Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 18 jan 2018 15:15

Amerikaanse toppers verhogen dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

In de maanden december en januari was er op dividendgebied relatief weinig nieuws te melden. We maken een overzicht de meest in het oog springende aankondigingen, met vooral een hoofdrol voor Amerikaanse aandelen.

In Europa gebeurde er de voorbije weken nog weinig, maar dat gaat snel veranderen als de de jaarcijfers de komende weken binnendruppelen. ASML trapte af in Nederland en werd in december voorafgegaan door Stern, dat een interimdividend aankondigde en reeds uitbetaalde.

ASML

Het succesvolle techbedrijf kondigde deze week (woensdag) als een van de eerste Nederlandse aandelen het dividend aan. ASML verhoogt zijn uitkering met bijna 17% tot €1,40 per aandeel. Op 27 april zal ASML ex-dividend gaan voor de jaarlijkse uitkering. Het dividendrendement is met 0,8% relatief laag, wat uiteraard het gevolg is van de fors gestegen beurskoers, met vandaag opnieuw een hoogste koers ooit op ruim €160. Het rendement voor ASML is in 2018 al ruim 10%.

Stern Groep

Halverweg december maakte autodealer Stern bekend een interimdividend van €0,25 per aandeel uit te willen keren. Dat is onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Op 18 december ging Stern reeds ex-dividend. Het geschatte dividendrendement op jaarbasis schommelt rond de 5% waarbij is uitgegaan van een totale uitkering van 1 euro op jaarbasis. Het aandeel Stern leverde sinds afgelopen zomer flink in en noteert momenteel rond de laagste jaarkoers. In 2018 daalt het aandeel vooralsnog 1%.

VERENIGDE STATEN

Realty Income

Maandelijkse dividendbetaler Realty Income (zie ook het Dividend E-magazine van november) gaat in het eerste kwartaal van 2018 ruim 3% meer dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Het vastgoedbedrijf, dat onder meer discounters, fitnessclubs, bioscopen en apothekersketens tot zijn klanten kan rekenen, schroeft het dividend op tot $0,21 per maand. Het dividendrendement komt daarmee uit op precies 5%. Doorgaans verhoogt Realty Income het dividend jaarlijks vijf tot zes keer met veelal kleine stapjes. Op de beurs doet het aandeel het de laatste maanden slecht, in lijn met de vastgoedsector die onder druk staat vanwege de oplopende rente. In 2018 daalt Realty Income bijna 7% op een koers van $53,24.

Pfizer

Farmaceut Pfizer, opgenomen in de Dow Jones, verhoogt het dividend dit jaar met ruim 6% tot $0,34 per kwartaal. Het is voor Pfizer het achtste jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Bij de huidige beurskoers komt het dividendrendement uit op ongeveer 3,5%. Het aandeel Pfizer wint in 2018 vooralsnog 2,7% en noteert nabij de hoogste koers ooit op ruim $37.

Abbott Laboratories

Dividend Aristocrat Abbott, opgenomen in de dividendportefeuille, gaat in 2018 bijna 6% meer dividend uitkeren. Het healthcarebedrijf (o.m. hart- en vaatziekten) verhoogt het kwartaaldividend naar $0,28 per aandeel, wat goed is voor het 46e opeenvolgende jaar van dividendverhogingen. Het dividendrendement ligt rond de 2%, bij een koers van ruim $58. Ook Abbott blijft nieuwe hoogtepunten neerzetten is in 2018 inmiddels goed voor een plus van 3,4%.

BlackRock

De Amerikaanse vermogensbeheerder, bekend van onder meer 1Shares, gaat 15% meer dividend uitkeren. In het eerste kwartaal van dit jaar keert BlackRock een dividend van $2,88 per aandeel uit. Dat geeft een dividendrendement van 2,1%. Het aandeel BlackRock is het nieuwe jaar goed gestart, met een koerswinst van 12%, en noteert zoals veel andere Amerikaanse aandelen rond de hoogste koers ooit.

Franklin Resources

Ook BlackRocks sectorgenoot Franklin Resources stelde niet teleur, met eveneens een dividendverhoging van 15% tot $0,23 per kwartaal. Het aandeel achter onder meer de Templeton-fondsen biedt nu een dividendrendement van 2,1%. Het dividend werd sinds 1981 elk jaar verhoogd door deze Dividend Aristocrat. Het aandeel Franklin Resources noteert in tegenstelling tot bijvoorbeeld BlackRock nog wel ruim onder de hoogste koers ooit, die enkele jaren geleden al werd neergezet. Dit jaar wint het aandeel 3,6% op $44,90.

Roper Technologies

Industrial Roper Technologies, opgenomen in de S&P500-index en eveneens een van de dividendtips in het Dividend E-magazine van november, verhoogt het dividend dit jaar met 18% tot $0,41 per kwartaal. Het aandeel bereikte deze week een hoogste koers ooit van $277 en biedt mede daardoor een relatief laag dividendrendement van 0,6%. In 2018 is Roper Technologies inmiddels goed voor een koerswinst van 6,8%.

AT&T

Telecomgigant AT&T kondigde in december ook zijn jaarlijkse dividendverhoging aan. AT&T zal dit jaar een kwartaaldividend van $0,50 per aandeel betalen, 2% meer dan in 2017. Het is voor het Dow-aandeel alweer het 34e jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Het dividendrendement is met 5,2% traditiegetrouw hoog voor AT&T, dat in 2018 vooralsnog 5,3% inlevert bij een koers van $36,85.

Amgen

Biotechreus Amgen liet eind vorig jaar weten het dividend in 2018 met bijna 15% te gaan verhogen. Het kwartaaldividend wordt opgeschroefd naar $1,32 per aandeel. Dat is voor Amgen het zesde opeenvolgende jaar waarin het dividend met minimaal 10% wordt verhoogd. Het dividendrendement is momenteel 3%. Amgen (beurswaarde $136 mrd) stijgt in 2018 ruim 8% en nadert langzaam de hoogste koers ooit van $191,10, die vorig jaar september werd neergezet.

Ecolab

Het in de dividendportefeuille opgenomen Ecolab gaat in 2018 bijna 11% meer dividend uitkeren. Het in water, hygiëne en energietechnologie gespecialiseerde industriële bedrijf betaalde deze week voor het eerst het verhoogde dividend van $0,41 per aandeel uit. Het geschatte dividendrendement voor Dividend Aristocrat Ecolab is 1,2%. Na een prima 2017 is Ecolab dit jaar goed voor een koerswinst van 2,4%. Deze week bereikte het aandeel een nieuwe hoogste koers ooit op $138,68.

Bekijk hier het nieuwsoverzicht voor november/december.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!