Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 9 sep 2018 11:00

De 10/10-test voor dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Groei van het dividend is belangrijker dan het dividendrendement, mits u belegt voor later. Maar hoe vindt u onder dividendaandelen de groeidiamanten? De 10/10-test is een ludieke manier, die het zelfs toestaat om onder Amerikaanse dividendaristocraten het kaf van het koren te scheiden.

De S&P500 Dividend Aristocrats bestaat louter uit aandelen die 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. In Europa zijn deze erg dun gezaaid. Zo zeer zelfs dat indexbeheerder S&P Dow Jones Indices hier de teugels laat vieren tot tien jaar. Europese aandelen moeten dus voor opname in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats-index kunnen aantonen dat ze in het afgelopen decennium elk jaar meer dividend hebben betaald.

Als morgen nu is

Voor wie belegt met het oog op morgen, is de groei van het dividend belangrijker dan het dividendrendement. Wilt u echter meteen de vruchten van uw aandelen plukken, dan is het dividendrendement een voornaam koopargument. U kunt dan terugvallen op de welbekende dividendstrategie The Dogs of the Dow. Hierbij koopt u de tien aandelen (vaak aan het begin van een jaar, maar het kan op elk moment) met hoogste dividendrendement uit de Dow Jones of een andere toonaangevende index. Na een periode van twaalf maanden wordt de aandelenportefeuille herschikt. De aandelen die niet langer beantwoorden aan het aankoopcriterium worden ingeruild voor stukken die dat wel doen.

Over tien jaar

Als echter het doel van de dividendportefeuille is om over tien jaar de vruchten ervan te plukken, dan is de groei van een voornaam selectiecriterium. Thomas Cameron ontwikkelde daarom begin jaren zeventig de 10/10-test. Dat is een beleggingsstrategie waarbij de groei van het dividend centraal staat.

Destijds werkte Cameron als fondsmanager voor Sovereign Investors. Later voor Eastern Point Advisor, waar hij tot september 2010 het Rising Dividend Fund (ICRDX) beheerde. Het fonds werd in 2009 ingelijfd door de illustere zakenbank Goldman Sachs (GS) en kreeg daarop het tickersymbool GSRAX toebedeeld. Het fonds boekte ten opzichte van de S&P500 een overrendement van 4 procentpunt. Dat klinkt misschien niet indrukwekkend,  maar als de index conform het langetermijngemiddelde met 7% is gestegen, dan doet de 10/10-strategie uiteraard gemiddeld 11%. Met als gevolg dat over een periode van tien jaar de waarde van uw aandelen niet is verdubbeld, maar verdrievoudigd. Toch een substantieel verschil.

De 10/10-test

Welnu, waaruit bestaat de 10/10-test? Net als de Dogs of the Dow is het geen tijdrovende beleggingsstrategie. Al wat u nodig heeft is de dividendhistorie van aandelen. U stelt een lijst op van bedrijven die de afgelopen tien jaar dividend hebben betaald. Vervolgens kijkt u welke aandelen het dividend jaar in jaar uit hebben verhoogd. Dus als een bedrijf ‘vergeet’ het dividend te verhogen of overslaat, dan blijft het aandeel de komende tien jaar buiten beeld. En tot slot weert u de aandelen die op jaarbasis het dividend gemiddeld met tien procent of meer hebben laten groeien.

Geen synoniem

Menig Amerikaanse dividendaristrocraat valt in 10/10-test door de mand. Een lange dividendgeschiedenis is voorwaar niet synoniem met hoge dividendgroei. De onderliggende reden dat beleggingsstrategieën met een hoog dividend meer rendement behalen, is de disciplinerende werking van het dividend. Bedrijven die relatief veel dividend uitkeren, gaan zorgvuldiger om met de winst die wel in het bedrijf blijft. Zij kunnen het zich niet permitteren om bij hun investeringsbeslissingen een verkeerde keuze te maken. Ze hebben nu eenmaal minder financiële ruimte om missers recht te breien.

Namen noemen

Onderstaande tabel geeft een opsomming van bedrijven uit de StoxxEurope600 die in de voorbije tien jaar het dividend stelselmatig hebben verhoogd met een gemiddelde van 10% per jaar.

10/10-test

Hieronder volgt het overzicht van de aandelen uit de S&P 500 die de 10/10-test met vlag en wimpel hebben doorstaan. Dit zijn niet noodzakelijkerwijs de indexleden van de S&P500 Dividend Aristocrats.

10/10-test

Het nadeel van aandelen met hoge dividendgroei is de waardering. De koers-winstverhouding is vaak hoger dan 15. Dus als u uit bent op echte koopjes, kijk dan ook naar dividendrendement of ga resoluut voor de Dogs of the Dow.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!