Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 2 okt 11:03

Column dividend: Het kan ook best anders

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Amerikaanse bedrijven blijven massaal eigen aandelen inkopen. In het tweede kwartaal van 2018 deden alle S&P500-aandelen bij elkaar dat voor een nieuw recordbedrag van in totaal $190,6 mrd. Gigant Apple nam daarvan overigens liefst 11,5%, ofwel bijna $22 mrd voor zijn rekening.

Opvallend is dat het doorgaans aandelen uit de best presterende sectoren zijn die het meest spenderen aan buybacks. In het jongste kwartaal waren het dan ook Technology, Consumer Discretionary en Health Care, in 2018 de grote uitblinkers, die de ranglijst aanvoerden. Vooral de groei van 125% ten opzichte van 2017 van Health Care viel op.

Gas terugnemen

Aandeleninkoop is prima, mits dat tegen een aantrekkelijke beurskoers gebeurt. Opmerkelijk is dan ook dat kwakkelende sectoren als Consumer Staples juist een krimp (9,3%) in de aandeleninkoop lieten zien. Niemand kan de markt timen, maar voor een aandeelhouder is het wel wenselijk dat gas teruggenomen wordt naarmate de beurskoers verder oploopt. Veel aandelen noteren momenteel tegen een zeer pittige waardering met bijbehorende hoogste koersen ooit.

Bijkomend voordeel

Ik zou liever extra (speciale) dividenduitkeringen zien in plaats van dure buybacks. Dan heb je als belegger in ieder geval zelf in hand of je bijkoopt tegen de hoofdprijs of het ontvangen dividend elders investeert. Bijkomend voordeel van zelf herbeleggen, zoals ik elk kwartaal met de dividendportefeuille doe,  is uiteraard een groeiende positie en automatisch een hoger dividend, wat niet het geval is als het bedrijf de voorkeur geeft aan buybacks.

Tekst: Menno van Hoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!