Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 25 mei 2018 10:16

Dividendspektakel uit de VS

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De voorbije weken was het relatief rustig op dividendgebied, met voor Europa veel aandelen die ex-dividend noteren in mei. Qua nieuws kijken we naar de Verenigde Staten, waar een aantal bekende namen, waaronder Apple, van zich lieten horen in mei. Ook was er een dividendverlaging voor een Dividend Aristocrat.

Apple

Gigant Apple gaat in 2018 bijna 16% meer dividend uitkeren. De iPhone-maker (beurswaarde $922 mrd) verhoogt het kwartaaldividend naar $0,73 per aandeel. Dat levert bij een beurskoers van $187 een geschat dividendrendement van 1,6% op voor Apple. In 2018 stijgt het aandeel bijna 11%. Op jaarbasis betaalt Apple zijn aandeelhouders een recordbedrag van omgerekend ruim $13,5 mrd aan dividend uit.

Marriott Int.

Marriott International, de laatste jaren één van de grote uitblinkers in de dividendportefeuille met een totaalrendement van 108% sinds de aankoop in december 2015, verhoogt het dividend met ruim 24% tot $0,41 per kwartaal. Het nieuwe dividendrendement is 1,2%. Marriott is wereldwijd actief met naast de gelijknamige keten ook merken als onder meer Sheraton, Westin, Renaissance Hotels, Delta Hotels, Courtyard en Le Meridien.

Phillips 66

Het in raffinage en distributie van brandstoffen gespecialiseerde Phillips 66 schroeft het dividend dit jaar met ruim 14% op tot 80 cent per kwartaal. Het aandeel, dat Warren Buffett’s Berkshire Hathaway met 9,8% als grootaandeelhouder kent, biedt nog altijd een dividendrendement van 2,6%. Net als sectorgenoten als Marathon Petroleum noteert ook Phillips 66 rond de hoogste koers ooit. Dit jaar stijgt het aandeel inmiddels 20%, wat een beurswaarde van bijna $57 mrd oplevert.

Ashland Global

Ashland Global Holdings, vorige maand nog kooptip in Beleggers Belangen (‘overnamekandidaat met veel potentieel’) verhoogt het dividend met ruimt 11% tot 25 cent per kwartaal. Het aandeel van het speciaalchemiebedrijf verraste begin mei met beter dan verwachte cijfers en maakte een flinke koerssprong tot een nieuwe hoogste koers ooit van $78,50. Het dividendrendement is nu nog 1,3%.

Cardinal Health

Dividend Aristocrat Cardinal Health (distributie medicijnen en medische apparatuur) gaat in 2018 3% meer dividend uitkeren. Het kwartaaldividend wordt verhoogd naar bijna 48 cent en biedt een rendement van 3,5%. Cardinal Health verhoogt het dividend nu 34 jaar op rij maar staat op de beurs net als de meeste sectorgenoten zwaar onder druk door de toenemende aversie tegen hoge medicijnprijzen en toenemende concurrentie. Cardinal Health verliest dit jaar ruim 13% en is bij een koers van $53 ver verwijderd van de niveaus van enkele jaren geleden, toen beleggers nog ruim $90 betaalden voor een aandeel.

Lam Research

Lam Research, toeleverancier aan de semiconductorindustrie, gaat het dividend met 120% verhogen naar $1,10 per kwartaal. Het aandeel Lam, dat in het Dividend E-magazine van augustus 2016 nog werd getipt op een koers van $90, biedt bij de huidige koers van $200 een dividendrendement van 2,2%.

Manpower

Uitzender ManpowerGroup beloont zijn aandeelhouders dit jaar met een bijna 9% hoger dividend van $1,01. Dat dividend wordt halfjaarlijks uitgekeerd, waarmee Manpower een uitzondering op de regel is in de Verenigde Staten, waar vrijwel alle aandelen elk kwartaal betalen. Het aandeel ManpowerGroup doet het dit jaar slecht op de beurs met een koersverlies van 25%. Op $95,27 noteert het aandeel niet ver van de laagste jaarkoers. Het dividendrendement is 2,1% bij de jaarlijkse uitkering van $2,02.

Southwest Air

Luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines, dat wordt verhandeld onder het opvallende tickersymbool LUV, gaat dit jaar 28% meer dividend uitkeren. Southwest, dat over een vloot van 723 Boeing 737’s beschikt en in totaal vliegt op 101 bestemmingen in de VS en nabijgelegen landen als Mexico, de Bahamas, Aruba en Cuba, gaat op jaarbasis 50 cent uitkeren, wat een dividendrendement van 1,2% geeft. Het aandeel daalt dit jaar ruim 20%.

Pentair

Pentair, dat water-en filtratieproducten en oplossingen biedt voor onder meer zwembaden en de verwerking van afvalwater, verlaagt het dividend van $0,35 naar $0,175 per kwartaal na de afsplitsing van nVent Electric. Pentair, vorig jaar nog opgenomen in de dividendportefeuille, had in de voorliggende 41 jaar telkens het dividend verhoogd.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!