Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 3 apr 2018 10:55

Herbeleggen dit jaar extra gunstig

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen

Met een verlies van ongeveer 5% is het jaar 2018 slecht begonnen voor de dividendportefeuille. Door de lagere koersen van Europese aandelen is het herbeleggen van het dividend nog aantrekkelijker.

De dividendportefeuille lijkt hard op weg om in 2018 voor het eerst in acht jaar negatief af te sluiten. Dat is zeker niet verrassend, gezien de jaarlijks forse koersstijgingen sinds 2011, met elk jaar een dubbelcijferig rendement, vooral voor Amerikaanse aandelen en het handjevol uitblinkende Europeanen. Eind vorig jaar waarschuwde ik al dat het niet realistisch was ook in 2018 weer een dergelijke prestatie te verwachten.

Sodexo stelt teleur

Nu we na drie maanden de balans opmaken telt de dividendportefeuille in 2018 slechts dertien stijgers op 39 aandelen met bovendien slechts drie aandelen die goed zijn voor een koerswinst van 5% of meer (Amer Sports, Intel en AkzoNobel). Daar staan wel flink wat grote dalers tegenover met koersverliezen van ruim 10% voor Sanofi, Diageo, DowDupont, Reckitt-Benckiser, Bayer, Parker Hannifin en Sodexo. Vooral de laatstgenoemde stelt dit jaar zwaar teleur en leverde 29 maart 14% in na een nieuwe outlookverlaging (meer hierover volgende week bij de nieuwe portefeuille-update) waardoor het eerder opgebouwde  totaalrendement weer volledig is kwijtgespeeld. In 2018 is Sodexo nu de grootste daler met een koersverlies van ruim 25%. Toch heeft deze forse dreun nauwelijks impact op het rendement van de dividendportefeuille vanwege de bewust gekozen kleine weging voor het aandeel. Dat laatste geldt ook voor de andere Europese underperformer Whitbread, die net als Sodexo voor de winstwaarschuwing de kleinste weging van 1,4% had. De weging voor Sodexo liep door de koersdaling zelfs terug van 1,4% naar slechts 1,2%, waarmee de impact op het totaalrendement van de dividendportefeuille steeds kleiner wordt. Ter illustratie: grote uitblinker Microsoft is zwaargewicht met een weging van inmiddels 5,7% en is daarmee veel bepalender voor de richting van de dividendportefeuille.

Het is dan ook ook van groot belang goed de weging per aandeel in de gaten te houden en daar niet teveel van af te wijken. Wie zich in eerste instantie op de achterblijvers richt zal vaak van een koude kermis thuiskomen. Sommige aandelen hebben niet voor niets een zwaardere weging in de dividendportefeuille.

 

herbeleggen

 

Herbeleggen

Voor achterblijvers als Sodexo en Whitbread is er gelukkig nog het dividend, dat dit jaar bijzonder gunstig kan worden herbelegd. Zo betaalde Sodexo in februari een dividend van €2,75 (bijna 15% meer dan in 2017), wat bij een beurskoers van €84 inmiddels een dividendrendement van 3,3% oplevert. Sinds de aankoop van Sodexo in 2015 werd er inmiddels drie keer dividend ontvangen voor de dividendportefeuille: €76,16 in 2016, €84,99 in 2017 en dit jaar dus €99,50. Dat laatste dividend is, net als bij alle andere aandelen in de portefeuille, tegen de slotkoersen van donderdag 29 maart herbelegd.

Dit jaar pakt dat natuurlijk extra gunstig uit, simpelweg omdat er voor het ontvangen dividend meer nieuwe aandelen aangekocht kunnen worden (zie kader). De eerste twee kwartalen van het jaar zijn zeer belangrijk aangezien dan de meeste Europese aandelen ex-dividend gaan. Het dividend wordt voor de dividendportefeuille vier keer per jaar herbelegd, telkens tegen de slotkoersen aan het einde van het kwartaal. Het gemiddelde dividendrendement voor de dividendportefeuille is inmiddels opgelopen tot 2,5% dankzij de jaarlijkse verhogingen van bijna alle aandelen en het consequent herbeleggen. Ook in 2018 groeit het totale dividendinkomen, terwijl de koersen juist dalen. Dat is een perfect scenario voor geduldige beleggers die hun dividend herbeleggen.

 

Vervelend maar ook heel gunstig

Herbeleggen levert elk jaar een grotere positie op per aandeel, wat ook betekent dat er in het jaar daarop meer dividend wordt ontvangen. Voor Sodexo werd in december 2015 begonnen met een fictieve positie van 34,6 aandelen, die door het herbelegde dividend in 2016 (+0,8 aandelen) en 2017 (+0,77 aandelen) uitgroeide naar de huidige 36,2 aandelen. Door de jongste koerstik en de forse dividendverhoging (+15%) groeit de positie dit jaar extra snel, aangezien de omgerekend €99,50 aan ontvangen dividend goed is voor 1,18 nieuwe aandelen bij een koers van €84.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!