Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
image description
Aandelen Nederland , Hildo Laman

Besi | De kansen, de risico’s en het laatste advies

Aandeel Besi - 10-jaarsgrafiek

Het aandeel Besi heeft over een lange periode bezien mooie rendementen opgeleverd. Een groeiende sector, een sterke financiële positie en een vaak hoog dividend maken het aandeel interessant.

In 1995 werd BE Semiconductor opgericht, en snel daarna (eind van dat jaar) verscheen het aandeel op de beurs in Amsterdam. In de loop der tijd is de naam afgekort naar Besi. Het hoofdkantoor staat in Duiven (Gelderland).

Over beleggen in het aandeel Besi

Het aandeel Besi is inmiddels opgenomen in de AEX-index. Het zit ook in de Europese Eurostoxx600-index. Er zijn ook ADR's op de Amerikaanse Nasdaq (code: BESIY) en tot slot staan ook een aantal convertible obligaties uit. Die worden verhandeld op de Deutsche Börse Freiverkehr-markt.

Dividend Besi

Besi keert behoorlijk hoge dividenden uit. De filosofie van het bedrijf is dat overtollig kasgeld aan de aandeelhouders toebehoort. Daarom keert het bedrijf, als de kaspositie het toelaat, een hoog percentage van de winst uit aan aandeelhouders. Niet zelden ligt het dividendrendement daardoor op 5% of zelfs meer.

Door de koppeling aan de winst is het dividend niet stabiel: in goede jaren is het dividend hoog, maar in de mindere jaren zal het lager liggen. Dat maakt het aandeel niet voor elke dividendbelegger geschikt.

Waarom kiezen beleggers voor aandeel Besi?

Dit aandeel is interessant voor beleggers die geïnteresseerd zijn in Nederlandse technologie-aandelen met een groeiende omzet. De chipmarkt is al decennia een groeiende markt. Halfgeleiders worden op steeds meer plekken en in steeds meer producten gebruikt. In een elektrische auto gaan bijvoorbeeld meer chips dan in een traditionele benzine- of dieselauto.

Door technologische ontwikkelingen worden er niet alleen steeds meer chips gebruikt, ze worden ook steeds gecompliceerder. Voor geavanceerde chips zijn geavanceerde machines nodig. De markt voor chipmachines is daardoor ook al decennia een groeiende.

Een groeiende markt gecombineerd met een sterke positie in zijn deelgebied, maakt het aandeel Besi aantrekkelijk voor beleggers. Hoewel de resultaten cyclisch zijn, zit er op de lange termijn een stijgende trend in de resultaten. Stijgende resultaten betekent meestal een hogere waarde voor het aandeel. Het vaak hoge dividend is ook aantrekkelijk voor beleggers.

Risico's voor het aandeel Besi

De sector, en dus ook Besi, is zoals gezegd cyclisch: jaren van sterke groei worden afgewisseld met perioden van minder groei, of zelfs krimp. Zo'n neergaande periode betekent vaak ook lagere koersen voor het aandeel. Ook in een algemene neergaande aandelenmarkt kan dit aandeel harder dalen dan bijvoorbeeld de AEX. Voor risicomijdende beleggers is het aandeel daardoor misschien niet zo geschikt.

Bekijk hier alle tips en artikelen over chipaandelen

Het bedrijf kan de cyclische golven prima weerstaan, ook in mindere jaren is het winstgevend. Dat komt door de flexibele productiecapaciteit in Azië, maar ook door de sterke financiële positie, waardoor leningen geen probleem opleveren. Het laatste jaar waarin verlies gemaakt werd is 2008. Bovendien zorgt de sterke financiële positie ervoor dat na een moeilijke tijd er steeds weer een nieuwe goede periode komt, waarin het aandeel weer herstelt, en meestal nieuwe koersrecords behaalt.

Voor beleggers met een lange adem (zeker enige jaren) hoeft het cyclische karakter geen probleem te zijn. Tot op heden komt het aandeel Besi altijd weer uit de dip.

Het bedrijf achter het aandeel

Het bedrijf Besi maakt machines die worden gebruikt bij de assemblage- en verpakkingsfase van de productie van halfgeleiders (chips). Samen met de testfase wordt dit laatste gedeelte in het proces ook wel de 'back-end' genoemd. Besi maakt zogeheten Die-Attach machines, Packaging en Plating machines.

De productie van deze machines gebeurt grotendeels in Azië (Maleisië en China). Het ontwerp en de ontwikkeling vindt plaats in Europa (Nederland, Oostenrijk en Zwitserland). In Azië wordt het grootste deel van de omzet behaald. In Taiwan, China en Zuid-Korea zitten veel (grote) chip- en elektronicaproducenten.

Technologie aanjager achter de groei Besi

Achter het aandeel Besi schuilt zodoende een van de leidende bedrijven in de chipassemblagemachine-sector. Een groot deel van de omzet wordt behaald met de meest geavanceerde machines. Voor de toekomst wordt veel verwacht van 'hybrid bonding', een van de nieuwste technologieën, waarmee '3D'chips gemaakt kunnen worden. Dat zijn chips die eigenlijk bestaan uit op elkaar gestapelde losse chips, die gecombineerd worden voor nog betere prestaties.

Het bedrijf Besi is de afgelopen decennia flink gegroeid. Dat komt doordat de chipmarkt sterk gegroeid is, maar ook de positie van Besi in de markt is steeds sterker geworden. De omzet is tussen 2011 en 2021 met gemiddeld 8,6% per jaar gestegen. De groei is in de laatste jaren versneld: tussen 2016 en 2021 was de gemiddelde jaarlijkse omzetgroei 14,8%.

Beleggen in een aandeel met een solide financiële positie

Het bedrijf heeft al jaren een relatief sterke cashpositie. Dat is bewust: met de cash kunnen de altijd nodige investeringen in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologie gedaan worden, ook in moeilijkere jaren. De cash kan ook voor overnames gebruikt worden.

Bekijk hier de investeerderspagina van de onderneming

In het verleden maakte Besi graag gebruik van een dip in de sector om voor een redelijke prijs een overname te doen. De laatste jaren is dat niet gebeurd. De sterke balans zorgt er ook voor dat een behoorlijk hoog percentage van de winst uitgekeerd kan worden als dividend.

Artikelen