Waarom ik in goud blijf geloven
Ik begin steeds meer tijd door te brengen op het forum van Beleggers Belangen. Daarbij vind ik het vooral leuk als ik uitgedaagd word om mijn adviezen te verdedigen.
Toch is goud na meer dan 5000 jaar nog altijd een universeel betaalmiddel en waarde-opslagmiddel dat door de geschiedenis heen alle monetaire systemen heeft overleefd. Elk van die systemen heeft een houdbaarheidsdatum, ook het huidige. Er zijn voldoende argumenten te bedenken waarom die datum al ruimschoots is overschreden. Wat heb je als belegger aan goud en vooral wat niet?
Ik begin steeds meer tijd door te brengen op het forum van Beleggers Belangen. Daarbij vind ik het vooral leuk als ik uitgedaagd word om mijn adviezen te verdedigen.
Na de eerste positieve berichten over het coronavaccin is de goudprijs aanzienlijk gedaald. Goudbeleggers moeten er rekening mee houden dat de huidige lage rente weleens wat sneller zou kunnen worden verhoogd dan ze nu inprijzen.
De TLT, de bekendste ETF met Amerikaanse staatsobligaties als onderliggende waarde, werd gelanceerd op 1 januari 2005. Ruim vijftien jaar later, op 24 april van dit jaar, bedroeg het rendement 222%. Dat is identiek aan het rendement van de S&P500 over dezelfde periode.
De vrije cashflow van Barrick Gold, onze favoriet in de goudmijnsector, steeg in het derde kwartaal en de kosten om het goud uit de grond te halen daalden.
Precies een jaar geleden tipte ik de VanEck Vector Gold Miners ETF (ISIN: IE00BQQP9F84). In het afgelopen jaar steeg de ETF met 41,5%.
Recent deed ik mijn belangrijkste voorspelling voor de komende tien jaar en dat is dat een troy ounce goud op dezelfde waarde zal noteren als de Dow Jones.
Goud mag zich al een tijdlang in toenemende belangstelling van beleggers verheugen. Dat heeft niet alleen de prijs opgedreven, het maakte de prijsvorming ook volatieler. Het gevaar van een grote correctie hangt boven de markt.
Goud doet het geweldig. In 2020 staat een rendement van 27,2% op de borden, en over de laatste twee jaar is dat zelfs 64,5%. Toch is goud een stuk goedkoper dan je op het eerste gezicht zou denken.
Iedereen die in de Verenigde Staten meer dan $100 mln heeft belegd, moet binnen 45 dagen na afloop van een kwartaal vertellen in welke Amerikaanse aandelen en obligaties hij of zij zit. Dit is reuze interessant, omdat wij zo te weten komen wat de groten der aarde doen.
Een historische vergelijking van het Amerikaanse bbp per persoon en de loonontwikkeling, gecorrigeerd voor inflatie, geeft een onthutsend beeld te zien.