Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 14 feb 2018 13:00

Hoe start ik met het volgen van de dividendportefeuille?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De dividendportefeuille van Beleggers Belangen loopt sinds september 2011 en heeft sinds de start een rendement opgeleverd van bijna 150%. Maar het is nooit te laat om in te stappen.

De jongste koersdalingen leveren een prima startmoment op voor het volgen van de dividendportefeuille. Het belangrijkste is daarbij om de aanschaf uit te smeren over een langere periode. Ga uit van minimaal twee jaar. Tussentijdse koersdalingen, zoals die van nu, kunnen dan gebruikt worden voor het versneld opbouwen van uw eigen dividendportefeuille.

Spreiding

Let daarbij goed op de spreiding tussen de verschillende sectoren en regio’s. De huidige portefeuille bestaat uit 40 aandelen, met per sector en regio een bepaalde weging. Zo bestaat 55% van de portefeuille uit Amerikaanse aandelen en is de sector consumenten met een weging van 32,4% dominant aanwezig. Bij de opbouw is het belangrijk goed deze wegingen in de gaten te houden. De kracht van de dividendportefeuille zit in de brede spreiding. Van tevoren valt niet te zeggen welke aandelen het wel of niet goed zullen doen op korte termijn. Het gebeurde de laatste jaren al vaker dat hoogvliegers een jaar later opnieuw tot de grote uitblinkers behoorden. Hetzelfde geldt voor achterblijvers. Die blijven vaak over een langere periode slecht presteren, maar kunnen ook plotseling koersherstel laten zien.

Wanneer dat gebeurt, en met welk aandeel, weet van tevoren uiteraard niemand. De vraag met welke aandelen te starten is dan ook niet relevant. Alle aandelen in de dividendportefeuille zijn koopwaardig voor de zeer lange termijn. Anders zouden ze verkocht worden. Wel is het zo dat de meer risicovolle posities over het algemeen een kleinere weging hebben. Microsoft is juist weer een zwaargewicht vanwege de grote voorspelbaarheid, ook ten aanzien van het dividend.

Alle aandelen

Let er bij de start van uw eigen portefeuille dan ook goed op wat de actuele wegingen per individueel aandeel zijn. Wijk daar niet teveel vanaf. Het kopen van slechts één aandeel per keer heeft dan ook niet de voorkeur, omdat je dan qua spreiding gelijk scheef zit. Idealiter wordt gestart met een (kleine eerste) positie in alle 40 aandelen. Die kan dan herhaald worden over een langere periode.

Dankzij een broker als De Giro is dat ook qua kosten zeer goed mogelijk, met bijvoorbeeld slechts iets meer dan €0,50 commissie voor de aanschaf van Amerikaanse aandelen. Groot voordeel is momenteel natuurlijk dat alle aandelen een serieuze tik hebben gehad en de waarderingen weer een stuk interessanter zijn. Voor de lange termijn zijn dat kansen om te pakken, zeker in de opbouwfase van uw portefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!