Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 28 mrt 2018 15:15

Dividendkraan gaat open

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen

In de maanden april en mei barst op dividendgebied het vuurwerk los in Nederland, met een groot aantal aandelen dat ex-dividend gaat. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen voor 2018 op een rijtje.

Voor dividendbeleggers is met name het tweede kwartaal van groot belang aangezien in de maanden april en mei het grootste deel van het jaarlijkse dividendinkomen geïncasseerd kan worden.
Tussen 9 april en 31 mei gaan meer dan vijftig Nederlandse beursgenoteerde bedrijven ex-dividend (zie de tabel op de volgende pagina) waarbij de uiteindelijke uitkering van dat dividend, ofwel de betaalbaarstelling, in de regel binnen enkele weken volgt.

Een jaarlijkse dividenduitkering is nog altijd met afstand het meest voorkomend in Nederland, met dit jaar een geschatte 43 aandelen die één keer uitkeren. In de regel geldt daarbij dat hoe kleiner de beurswaarder hoe lager de dividendfrequentie; ofwel AEX-fondsen betalen in de regel vaker een kwartaal- of halfjaarlijks dividend.

Van de dividendbetalende hoofdfondsen zijn er momenteel zeven die op jaarbasis uitkeren: Boskalis, Ahold Delhaize, Vopak, Philips, SBM Offshore, Aalberts en ASML. Binnen de AMX-index is dat met veertien aandelen al het dubbele. Voor beleggers in deze aandelen is het moment van uitkeren zeker in het geval van herbeleggen, zoals bij de dividendportefeuille gebeurt, van groot belang. De koers van de dag waarop het dividend betaalbaar wordt gesteld is namelijk bepalend voor het aantal nieuwe aandelen dat kan worden aangeschaft, waarbij geldt dat een lagere beurskoers gunstiger is. Een jaarlijks dividend is vanuit dat oogpunt dan ook minder gunstig voor beleggers die alles op één moment ontvangen. Vergelijk het met een salaris, dat ontvang je liever ook elke maand dan één keer per jaar.

 

Positieve ontwikkeling
Een positieve ontwikkeling is wel dat steeds meer Europese bedrijven, ook in Nederland, de laatste jaren vaker dividend zijn gaan uitkeren. Denk onder meer aan Wolters Kluwer, dat in 2016 overstapte van een jaarlijks naar een halfjaarlijks dividend en vooral ook Wereldhave, dat in 2015 van een jaarlijks naar een halfjaarlijks dividend overstapte en in 2016 voor een kwartaaldividend koos. Bovendien kiezen veel nieuwkomers op de beurs direct voor een halfjaarlijks dividend, waaronder de voorbije jaren onder meer Lucas Bols, Flow Traders, Intertrust, ABN Amro, NN Group en eind vorig jaar nog Volker Wessels, dat in november een allereerste interimdividend betaalde. Een kwartaaldividend blijft in Europa nog altijd een zeldzaamheid met momenteel in Nederland alleen Unilever, Shell, Wereldhave en Aperam.

 

Dividendtoppers 2018
Het gros van de Nederlandse aandelen is inmiddels met jaarcijfers gekomen en in veel gevallen is bekend welk dividend er over 2017 zal worden uitgekeerd. Zoals elk jaar zijn er flink wat uitschieters, zowel in negatieve als positieve zin.

Eén aandeel steekt er net als vorig jaar met kop en schouders bovenuit: BE Semiconductors. Dit jaar keert Besi een dividend uit van €4,64 per aandeel, liefst 167% meer dan vorig jaar, toen aandeelhouders naast een 39% hoger dividend ook nog een extra uitkering van €0,35 per aandeel ontvingen. De beurslieveling, die met een koerswinst van bijna 30% in 2018 telkens nieuwe hoogtepunten blijft bereiken, biedt dankzij de forse dividendverhoging nog altijd een dividendrendement van ruim 5%. Een jaar geleden schreven wij op deze plaats ook al lovend over Besi (“aandeelhouders zullen qua dividend normaal gesproken ook de komende jaren niet teleurgesteld worden gezien de schuldvrije balans en de ijzersterke cashflow”). Sindsdien is de beurskoers (toen €42,26 met een dividendrendement van 4,1%) meer dan verdubbeld en krijgen beleggers desondanks toch een hoger dividendrendement van 5,1% bij een huidige koers van €89,10.

Qua dividendbeleid kunnen veel andere bedrijven een voorbeeld nemen aan Besi, dat in feite jaarlijks de volledige nettowinst uitkeert als dividend. Een payout-ratio van 100% dus, wat geen enkel probleem is zolang je als bedrijf de noodzakelijke investeringen blijft doen en over een gezonde balans beschikt. Wel betekent dit dat er in mindere jaren ook minder dividend betaald wordt, maar dat is voor de toch al zo verwende aandeelhouders Besi natuurlijk totaal irrelevant.

Een andere dividendtopper dit jaar is AkzoNobel, dat samen met Unilever als enige Nederland vertegenwoordigt in de dividendportefeuille. Aandeelhouders ontvingen in december een speciaal dividend van €4 per aandeel in verband met de geplande verkoop van de speciaalchemie-activiteiten. Bovendien verhoogt Akzo het reguliere dividend over 2017 met 51,5% tot €2,50 op jaarbasis, een prestatie waar geen enkel ander hoofdfonds aan kan tippen. De forse dividendgroei volgt natuurlijk als reactie op de overnamepogingen van PPG vorig jaar, maar is desondanks toch niet geheel verrassend. Voor de dividendportefeuille werd Akzo in juli 2016 juist gekocht vanwege het enorme potentieel dat er nog was ten aanzien van het dividend. Dankzij de forse verhoging dit jaar biedt Akzo na de koersstijging sinds medio 2016 nog steeds een aantrekkelijk dividendrendement van ruim 3%.

Een derde opvallende uitschieter dit jaar is Nedap, dat in 2018 bijna 79% meer dividend uitkeert. Een dividend van €2,50 (€1,40 vorig jaar) biedt ondanks een koersstijging van 17% dit jaar nog steeds een mooi rendement van 4,8% bij de beurskoers van €51,80.

Tot slot zijn ook een aantal financials zeer gul voor hun aandeelhouders met forse dividendverhogingen door ABN Amro (+73%), ASR Nederland (+28%) en Van Lanschot Kempen (+21%). Deze bedrijven presteren daarmee flink beter dan sectorgenoten ING, Aegon en NN Group die hun aandeelhouders over 2017 respectievelijk tussen de 1,5 en 7% meer dividend betalen.

AANVULLING: ASMI GAAT OP 30 MEI EX-DIVIDEND VOOR €0,80 PER AANDEEL

Negatieve uitschieters
Ook in negatieve zin zijn er in 2018 een aantal flinke, soms onverwachte, uitschieters. Accell, Beter Bed, HAL Trust, Shell (zie kader), Flow Traders, Acomo en Sif verlaagden het dividend over 2017. Voor Flow Traders, dat het dividend nu voor het derde jaar op rij verlaagt, Accell en Beter Bed was dat geen verrassing gezien de gemankeerde dividendhistorie. Refresco, dat van de beurs wordt gehaald, en Gemalto schrapten het dividend zelfs helemaal.

Met name de dividendverlaging van Amsterdam Commodities is opvallend en voorspelt weinig goeds, wat overigens al wordt weerspiegeld in de beurskoers die momenteel rond de 52 weken low noteert. Acomo stond juist bekend vanwege het progressieve dividendbeleid met een uitkering die al ruim tien jaar stapsgewijs was verhoogd. Over 2017 echter betaalt het handelsbedrijf een slotdividend van €0,70 waardoor de totale uitkering ruim 4% daalt ten opzichte van 2016.

Ook HAL Trust stelt teleur met een aangekondigd dividend van in totaal €6,20 over 2017 (-13%). Gezien de onderliggende ontwikkelingen bij belangrijke deelnemingen Boskalis, GrandVision en in mindere mate SBM en Vopak, die hun beurskoers fors zagen dalen, is dit niet verrassend. HAL hanteert een bijzonder dividendbeleid waarbij er elk jaar als dividend 4% uitgekeerd wordt van de gemiddelde beurskoers in de maand december. Sinds vorig jaar dienen aandeelhouders de helft van het dividend verplicht in nieuwe aandelen af te nemen, wat gezien de onderliggende resultaten begrijpelijk is met bijvoorbeeld een dividendverlaging van bijna 40% vorig jaar door Boskalis. Het ‘echte’ cashdividend over 2017 komt dus uit op €3,10 wat een dividendrendement van slechts 2,1% geeft. Als je als belegger niet langer de keuze hebt uit een volledig cashdividend is dat vaak een veeg teken. Ook het koersverloop van HAL de laatste twaalf maanden spreekt wat dat betreft boekdelen.

Kwaliteitsdividend
Een aandeel als HAL zou nooit in aanmerking komen voor de dividendportefeuille, met name vanwege de slechte voorspelbaarheid. Gelukkig zijn er genoeg Nederlandse aandelen die een progressief dividendbeleid voeren met AkzoNobel en Unilever als goede voorbeelden binnen de dividendportefeuille. Unilever betaalde over 2017 in totaal 12% meer dividend en zal normaal gesproken het dividend de komende jaren stapsgewijs verder verhogen. Recordhouder is nog altijd Wolters Kluwer dat het dividend inmiddels al twaalf jaar op rij heeft verhoogd. Ook Aalberts, Ahold, ASML, DSM en RELX belonen hun aandeelhouders al jarenlang met een hoger dividend. Qua dividendgroei blijft Besi onaantastbaar met een uitkering die de laatste vijf jaar met maar liefst 2000% werd verhoogd. Een goede tweede is sectorgenoot ASML met een dividend dat sinds 2013 in totaal ruim 160% groeide. Anders dan bij Besi lijkt een hoger dividend bij ASML, dat nu op jaarbasis €600 mln uitkeert, ook de komende jaren een zekerheidje.

 

Shell, Unilever en ING zijn de grootste dividendbetalers
Slechts een handjevol Nederlandse aandelen betaalt op jaarbasis meer dan €1 mrd aan dividend. Royal Dutch Shell is met afstand de grootste dividendbetaler in Nederland (en Europa), met omgerekend op jaarbasis zo’n €13 mrd. Aangezien Shell het dividend in dollars vaststelt, blijft het voor beleggers altijd afwachten hoeveel dat in euro’s oplevert. Zo daalde het totale dividend vorig jaar met ruim 7% door de zwakke dollar. Ook Unilever (€4 mrd), ING (€2,6 mrd) en vastgoedfondsen Unibail-Rodamco en Eurocommercial Properties (ongeveer €1 mrd) behoren tot de grote dividendbetalers van eigen bodem.

 

Ex-dividend Europese aandelen
Ook voor de dividendportefeuille zijn de maanden april en mei met afstand het belangrijkst met nagenoeg alle Europese aandelen die ex-dividend noteren, uiteraard inclusief de twee Nederlandse aandelen AkzoNobel en Unilever. Op 10 april is het Duitse Henkel als eerste aan de beurt met het jaarlijkse dividend van €1,80, wat bij de huidige koers van €104,80 een rendement van 1,7% oplevert. Reckitt-Benckiser, dat halfjaarlijks uitkeert, volgt op 12 april en biedt momenteel een dividendrendement van 2,9%. Aansluitend is het de beurt aan LVMH (ex-dividend 17 april, dividendrendement 2%), Thermador Groupe (23 april, 2,9%), Munich Re (26 april, 4,5%), Assa Abloy (27 april, 1,9%), Danone (4 mei, 2,9%), Sanofi (11 mei, 4,7%), SEB (21 mei, 1,3%) en Bayer (28 mei, 3%).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!