Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 16 mrt 2018 12:44

Lezersvraag: Waarom ging het dividendbedrag in dividendportefeuille omlaag?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

De dividendportefeuille van Beleggers Belangen wordt gekenmerkt door een jaarlijks groeiend dividendinkomen uit de nu 39 aandelen tellende portefeuille. Toch werd er vorig jaar minder dividend ontvangen.

Hoe is het mogelijk dat het totale dividendbedrag over 2017 voor de dividendportefeuille lager was dan in 2016? Een oplettende abonnee stelde ons deze vraag.

Maandelijks wordt de volledige dividendportefeuille in PDF-vorm online gezet in het Dividend E-magazine. Onderaan deze PDF treft u de rendementen van de dividendportefeuille per jaar sinds de start in 2011, inclusief het totale dividendinkomen op jaarbasis. Sinds 2011 liep dit vrijwel continu op, alleen over 2017 werd minder dividend geïncasseerd dan over 2016 (zie hieronder).

Zo werd er in 2016 nog een totaalbedrag van €6.122 ontvangen (en herbelegd), terwijl het totale dividend over 2017 met €6.089 iets minder was, ondanks het feit dat de aandelen in de portefeuille hun dividend minimaal handhaafden en in bijna alle gevallen zelfs verhoogden vorig jaar.

De verklaring is simpel en heeft te maken met twee ontwikkelingen. De belangrijkste daarvan is het wisselkoerseffect. Met minder van een derde van de portefeuille belegd in euro’s wordt ook het dividend flink gestuurd door de ontwikkeling van de Zwitserse, Zweedse, Britse, Deense en vooral Amerikaanse wisselkoersen. Vooral de dollar deed het in 2017 zeer slecht ten opzichte van de euro, wat met een weging van zo’n 55% in Amerikaanse aandelen ook betekent dat het dividendinkomen omgerekend naar euro’s flink lager uitvalt. Begin 2017 was er nog bijna sprake van pariteit met een USD/EUR koers van 0,96 in januari 2017. Vandaag de dag is dat nog slechts 0,81, ofwel ruim 15% lager.

Simpel gezegd wordt een gemiddelde dividendverhoging van 15% voor de Amerikaanse aandelen in portefeuille daarmee compleet teniet gedaan, en dat verklaart dan ook het lagere inkomen over 2017.

WEL GROEI IN LOKALE VALUTA
In lokale valuta is het natuurlijk een heel ander verhaal. Bijna alle aandelen in portefeuille verhoogden vorig jaar hun dividend en de gemiddelde dividendgroei van de dividendportefeuille zal dit jaar uitkomen rond de 10%, in lijn met het gemiddelde (in lokale valuta’s!) van de afgelopen vijf jaar.

Een tweede factor vormen de portefeuillewijzigingen door het jaar heen. Ook in 2017 werden flink wat wijzigingen doorgevoerd, waarbij vaak aandelen met een hoger dividendrendement maar minder groei werden ingeruild door aandelen met een weliswaar minder hoog dividend maar een aanmerkelijk beter groeiprofiel voor de langere termijn.

Zo werd in 2017 onder meer afscheid genomen van Procter & Gamble, Publicis en Roche, aandelen met een relatief hoog dividendrendement. Vervangers als Medtronic, Henkel en Assa Abloy kenden een aanzienlijk lager dividendrendement op het moment van aankoop.

Ook deze acties zorgen voor een (tijdelijk) lager inkomen en verklaren naast de wisselkoerseffecten voor een klein deel ook het lagere totale dividend in 2017.

Ondanks een flink aantal wijzigingen (waarbij afscheid werd genomen van hoog-dividendaandelen als Chevron, General Mills en Kellogg) in 2018 zal het totale dividend dit jaar normaal gesproken wel weer een forse groei laten zien, met een geschat inkomen van iets meer dan €6.400 op dit moment. Dat bedrag zal later dit jaar dankzij de nog te verwachten dividendverhogingen en het continue herbeleggen uiteindelijk nog een stuk hoger uitvallen.

Alleen wisselkoerseffecten kunnen hier net als vorig jaar nog roet in het eten gooien, mocht de dollar nog verder wegzakken. In lokale valuta’s echter  blijft de dividendportefeuille jaar in jaar uit telkens meer inkomen genereren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!