Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 31 dec 2018 14:20

Archief Dividend E-magazines 2018

0 0 Leestijd ongeveer

December
Commentaar

Column dividend: Overnames en spinoffs
4 december – Sinds de start van de dividendportefeuille in september 2011 zijn er inmiddels veel wijzigingen doorgevoerd.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: winst 2018 smelt langzaam weg
18 december – De dividendportefeuille heeft zich nog niet uit de hoek gewerkt waar de klappen vallen. De portefeuille nadert langzaam de nullijn voor 2018, met per 17 december een plusje van minder dan 3%.

Dividendportefeuille: per saldo een prima resultaat
13 december – Dat 2018 een lastig beursjaar zou worden, lag op voorhand al wel vast. Met een plus van 4,1% per 6 december, komt er dit jaar zo goed als zeker een einde aan de reeks van zeven jaar op rij met een dubbelcijferig rendement.

Dividendportefeuille: Herstel zet door
4 december – Het rendement voor de dividendportefeuille in 2018 liep deze week op tot 7,2%. Ditmaal waren het vooral de Amerikaanse aandelen die uitblonken.

Lezersvragen

Ik krijg hoogtevrees van McCormick. Is dat terecht?
5 december – De Amerikaanse producent van specerijen en kruiden McCormick – in januari 2015 kooptip in het Dividend E-magazine op $73,86 – doet het uitstekend op de beurs en noteert vlakbij de hoogste koers ooit van iets meer dan $150 die begin november werd aangetikt.

Nieuws

Dividendoverzicht november
4 december – Ook de afgelopen weken was er weer veel te melden op het gebied van dividend, met een handjevol Nederlandse aandelen, één dividendportefeuillefonds en een forse dividendverlaging in de VS. Bekijk het dividendoverzicht november.

Special

Special dividend: ook 2018 wordt weer recordjaar
6 december – De dividendportefeuille presteert in 2018 naar behoren met een plus van 5,8%. Tegenover grote winnaars staan ook flinke dalers. Beurskoersen blijven onvoorspelbaar, in tegenstelling tot het dividend.

Strategie

Het dividend is kort maar krachtig
23 december – De keuze tussen een hoog dividendrendement en een ‘groeidividend’ is niet altijd eenvoudig. Beide soorten van dividendaandelen hebben hun sterke punten. Maar omdat beleggen een zaak van de lange adem is, gaat groei voor op de hoogte van het dividend.

Op het dividend alleen kun je niet varen
16 december – Als je in dividendaandelen wilt gaan beleggen, dan kan dit op verschillende manieren. The dogs of the Dow, de Dividend Aristocrats en Shareholders’ Yield zijn de meest bekende dividendstrategieën, met tal van varianten.

Tips

Tip dividend:Nieuwkomer met potentie
5 december – Deze toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie betaalt sinds 2017 een dividend. De koerszwakte dit jaar biedt kansen.

Tipterugblik

Tipterugblik Basler
5 december – Een jaar geleden tipte ik de Duitse producent van industriële camera’s Basler op een koers van €159. Na een sterke start met binnen een maand tijd een plus van ruim 40% werd de initiële winst weer volledig ingeleverd.

November
Commentaar

Column dividend: Moment om extra gas te geven
30 oktober – Nog vrijwel wekelijks wordt mij de vraag gesteld hoe te handelen indien een dividendportefeuille vanaf nul opgebouwd moet worden. De recente koerszwakte op de beurs biedt kansen.

Oktober
Commentaar

Column dividend: Het kan ook best anders
2 oktober -Amerikaanse bedrijven blijven massaal eigen aandelen inkopen. In het tweede kwartaal van 2018 deden alle S&P500-aandelen bij elkaar dat voor een nieuw recordbedrag van in totaal $190,6 mrd. Gigant Apple nam daarvan overigens liefst 11,5%, ofwel bijna $22 mrd voor zijn rekening.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: vastgoed witte raaf in moeilijke week
30 oktober -Na een moeizame week resteert dit jaar een plus van 1,4% voor de dividendportefeuille. Tegenover opnieuw enkele grote dalers staat ook genoeg positief nieuws. Zo zijn er uitblinkende vastgoedaandelen.

Dividendportefeuille: Vooral uitblinkers krijgen klappen
9 oktober –
Ook de dividendportefeuille werd hard geraakt door de verkoopgolf op de beurzen, met een rendement over 2018 dat terugzakte van +10,5% naar +7,9% bij de slotkoersen van maandag. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten waren het niet geheel verrassend vooral de grote uitblinkers krijgen klappen.

Ex-dividend

Ex-dividend overzicht oktober
4 oktober – Ook in oktober en november zullen nog enkele Nederlandse aandelen ex-dividend noteren, waaronder kwartaalbetalers Aperam en Unilever. Voor de dividendportefeuille is uitblinker Abbott Laboratories op 12 oktober als eerste aan de beurt. Het ex-dividendoverzicht oktober.

Lezersvragen

Lezersvraag: moet ik het hoog opgelopen Abbott Laboratories nog kopen?
4 oktober – Abbott Laboratories, producent van geneesmiddelen, medische apparatuur en medische voeding, is in 2018 één van de uitblinkers in de dividendportefeuille met een plus van ruim 30%. Het totaalrendement sinds de aankoop in september 2011 is inmiddels 263%.

Nieuws

Fors meer dividend voor Amerikaanse DP-aandelen
30 oktober – In inloop naar de cijfers over het derde kwartaal was er weinig nieuws op dividendgebied.

Techreuzen stellen niet teleur met dividend
4 oktober – De dividendportefeuille draait vooralsnog prima in 2018, wat voor een belangrijk deel te danken is aan zwaargewichten als Microsoft. Zoals verwacht verhoogde Microsoft recent fors het dividend.

Special

Weer een nieuwe ronde herbeleggen
4 oktober – De dividendportefeuille draait op volle toeren door en zal in 2018 weer een recordbedrag aan dividend produceren. Consequent herbeleggen in combinatie met een jaarlijkse groeiende uitkering vormt de basis.

Tip

Tip dividend: Nieuwe kans met snelle groeier
2 oktober – Een aantal dividendportefeuille aandelen werd recent hard geraakt door de forse blootstelling aan China en opkomende markten in bredere zin. Eén van die aandelen werd eerder dit jaar opgenomen en is na de jongste terugval erg interessant voor de langetermijnbelegger.

Tips 2018

Redactietips Menno van Hoven: Parker Hannifin grote uitblinker
2 oktober – Van de vijf aandelen waarmee ik drie maanden geleden het derde kwartaal begon staan er vier in de plus. De grote uitblinker sinds eind juni is de Amerikaanse industrial Parker Hannifin, die eveneens is opgenomen in de dividendportefeuille. In krap drie maanden tijd steeg de beurskoers met 20,2%.

Tipterugblik

Tipterugblik dividend: Mooie plus voor CDW Corp
1 oktober – Het in het Dividend E-magazine van oktober 2017 getipte aandeel van het Amerikaanse IT-services bedrijf CDW Corp is inmiddels goed voor een koerswinst van 29%.
[/su_box]

September
Commentaar

Column dividend: Kwestie van tijd
10 september -Recent was er veel aandacht voor Apple en ook Amazon, de twee Amerikaanse techreuzen die de magische grens van 1 biljoen aan beurswaarde passeerden. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven, want met name Alphabet/Google ($830 mrd) en Microsoft ($832 mrd) naderen ook in rap tempo de magische grens van $1000 mrd.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Amer Sports en Henkel in spotlights
18 september – 
De dividendportefeuille zag het rendement de afgelopen week iets verder oplopen. De teller over 2018 staat nu op +8,2%. Het Finse Amer Sports en het Duitse Henkel waren de meest in het oog springende aandelen.

Dividendportefeuille: Bayer en Amer Sports zijn uitersten in 2018
11 september -De dividendportefeuille moest op weekbasis een stapje terugdoen, maar presteert dit jaar relatief gezien nog altijd uitstekend met +8,0%. Het totaalrendement sinds de start in september 2011 is nu +191,9%.

Dividendportefeuille PDF

Overzicht dividendportefeuille september
14 september – Bekijk het complete portefeuilleoverzicht inclusief alle ex-dividend gegevens per aandeel. Dit overzicht staat in de special van week 37.

Dividendrendementen

Dividendrendementen: van hoog naar laag
22 augustus – AEX-aandeel ABN Amro biedt momenteel het hoogste dividendrendement met een geschatte 6,4% op jaarbasis. Binnen de dividendportefeuille zijn het de vastgoedaandelen die het hoogste dividendrendement bieden. Bekijk het overzicht voor de belangrijkste indices en de volledige dividendportefeuille.

Ex-dividend

Ex-dividend overzicht september
14 september – Traditiegetrouw is het in het najaar wat rustiger qua dividenduitkeringen in Europa, met slechts een handjevol Nederlandse aandelen dat de komende weken nog ex-dividend noteert. We maken een overzicht voor het restant van september.

Lezersvragen

Moet ik winst nemen op Realty Income?
29 augustus -De Amerikaanse Real Estate Investment Trust (REIT) Realty Income presteerde de laatste maanden zeer sterk met een plus van ruim 20% binnen enkele maanden tijd. In februari werd het vastgoedaandeel in twee stappen gekocht voor de dividendportefeuille tegen een gemiddelde koers van $49,58.

Lezersvraag: zal ik mijn aandelen Fiskars verkopen of houden?
21 augustus – Een lezer stuurde de volgende vraag: De aandelen Fiskars die ik 1,5 jaar geleden heb aangeschaft, hebben tot nu toe nog niet veel opgeleverd.

Hoe kijkt u aan tegen het aandeel CVS Health?
18 augustus – Hoe kijkt u momenteel aan tegen het aandeel van de Amerikaanse apothekersketen CVS Health? Het aandeel sloot de afgelopen negen dagen op rij hoger, terwijl de S&P500-index per saldo juist inleverde.

Nieuws

Meer dividend voor Nederlandse verzekeraars
10 september – Veel financials van eigen bodem lieten de afgelopen weken van zich horen op dividendgebied, waaronder hoofdfondsen ASR Nederland, NN Group en Aegon. KAS Bank verlaagde voor het eerst in jaren het dividend. In de Verenigde Staten wist Altria te verrassen met een tweede dividendverhoging in 2018.

Special

Dividendgroei vs. dividendhistorie
13 september – We zetten de dividendportefeuille af tegen de bekende Dividend Aristocrats. De verschillen qua samenstelling zijn groot met een afwijkende weging binnen veel sectoren.

Strategie

De 10/10-test voor dividendaandelen
9 september – Groei van het dividend is belangrijker dan het dividendrendement, mits u belegt voor later. Maar hoe vindt u onder dividendaandelen de groeidiamanten? De 10/10-test is een ludieke manier, die het zelfs toestaat om onder Amerikaanse dividendaristocraten het kaf van het koren te scheiden.

Tip

Tip dividend: Noorse hoogvlieger
10 september – De dividendtip voor september levert wereldwijd sensorgebaseerde oplossingen voor het hergebruiken en sorteren van grondstoffen en voedsel. Deze snelle groeier is koopwaardig op dagen van koerszwakte.

Tipterugblik

Tipterugblik dividend: Teleurstellend rendement met Duitse tip
14 september – Het in september 2017 getipte Leifheit stelt tot dusverre zwaar teleur met een negatief rendement van bijna 40%. Volgende week is Leifheit de tipterugblik.

Juli/Augustus
Commentaar

Column dividend: geduld wordt dubbel beloond
9 augustus -Een opmerkelijke beweging op de beurzen heeft de dividendportefeuille de laatste maanden geen windeieren gelegd. Beleggers in Europa namen afscheid van met name cyclische aandelen, die de laatste twee jaar een flinke outperformance behaalden. Er was een draai van snelle groeiers naar de saaiere, minder volatiele kwaliteitsaandelen.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: valuta helpt een handje
14 augustus -De dividendportefeuille deed met een plus van 8,5% in 2018 een klein stapje terug gemeten vanaf de hoogste stand ooit.

Dividendportefeuille: nieuw record en meer dividend
31 juli -De dividendportefeuille bereikte afgelopen week een nieuw recordniveau met een waarde van ruim €291.000. Bij de slotkoersen van maandag is er in 2018 een plus van ruim 7%.

Dividendportefeuille: veel stijgers en één opvallende daler
10 juli -De dividendportefeuille kende een sterke week, met winst voor 33 van de 38 aandelen. Veel stijgers dus. In 2018 is het rendement nu +4,7%.

Dividendportefeuille PDF

Bekijk hier de complete dividendportefeuille per 9 augustus
9 augustus – De PDF inclusief ex-dividend agenda per aandeel staat nu online.

Educatie

Hoe dividend de weg naar financiële vrijheid effent
15 juli -Financiële vrijheid is een mooie droom. Maar het oppeuzelen van vermogen gaat sneller dan u denkt. Als u nu kasstroom uit uw beleggingen wilt generen, moet u bij de huidige rente of zeer vermogend zijn of op de beurs beleggen. Bent u evenwel bereid enig risico te nemen, dan kunt met een beetje puzzelwerk een aandelenportefeuille samenstellen die maandelijks dividend betaalt.

Ex-dividend

Ex-dividend overzicht augustus
3 augustus -De stroom halfjaarcijfers levert in Europa weer een mooie serie nieuwe aandelen op die de komende weken en maanden ex-dividend zullen noteren.

Lezersvragen

Moet ik mijn aandelen Leifheit nog vasthouden na de koersdaling dit jaar?
11 juli -Het aandeel van de Duitse smallcap Leifheit (beurswaarde €214 mln) verliest in 2018 bijna 23% en noteert rond de laagste jaarkoers van €20,95.

Nieuws

Meer dividend voor uitblinkers dividendportefeuille
9 augustus -De stroom halfjaarcijfers levert ook op dividendgebied weer interessante ontwikkelingen op, ook voor de dividendportefeuille. We maken een selectie van Europese en Amerikaanse aandelen, met in het bijzonder aandacht voor de Nederlandse beurs.

Special

Zwaargewichten en achterblijvers bepalend
13 augustus -Met een plus van bijna 9% in 2018 per 9 augustus presteert de dividendportefeuille dit jaar zeer verdienstelijk. Ten opzichte van de S&P500-index en AEX, allebei goed voor een totaalrendement van 8%, is het verschil niet groot. Kijken we echter naar de Eurostoxx50 (+2,6% inclusief dividend) en grote Europese beurzen zoals de Duitse DAX (-2,2%) en de Britse FTSE100 (+2,2%) dan is het verschil wel aanzienlijk.

Strategie

Wat is er voor nodig om elke maand €1000 aan dividendinkomen te ontvangen?
22 juli -Vorige week lieten we u zien hoe dividend de weg naar financiële vrijheid effent. Hoe u met dividendaandelen een beleggingsportefeuille samenstelt waarmee u maandelijks inkomen kunt genereren, leest u hier.

Thema

Dividend met hulpmotor
12 augustus -Het dividend is voor bedrijven de manier om beleggers te bedanken voor hun vertrouwen. Maar een onderneming kan ook aandelen inkopen of schulden afbouwen. Dit zijn niet alleen financiële operaties die vallen onder de noemer van het aandeelhoudersrendement, ze doen ook dienst als hulpmotor van het dividend. Maar hoe?

Tips

Tip dividend: Kopen op zwakte
13 augustus – De Dividend Aristocrat die we deze maand tippen, leverde recent fors in na zwakke cijfers. Wie geduld heeft, krijgt een mooie koopkans.

Koersdaling SEB levert weer prima koopkans op
13 juli -Deze week tippen we een bedrijf dat al jaren een van de grote Europese uitblinkers is in de dividendportefeuille. De sterke aanwezigheid in China drukt in 2018 de koers van het aandeel tot een nieuw dieptepunt. Buy the dips.

Tipterugblik

Tipterugblik dividend: mooie plus ondanks recente koerstik
13 augustus -Bijna een jaar geleden was The Cheesecake Factory halverwege augustus tip van de maand in het dividend E-magazine. Het aandeel van de Amerikaanse restaurantketen kreeg recent een flinke tik maar desondanks is het rendement voor de tip nog altijd prima met +18,6%.

Juni
Column

Blij met lagere beurskoersen
28 juni -Het tweede kwartaal is steevast het belangrijkst voor de dividendportefeuille, aangezien dan verreweg het grootste deel van het jaarlijkse dividendinkomen wordt herbelegd. Zoals bekend keren met name Europese bedrijven, die vaak slechts één keer per jaar dividend betalen, hun dividend voor een belangrijk deel uit in de maanden april, mei en juni.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Industrie krijgt tik
20 juni -De dividendportefeuille deed op weekbasis een stapje terug, maar noteert met een rendement van 4,3% in 2018 nog altijd dichtbij het recordniveau dat vorige week werd bereikt. Van de 39 aandelen sloten er 8 de week hoger af, vooral de meer defensieve consumentenaandelen die het minst last hebben van de handelsoorlog.

Dividendportefeuille: Nieuwe week, nieuw record
12 juni -De dividendportefeuille blijft uitstekend draaien met inmiddels een winst van 5,3% in 2018. Dankzij de stortvloed aan dividenduitkeringen in het tweede kwartaal bedraagt de kaspositie precies 1%.

Dividendportefeuille: Technologie en Bayer in trek
5 juni -De drie techfondsen in de dividendportefeuille, die wederom een nieuwe recordstand bereikte, deden het in lijn met de Nasdaq-index uitstekend. Technologie en Bayer zijn in trek.

Ex-dividend

Ex-dividendoverzicht juli
25 juni -De dividendagenda in Europa is inmiddels behoorlijk opgedroogd. Dat geldt ook voor Nederland: zowel in juni als juli zijn er nog slechts enkele aandelen die ex-dividend noteren. Een overzicht..

Lezersvragen

Moet ik winst nemen na de forse koersstijging van Croda International?
27 juni -In het Dividend E-magazine van december 2013 stond een kooptip voor het Britse speciaalchemiebedrijf Croda International op een koers van 2276 pence.

Nieuws

Nieuwsoverzicht dividend juni
25 juni -De laatste tijd was het qua nieuws relatief rustig op dividendgebied, met name in Europa. In Nederland was er nieuws van onder meer Holland Colours, DSM en Lucas Bols. In de Verenigde Staten waren er mooie dividendverhogingen voor onder meer Caterpillar en Starbucks. Ook binnen de dividendportefeuille was er positief nieuws voor twee Amerikaanse aandelen.

 

Strategie

De Schijf van Vier voor meer Dividendplezier
22 juni -De meeste Nederlanders kennen hem wel, de Schijf van Vijf. Toch is niet iedereen goed op de hoogte van de richtlijnen voor gezonde voeding. De meeste aandelen betalen dividend. Toch weten veel beleggers niet waar ze op moeten letten als ze dividendaandelen willen kopen. De Schijf van Vier is een handige leidraad om betrouwbare dividendbetalers te kunnen herkennen.

Thema
Thema: Dividend in gevaar

Hier kraakt het dividend
11 juni -Iedereen heeft zo zijn redenen om al dan niet in aandelen te beleggen. Sommigen vinden het risico te groot. Anderen beleggen puur voor de koerswinst, maar weinigen louter voor het dividend. Nochtans draagt het dividend substantieel bij aan het totaalrendement, mits het duurzaam is. Maar bij wie kraakt het dividend?

Tip

Tip van de maand
29 juni -De vooruitzichten voor dit Franse kwaliteitsaandeel blijven zeer goed. De recente koersdaling biedt kansen. Deze week werd ook een positie genomen voor de dividendportefeuille.

Tipterugblik

Tipterugblik Dometic Group
18 juni -Een jaar geleden tipten we de Zweedse smallcap Dometic Group. Op dit moment resteert een rendement van 25%.

Mei
Column

Laagste koers in 25 jaar tijd
30 mei -De naam Diebold zal – of moet – bij veel fanatieke dividendbeleggers een belletje doen rinkelen.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Valuta biedt helpende hand
29 mei
 -De dividendportefeuille plust in 2018 inmiddels 5,4% dankzij sterk presterende individuele aandelen. De valuta biedt een helpende hand.

Special: Ook in 2018 blijven records sneuvelen
28 mei -De voor het dividend belangrijke maanden april en mei zitten er weer op; Bayer was het laatste Europese aandeel dat ex-dividend noteerde. Sinds september 2011 werd in totaal €40.000 aan dividend ontvangen.

Dividendportefeuille: Weer in de plus
8 mei -De sterke opmars van de laatste weken resulteert in een plusje van 0,8% voor de dividendportefeuille in 2018 bij de slotkoersen van maandag 5 mei. De portefeuille zit weer in de plus.

Educatie

Waarom keren bedrijven eigenlijk dividend uit?
8 mei -Dividend is afgeleid van het Latijnse woord dividere, wat ‘verdelen’ betekent. Bedrijven die winst maken, hebben in principe twee keuzemogelijkheden. Ze kunnen de winst inhouden, of deze delen met de aandeelhouders.

Ex-dividend

Ex-dividendoverzicht mei/juni
16 mei -Het Europese dividendseizoen is nog steeds in volle gang. Veel Nederlandse aandelen gingen de voorbije weken reeds ex-dividend. We maken een ex-dividendoverzicht voor mei en juni.

Lezersvragen

Wat is uw mening nu over het aandeel 3M?
9 mei -Het aandeel van de Amerikaanse industrial 3M Company leverde 6,8% in na de jongste kwartaalcijfers en tikte op 1 mei zelfs een laagste koers van $191,44 aan, bijna $70 onder de hoogste koers ooit van januari.

Nieuws

Dividendspektakel uit de VS
25 mei -De voorbije weken was het relatief rustig op dividendgebied, met voor Europa veel aandelen die ex-dividend noteren in mei. Qua nieuws kijken we naar de Verenigde Staten, waar een aantal bekende namen, waaronder Apple, van zich lieten horen in mei. Ook was er een dividendverlaging voor een Dividend Aristocrat.

Strategie

Elk jaar meer dividend 
3 mei -De dividendportefeuille staat dit jaar nog altijd op verlies, na zeven opeenvolgende jaren waarin een dubbelcijferig rendement werd gerealiseerd. Tegenover lagere koersen staat wel een hoger dividendinkomen.

Thema

Crashbestendige Dividendaandelen
24 mei -Als u gestrest raakt van koersdalingen, kunt u beter voor dividendaandelen kiezen. Uw rendement is dan minder afhankelijk van de koerswinst. Zo vermijdt u dat u aandelen in paniek verkoopt. Wij laten zien welke aandelen u nu moet hebben en waarom..

Tips van de maand

Tip: Dividendknaller waar de belegger het warm van krijgt
29 mei – Deze Amerikaanse producent van verwarmings- en koelingssystemen zal ook de komende jaren sterk blijven groeien.

Dividendtip: Frans olie-opslagbedrijf uniek in sector
1 mei -Rubis doet het op de beurs veel beter dan sectorgenoten als Vopak. Ook qua dividend is het Franse olieopslagbedrijf uniek.

Tipterugblik

Tipterugblik Nordstrom
30 mei -Een jaar geleden was de Amerikaanse warenhuisketen Nordstrom tip van de maand in het Dividend E-magazine. Na een wilde rit het afgelopen jaar – mede omdat er verschillende keren sprake was van een mogelijke beursexit – is de aanbeveling goed voor een koerswinst van ruim 16%.

April
Commentaar

Column: Goed nieuws
30 april -Goed nieuws voor dividendbeleggers, want Binck (en Alex, dat een onderdeel is van Binck) biedt klanten sinds kort aan om het cashdividend voor een flink aantal Nederlandse aandelen automatisch te herbeleggen..

Dividendportefeuille updates

Dividendportefeuille: Cijfers, valuta en dividend bepalend
24 april -De dividendportefeuille kende per saldo een goede week met een winst van meer dan €2000, omgerekend zo’n 0,8%.

Dividendportefeuille: Whitbread draagt rode lantaarn over
17 april -De dividendportefeuille wist het verlies in 2018 ondanks een sterkere dollar verder terug te brengen tot 2,4%. Grote uitschieter op weekbasis was het Britse Whitbread.

Dividendportefeuille: LVMH wordt steeds belangrijker
12 april -De dividendportefeuille herstelde sterk op weekbasis, mede dankzij mooie winsten voor zwaargewichten Bayer en LVMH.

Dividendportefeuille: verlies in 2018 loopt op naar 6%
3 april -De dividendportefeuille kende een moeilijke week. Het verlies dit jaar liep op tot 6%. Toch is het daarmee nog niet de allerslechtste jaarstart; in 2016 stond er in februari een min van 7,2% op het bord, en dat jaar werd uiteindelijk afgesloten met +10%. Met name de Amerikaanse aandelen in portefeuille werden maandag massaal verkocht.

Dividendportefeuille PDF

17 april – Bekijk de complete dividendportefeuille PDF, inclusief ex-dividend datums voor alle aandelen.

Dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen van dit moment
12 april -De dividendportefeuille kende een moeilijke week. Het verlies dit jaar liep op tot 6%. Toch is het daarmee nog niet de allerslechtste jaarstart; in 2016 stond er in februari een min van 7,2% op het bord, en dat jaar werd uiteindelijk afgesloten met +10%. Met name de Amerikaanse aandelen in portefeuille werden maandag massaal verkocht.

Nieuws

Meer dividend voor aandelen dividendportefeuille
26 april -De stroom aan (jaar)cijfers leverde ook in april ook op dividendgebied weer veel spektakel op. Voor de dividendportefeuille waren er drie aandelen die (opnieuw) hun dividend verhoogden, waaronder Unilever. Bekijk het jongste overzicht..

Thema: Fouten bij dividendbeleggen

Deze 7 fouten bij dividendbeleggen moet u vermijden
16 april -Dividendaandelen zijn interessant. Ook voor beleggers die niet meteen uit zijn op een mooi dividend, kunnen dividendstrategieën lonen. Echter, omdat er vaak maar een of twee keer per jaar wordt uitgekeerd, is dividendbeleggen een strategie met valkuilen. We zetten zeven kardinale fouten op een rij.

Thema: Zeven ondergewaardeerde dividendaandelen

Zeven ondergewaardeerde dividendaandelen
23 april -Dividendrendement is niet alles. Er is meer nodig dan een aantrekkelijk dividend om bij aandelen van een goede investering te spreken. U moet ook kijken naar de sterkte van de balans en naar de onderwaardering. Het klinkt als de logica zelve, maar de uitvoering is makkelijker gezegd dan gedaan. Dus bij dezen, zeven ondergewaardeerde dividendaandelen uit Europa.

Strategie: herbeleggen dividend

Herbeleggen dit jaar extra gunstig
3 april -Met een verlies van ongeveer 5% is het jaar 2018 slecht begonnen voor de dividendportefeuille. Door de lagere koersen van Europese aandelen is het herbeleggen van het dividend nog aantrekkelijker. Als voorbeeld nemen we het Franse Sodexo.

Tips van de maand

Overnamekandidaat met veel potentieel
17 april -Het Amerikaanse speciaalchemiebedrijf Ashland blijft aandeelhouderswaarde creëren door afsplitsingen en de inkoop van eigen aandelen. Ook wordt deze midcap steeds vaker genoemd als overnamekandidaat.

Dividendtip: Franse uitblinker
3 april -De dividendtip van de maand betreft een relatief klein en onbekend Frans IT-servicesbedrijf dat het uitstekend doet op de beurs. Het aandeel blijft koopwaardig op dagen van koerszwakte

Tipterugblik

Tipterugblik Snyders-Lance: +50% na overname
24 april -Een jaar geleden tipten we de Amerikaanse producent van snacks Snyder’s-Lance op een koers van $33, nadat het aandeel kort daarvoor een enorme tik had gekregen na een winstwaarschuwing.

Maart
Analyse

Beleggen in Bayer vergt lange adem
1 maart -Bayer leverde ruim 3% in na publicatie van de jongste jaarcijfers. Op de korte termijn overheerst de onzekerheid, op de (zeer) lange termijn is het aandeel echter kansrijk.

Commentaar

Superaandeel van eigen bodem
28 maart -De komende weken gaan veel aandelen van eigen bodem ex-dividend. In het omslagverhaal over Nederlands dividend van deze week komen verschillende Nederlandse aandelen aan bod, zowel in positieve als negatieve zin, waaronder AkzoNobel, Besi, HAL Trust en Amsterdam Commodities.

Dividendportefeuille updates

Dividendportefeuille: dollar doet pijn
27 maart – De dividendportefeuille werd de afgelopen dagen opnieuw dubbel geraakt met naast lagere koersen vooral ook een negatief wisselkoerseffect met een euro die richting $1,25 kroop. Ook na het sterke herstel op Wall Street maandag blijft er in 2018 nog altijd een min van 4,7% op het bord staan.

Dividendportefeuille: opnieuw stapje terug
20 maart – De dividendportefeuille deed na de opleving van vorige week in lijn met de markt weer een stap terug. In 2018 staat er nu een min van 3,2%.

Dividendportefeuille: slechts drie stijgers op weekbasis
6 maart – De dividendportefeuille (-3,2% in 2018) wist ook niet te ontsnappen aan de nieuwe verkoopgolf op de beurzen. Op weekbasis waren er slechts drie kleine stijgers, aangevoerd door Intel met 1,3% koerswinst. Het eerste Europese dividend stroomt nu binnen.

Dividendportefeuille PDF

14 maart – Bekijk de complete dividendportefeuille PDF, inclusief ex-dividend datums voor alle aandelen.

Nieuws

Interessante ontwikkelingen op dividendgebied
26 maart -Het Europese dividendseizoen staat op het punt van aanbreken. Ook de afgelopen weken waren er weer een aantal interessante ontwikkelingen op dividendgebied, met in Nederland onder meer nieuws van VolkerWessels, AND en Sif. Bekijk het jongste overzicht.

Veel positieve verrassingen
2 maart -De stroom van jaarcijfers leverde veel uitschieters op. Zo schroeft PepsiCo het dividend dit jaar op met maar liefst 15%. We zetten het gewijzigde dividend van dertien aandelen op rij.

Ex-dividend overzicht

Bomvolle ex-dividendagenda maart/april
19 maart -De ex-dividendagenda voor Nederland barst inmiddels uit zijn voegen. Vooral in de maanden april en mei zal een zeer groot aantal in Amsterdam genoteerde aandelen ex-dividend noteren.

Lezersvragen

Waarom ging het dividendbedrag in dividendportefeuille omlaag?
16 maart -De dividendportefeuille van Beleggers Belangen wordt gekenmerkt door een jaarlijks groeiend dividendinkomen uit de nu 39 aandelen tellende portefeuille. Toch werd er vorig jaar minder dividend ontvangen.

Thema: dividendbelasting

Dividendbelasting: betaal niet te veel!
7 maart -Beleggers die in Nederland wonen kunnen de te veel ingehouden (buitenlandse) dividendbelasting terugvragen en/of verrekenen in hun aangifte inkomstenbelasting. Een vervelend klusje, maar de moeite waard.

Thema: Nederlands dividend

Dividendkraan gaat open
28 maart -In de maanden april en mei barst op dividendgebied het vuurwerk los in Nederland, met een groot aantal aandelen dat ex-dividend gaat. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen voor 2018 op een rijtje.

Tipterugblik

Vijf Europese dividend smallcaps
8 maart -De vijf Europese smallcaps die we tipten in het Dividend E-magazine van maart 2017 zijn een jaar later goed voor een gemiddelde koerswinst van 28,4%, wat nog exclusief dividend is. Grote uitblinker is het Britse Dechra Pharmaceuticals, met een koerswinst van ruim 50 procent.

Februari
Commentaar

Nóg sterkere focus op groei
27 februari -In februari werd een flinke kwaliteitsslag gemaakt voor de dividendportefeuille. Er was een flink aantal wijzigingen, waarbij dankbaar werd geprofiteerd van de correctie op de beurzen. Bij de huidige samenstelling, en zeker bij de jongste aankopen, staat groei centraal.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: nieuwe aankopen gelijk belangrijk
27 februari – De dividendportefeuille herstelde de afgelopen week verder. Daar droegen de nieuwe aankopen flink aan bij. Ze staan inmiddels allemaal op winst. Bij de slotkoersen van maandag 26 februari is het verlies in 2018 teruggebracht tot 0,9%.

Dividendportefeuille: Twee grote dalers en nieuwe aankoop
20 februari – De dividendportefeuille herstelde de afgelopen week sterk, waardoor het verlies in 2018 werd teruggebracht tot 3%. Het totaalrendement kwam uit op +162,8% bij de slotkoersen van maandag.

Dividendportefeuille: 4 nieuwe aankopen
13 februari – De dividendportefeuille herstelde de voorbije week flink, maar blijft in 2018 nog altijd op een verlies van 4,4% staan. Vorige week werd dankbaar gebruik gemaakt van de verkoopgolf op de beurzen met de aanschaf van vier nieuwe aandelen die al geruime tijd hoog op het verlanglijstje stonden.

Dividendportefeuille: Verkoopgolf biedt kansen
6 februari – Ook de dividendportefeuille wist niet te ontsnappen aan de verkoopgolf op met name de Amerikaanse beurzen. Wie voor de lange termijn belegt kan profiteren van de forse correctie op de beurzen.

Dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen van dit moment
20 februari -In ons maandelijkse overzicht van hoogste dividendrendementen zien we enkele flinke verschuivingen. Opvallend zijn de vele nieuwkomers uit de sectoren financials, vastgoed en nuts. Ook olie- en gasgerelateerde aandelen zagen hun dividendrendement iets oplopen. Dat komt deels door aangekondigde dividendverhogingen.

Dividendnieuws

Veel goed nieuws voor dividendportefeuille
16 februari -In Nederland kunnen aandeelhouders van onder meer Randstad, ABN Amro en Intertrust dit jaar meer dividend verwachten. Wie in HAL of Wereldhave belegt moet het in 2018 juist met minder dividend doen. Voor de dividendportefeuille is het nieuwe jaar uitstekend begonnen, met veel positieve verrassingen.

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht februari/maart
15 februari -Met het binnendruppelen van de jaarcijfers wordt de dividendagenda ook steeds voller. We bekijken het overzicht voor februari en maart.

Lezersvragen

Hoe start ik met het volgen van de dividendportefeuille?
14 februari – De dividendportefeuille van Beleggers Belangen loopt sinds september 2011 en heeft sinds de start een rendement opgeleverd van bijna 150%. Maar het is nooit te laat om in te stappen.

Komt het nog goed met BIC?
2 februari - BIC, de Franse producent van aanstekers, scheermessen en pennen, stelde opnieuw teleur. Het aandeel zakte 10% weg op de beurs. De vooruitzichten zijn onzeker en het koersverloop zal volatiel blijven, met een aanhoudende margedruk.

Is de koersdaling van Polaris terecht?
2 februari - Het aandeel Polaris Industries, fabrikant van offroad voertuigen en motorfietsen, daalde met 13% na cijfers over het laatste kwartaal.

Special

Extreme maand met tien aankopen
23 februari -Nooit eerder was het zo hectisch, met binnen enkele weken tijd in februari een groot aantal wijzigingen voor de dividendportefeuille. In de dividendspecial van februari (print magazine) is er uitgebreid aandacht voor de nieuwe aankopen, inclusief een overzicht van de volledige dividendportefeuille met wegingen, actuele dividendrendementen en ex-dividend datums voor alle 39 aandelen.

Strategie

The Dogs of the Dow met een twist
21 februari -De Dogs of the Dow is een eenvoudige dividendstrategie. Maar aandelen selecteren louter op hun dividendrendement is niet altijd verstandig. Als een fonds meer dan 5% doet, dan moet u vaak oppassen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan zonder databank? Wij bewijzen het tegendeel.

Tips

Dividendtopper uit de Verenigde Staten
23 februari -Deze Amerikaanse semiconductorproducent blijft bijzonder goed voor zijn aandeelhouders zorgen middels dividend en de inkoop van eigen aandelen.

Fraaie smallcap te koop op laagste jaarkoers
6 februari -Ook deze Amerikaanse smallcap werd niet gespaard tijdens de verkoopgolf op de beurzen. Sterke groeivooruitzichten, vooral ook ten aanzien van het dividend, maken deze nieuwe tip van de maand zeer koopwaardig rond de huidige niveaus.

Tipterugblik

Tipterugblik Amer Sports
19 februari -Een jaar geleden was Amer Sports tip van de week op een koers van €22. Na een forse koerssprong de afgelopen weken staat het aandeel, dat tevens opgenomen is in de dividendportefeuille, inmiddels 17% hoger.

Vijf veelbelovende Amerikaanse smallcapsaaie smallcap te koop op laagste jaarkoers
15 februari -In het Dividend E-magazine van februari 2017 was er geen gebruikelijke tip van maand. Wel waren er vijf veelbelovende Amerikaanse smallcaps. Die zijn een jaar later gemiddeld goed voor een rendement van 15,9%.

Januari
Commentaar

Dividendseizoen Nederland breekt weer aan
26 januari – Het (jaar)cijferseizoen staat weer voor de deur. Dat betekent dat veel Nederlandse aandelen de komende maanden weer hun jaarlijkse dividend zullen aankondigen. Ook voor de dividendportefeuille begint met dit dividendseizoen een belangrijke periode. Veel aandelen zullen in de eerste jaarhelft ex-dividend noteren.

Dividendportefeuille

Dividendportefeuille: Intel, LVMH en 3M zijn bepalend
30 januari – De dividendportefeuille doorbrak deze week voor het eerst de grens van €275.000 na forse koersstijgingen voor LVMH, Intel en 3M. Ondanks de zwakkere dollar en lagere beurskoersen liep het rendement toch verder op tot +2,3% in 2018.

Dividendmachine stoomt rustig door
25 januari – De dividendportefeuille kent ook in 2018 een lastige start met een ­negatieve hoofdrol voor de Amerikaanse dollar. De eerste jaarhelft is traditiegetrouw zeer belangrijk vanwege de dividendpiek in Europa.

Dividendportefeuille: Franse uitblinkers worden steeds belangrijker
23 januari – In lijn met de bredere markt bereikte ook de dividendportefeuille een nieuwe hoogste stand ooit, met een totaalrendement van inmiddels 176,4%. Het rendement in 2018 bedraagt 2,5%, met dit jaar een hoofdrol voor twee relatief onbekende Franse aandelen.

Dividendportefeuille: Franse smallcap maakt indruk
16 januari – Net als vorig jaar, zijn wisselkoersen ook dit jaar weer bepalend. Het rendement voor de dividendportefeuille in 2018 is 0,7%. Exclusief valuta is dat precies 2%. Het jaar 2017 werd uiteindelijk afgesloten met een totaalrendement van 11,2%. Dat betekent het zevende jaar op rij waarin een dubbelcijferig rendement werd gerealiseerd.

Dividendportefeuille: CSX en Groupe SEB blinken uit
12 januari – Het rendement van dividendportefeuille staat dit jaar op bijna 1%. De grote uitblinkers zijn CSX (+6,5%) en Groupe SEB (+6,4%).

Dividendnieuws

Amerikaanse toppers verhogen dividend
18 januari – In de maanden december en januari was er op dividendgebied relatief weinig nieuws te melden. We maken een overzicht de meest in het oog springende aankondigingen, met vooral een hoofdrol voor Amerikaanse aandelen.

Dividendrendementen

De hoogste dividendrendementen van dit moment
19 januari – In het maandelijkse overzicht van de hoogste dividendrendementen hebben financials en vastgoedbedrijven nog altijd de overhand. Bekijk het maandelijkse overzicht voor Europa en de Verenigde Staten.

Dividendbelasting

Zo verrekent u uw buitenlandse dividendbelasting
27 januari – Nederlandse dividendbelasting kan als een voorheffing worden verrekend bij de aangifte inkomstenbelasting. Voor buitenlandse dividendbelasting is het wat ingewikkelder. Hoe zit het?

Ex-dividend overzicht

Ex-dividend overzicht januari/februari
18 januari – In het maandelijkse ex-dividendoverzicht staan dit keer hoofdzakelijk Amerikaanse aandelen. De komende maanden zullen steeds meer Europese bedrijven hun dividend over 2017 aankondigen, in navolging van ASML, dat eind april als een van de eerste Nederlandse aandelen ex-dividend zal noteren.

Lezersvragen

Lezersvraag dividend KAS Bank
24 januari – Een attente lezer wees ons op het wel zeer hoge dividendrendement van het aandeel KAS Bank. Dit naar aanleiding van het maandelijkse overzicht van dividendrendementen.

Thema

Dogs of the Dow
4 januari – Ivan Snurer blikt terug en maakt een overzicht van de Amerikaanse en Europese Dogs of the Dow voor 2018.

Tip van de maand

Mega-investeerder buiten de beurs om
29 januari – Een in private equity gespecialiseerde speler die een grote uitblinker is op de Zwitserse beurs. Ook qua dividend.

Tipterugblik

Tipterugblik Elior Group
22 januari – Een jaar geleden was de Franse cateraar Elior Group tip van de maand op een koers van €20,70. Na een sterke start viel het aandeel eind 2017 hard terug. De recente koerszwakte biedt kansen.

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!