Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Dossier 17 okt 2021 12:00

Beleggen met opties | Tips en educatieve artikelen

0 0 Leestijd ongeveer

Twee derde van je posities met verlies sluiten en toch tientallen procenten rendement maken. Voor aandelenbeleggers lijkt dat een utopie, maar de wekelijkse optietips van Beleggers Belangen bewijzen dat het met derivaten heel goed mogelijk is. Hoe pak je dat aan?

Op deze website staat elke week op woensdag een nieuwe optietip klaar. Er zijn inmiddels al ruim 250 tips verschenen en de resultaten zijn tot nu toe nog altijd uitstekend Het idee achter de optietips is te laten zien hoe je langdurig een positief rendement kunt behalen met opties. We gaan er daarbij wel van uit dat lezers voldoende kennis hebben van opties, en met name van de risico’s die er soms bij komen kijken. Op de meeste tips kan er niet meer verloren worden dan de inleg, maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Doorgaans plaatsen we bovengemiddeld riskante optietips niet zonder te waarschuwen voor het extra risico.

Beleggen met optietips


Bij de selectie van optietips beperken we ons niet tot de Nederlandse beurzen. Ook Amerikaanse en Duitse opties komen regelmatig aan bod. Een hoewel de tips natuurlijk individueel opgevolgd kunnen worden, worden ze wel opgezet als een soort ‘portefeuille’ van optieposities. Het is nu eenmaal verstandig om meerdere ijzers in het vuur te hebben. Meestal zit er ook een tip tussen die winst oplevert bij koersdalingen. Die slaan namelijk vaak onverwacht toe, en het is dan ook goed om altijd te kunnen terugvallen op een beschermingsconstructie.

Bij de keuze deze beleggingen in opties gaan we uit van drie vuistregels.

  1. Ga ook short

Wie alleen maar opties koopt, moet het vaak bij het rechte eind hebben wil er per saldo winst gemaakt worden. Door ook regelmatig opties short te gaan (te verkopen zonder de optie in bezit te hebben), hoeft minder vaak de juiste koersbeweging voorspeld te worden. Dat kan bijvoorbeeld door een gekochte call te combineren met een verkochte call met een andere uitoefenprijs of expiratiemaand. Er zijn al meerdere tips geweest waarbij er twee opties verkocht werden, terwijl er maar één gekocht werd. Dat brengt extra risico met zich mee, maar de investering is wel veel lager.

De optietips laten zien dat door ook opties te verkopen in plaats van uitsluitend te kopen, koersbewegingen veel minder vaak goed voorspeld hoeven te worden. Van de afgesloten tips is maar een derde in de plus geëindigd. Dat twee derde dus tot een verlies leidt, klinkt heel dramatisch. Maar omdat de winsten over het algemeen een stuk groter zijn dan de verliezen, blijft er per saldo een flinke winst over.

  1. Kleine investering

Opties zijn riskanter dan bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Daarom is het onverstandig om in één bepaalde optiepositie relatief veel geld te steken. Door per positie kleine bedragen te investeren, zal het verlies beperkt blijven mocht het misgaan. Een kleine investering zorgt er ook voor dat, als het zo mocht uitpakken dat meerdere posities achter elkaar op niets uitlopen, er nog altijd voldoende munitie is om nieuwe posities te openen. De gemiddelde investering per optietip is zo’n €70. Kleine verliezen tegenover grotere winsten zorgen voor een positief resultaat. Er zijn vijftien tips afgesloten met een winst van meer dan €100, terwijl er maar zes zijn afgesloten met een verlies van meer dan €100. Bij de optietips wordt altijd uitgegaan van een grootte van één contract, dus één callspread of één butterfly. Beleggers die het groter willen aanpakken, staat het natuurlijk altijd vrij om het twee, drie of meer keer te doen. Bedenk echter wel dat het aantal moet passen bij het risicoprofiel.

  1. Herhaling

Optieposities zullen met grote regelmaat op niets uitlopen. Het is vooraf moeilijk te voorspellen wat de grote winnaars zullen worden. Wie een klein aantal posities opent, loopt het risico dat daar geen grote winnaars bij zitten. Dat risico neemt af door veel posities te openen.

Praktische tips voor optiebeleggers


Beleggers die regelmatig in opties beleggen, hebben veel baat bij lage transactiekosten. Er zitten grote verschillen in de kosten die verschillende brokers per transactie rekenen, en het loont zeker de moeite om een broker te zoeken die lage kosten rekent. Ook bieden lang niet alle brokers de mogelijkheid om opties te verhandelen in het buitenland. Zo zijn de opties op Amerikaanse aandelen lang niet overal verkrijgbaar. Een goede broker kiezen is dus belangrijk voor beleggers die actief willen zijn met opties.

Orders

Het verschil tussen de bied- en de laatprijs (de ‘spread’) van een optie kan vrij groot zijn. Daarom is het verstandig om een limietprijs mee te geven met een optie-order. Bestens-orders zijn niet aan te raden. De meeste optietips bevatten een combinatie van verschillende opties. Bij veel brokers kunnen de combinaties als één, gebundelde, transactie gekocht en verkocht worden, een combinatieorder. Voor de kosten maakt dat niets uit, want voor elk onderdeel van de combinatie moeten apart de transactiekosten betaald worden.

Maar het voordeel van bundelen in een combinatieorder is dat het zeker is dat alle delen van de combinatie worden uitgevoerd, of geen van alle. Als voor elke afzonderlijke optie een aparte order wordt opgegeven, bestaat de mogelijkheid dat een deel wel, en een deel niet uitgevoerd wordt.