Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 16 jan 2018 13:33

Dividendportefeuille: Franse smallcap maakt indruk

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Net als vorig jaar, zijn wisselkoersen ook dit jaar weer bepalend. Het rendement voor de dividendportefeuille in 2018 is 0,7%. Exclusief valuta is dat precies 2%. Het jaar 2017 werd uiteindelijk afgesloten met een totaalrendement van 11,2%. Dat betekent het zevende jaar op rij waarin een dubbelcijferig rendement werd gerealiseerd.

UITBLINKERS

Grote uitblinker in 2018 is de Franse smallcap Thermador Groupe met een plus van 8,4%. Het aandeel, vorig jaar maart als een van de laatste aandelen gekocht, bereikte deze week een recordkoers op €123,50. In de dividendportefeuille is Thermador inmiddels goed voor een rendement van 48%. Het in loodgietersbenodigdheden gespecialiseerde bedrijf rapporteerde over 2017 een ruim 17% hogere omzet van €271,6 mln. Ook CSX, United Technologies en SEB doen het goed, met minimaal 7% koerswinst.

ACHTERBLIJVERS EN STOPLOSSES

Schlemiel in 2018 is vooralsnog CoreSite Realty (-7,2%), vorig jaar juist nog één van de grootste uitblinkers. Het datacenter-REIT-aandeel leverde zonder direct aanwijsbare reden in lijn met de sector in. Dat is overigens niet heel vreemd, gezien de enorme outperformance in de voorliggende jaren. Ook worden vastgoedbeleggingen gedrukt door de renteontwikkelingen, met het vooruitzicht op toenemende financieringskosten.

Voor twee aandelen ligt er nog altijd een stoploss (Thermador en Chevron). Dat is puur uit voorzorg voor een (onwaarschijnlijk) worst case scenario. Zakt het desbetreffende aandeel onverwachts hard terug, dan stappen we automatisch uit zonder kleerscheuren. Ook voor CoreSite wordt deze voorzorgsmaatregel genomen, mede vanwege het op langere termijn minder goed voorspelbare karakter van de sector en de relatief korte (dividend)historie van het aandeel.

Ik kocht CoreSite op 8 maart 2017 tegen een koers van €86,70 en leg nu puur uit voorzorg een stoploss in op $90, precies zoals ik dat vorig jaar ook met Thermador deed. Deze zal normaal gesproken niet geactiveerd worden (zie ook Chevron en met name Thermador, die sinds het inleggen van de stoplosses juist aan een flinke opmars begonnen) met een huidige koers van $105,67. Mocht het toch gebeuren, dan zijn we zonder kleerscheuren met een kleine winst uit de positie.

Ook voor een aantal andere aandelen overweeg ik momenteel nog een stoploss, waaronder Kellogg. Later zal ik hier nog op terugkomen, waarbij ook de reeds ingelegde stops (Chevron en Thermador) opnieuw tegen het licht zullen worden gehouden.

Bij de slotkoersen van maandag is de dividendportefeuille goed voor een totaalrendement van 171,8%. Het dividendrendement is nu gemiddeld 2,1%, wie vanaf dag één meedoet ontvangt jaarlijks inmiddels een rendement van 6% over zijn originele investering.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!