Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 22 jul 2018 11:30

Wat is er voor nodig om elke maand €1000 aan dividendinkomen te ontvangen?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen

Vorige week lieten we u zien hoe dividend de weg naar financiële vrijheid effent. Hoe u met dividendaandelen een beleggingsportefeuille samenstelt waarmee u maandelijks inkomen kunt genereren, leest u hier.

Met sparen zet u de eerste stap op weg naar financiële onafhankelijkheid. Als u er echt van droomt om ‘rijk’ te worden, dan is een financieel plan dat inzicht geeft in de ontwikkeling van uw inkomen, uitgaven en vermogen onontbeerlijk. Een goed plan brengt ook uw financiële risico’s in kaart.

€1000 per maand

Het maakt niet uit of u hardop droomt over dat mooie huis, een lange wereldreis, eerder stoppen met werken of wat dan ook. Aan vrijwel elke wens zit een financiële component. Als het uw toekomstdroom is om per direct te gaan rentenieren, dan moet u in het huidige beursklimaat naar gelang uw levensstijl per €1000 aan maandelijks inkomen die u nodig heeft, over een vrij belegbaar vermogen van €338.000 beschikken, met Amerikaanse aandelen zelfs €525.000.

De berekening is simpel: u deelt het beoogde maandinkomen (bijvoorbeeld: €1000) door het dividendrendement van uw beleggingen (in het geval van de Eurostoxx50-index 3,55%, en 1,95% voor de S&P500) en vermenigvuldigt de uitkomst met 12, omdat u een jaar lang inkomen nodig heeft.

In dezelfde vijver

Zoals u weet, keren indices niet per maand dividend uit. Op Wall Street noteren er evenwel aandelen die zoals Realty Income Corporation (NYSE: O) hun jaarlijkse dividend op maandbasis betalen. Dit zijn echter overwegend vastgoedbeleggingsmaatschappijen. Als u teveel in dezelfde vijver vist, loopt u het risico dat u een ongewenst grote sectorallocatie heeft.

Een ander punt van zorg is het gevaar dat, hoewel bedrijven die iedere maand dividend uitkeren in de regel over een sterke kasstroom beschikken, er bij tegenvallers onvoldoende geld overblijft om te kunnen investeren. Dat brengt met zich mee dat dit soort bedrijven vaak minder hard groeit dan andere dividendbetalers. Ook wordt het dividend van maandelijkse betalers minder snel opgetrokken dan bij aandelen die het jaarlijkse dividend in één, twee of vier keer uitkeren.

In theorie kunt u dus met een enkel aandeel uit de voeten. Maar een goed gespreide aandelenportefeuille telt uiteraard meer dan één titel. Als u de gok aandurft met Realty Income, dan moet u bij een euro/dollarkoers van 1,1716 en een dividendrendement van 4,81% omgerekend €212.940 op tafel leggen om een maandelijkse inkomstenstroom van €1000 te genereren.

Het kwartaaldividend

Anders dan in Europa, is het in de Verenigde Staten gebruikelijk dat bedrijven vier keer per jaar dividend betalen. Aandelen met een kwartaaldividend komt u in Europa ook wel tegen, maar ze zijn erg dun gezaaid. In het Verenigd Koninkrijk zijn er een aantal en in de eurolanden kunt u ze met Aperam, Atrium, Banco Bilbao Vizcaya y Argentaria, Royal Dutch Shell, Santander, Total, Unilever en Wereldhave op uw vingers natellen.

De meeste Europese bedrijven keren hun jaarlijkse dividend in één of twee keer uit. Wat bij dit lijstje echter opvalt, is dat er namen bijstaan die op het gebied van het handhaven van het dividend geen al te sterke reputatie hebben. Aperam schrapte het dividend over 2013 en 2014. Total verlaagde het in vijf jaar tijd drie keer. Wereldhave verlaagt zijn dividend over dit jaar.

Voor duurzame dividenden moet u echt in de Verenigde Staten zijn. Anders dan in Europa, vindt u op Wall Street volop bedrijven met een trackrecord van 25 jaar aan stijgende dividenden. Aandelen die elk jaar over een periode van 25 jaar het dividend verhogen, krijgen in Amerika de erenaam Dividend Aristocrats. Voor zover ze deel uitmaken van de S&P500, worden ze ondergebracht in de S&P500 Dividend Aristocrats Index. Er bestaat ook een vergelijkbare index voor Europese bedrijven. Voor een indexlidmaatschap van de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats volstaat echter een reeks van tien jaar aan opeenvolgende dividendverhogingen.

Enig puzzelwerk

Omdat bedrijven het dividend op verschillende tijdstippen beschikbaar stellen, kunt u met een beetje puzzelen een aandelenportefeuille samenstellen die iedere maand dividend betaalt. Dit kan al met drie aandelen, mits u zich bij zo’n beperkte aandelenkeuze gemakkelijk voelt of als ze het startpunt zijn van een meer gediversifieerde aandelenportefeuille.

De tweestrijd tussen concentratie en diversificatie is een oeverloze discussie. Diversificatie minimaliseert de impact van één aandeel op het totaalresultaat. Concentratie is een strategie die als doel heeft om het rendement van de beste ideeën te maximaliseren.

Hoeveel aandelen heeft u nodig voor voldoende diversificatie? De meningen over het minimum aantal aandelen dat u moet kopen, lopen flink uiteen. Benjamin Graham (1894-1976) schrijft in The Intelligent Investor dat u minstens tien en maximaal dertig aandelen moet hebben. Burton Malkiel (1932) stelt in vroege versies van A Random Walk Down Wall Street dat het optimum van een gespreide portefeuille twintig aandelen is. In latere uitgaven wordt de norm vijftig, omdat de volatiliteit op de markten ogenschijnlijk structureel gestegen is, maar boven de twintig zakt het beleggingsrisico marginaal.

In de achteruitkijkspiegel

Diversificatie is geen doel op zich. In retroperspectief is het heel simpel om te stellen welke aandelen u tien of twintig jaar geleden had moeten kopen.

Wie medio 2008 de drie aandelen met de hoogste dividendrente (dat is het dividendrendement uitgedrukt in functie van de aankoopkoers) uit de toenmalige S&P 500 Dividend Aristocrats-index had gekocht om vanaf de zomer van de maandelijkse stroom aan dividenden te kunnen genieten, had zijn oog moeten laten vallen op namen als CenturyLink (CTL), Pitney Bowes (PBI) en Procter & Gamble (PG).

Ondanks het feit dat in de loop der jaren frankeermachinefabrikant Pitney Bowes zich genoodzaakt zag het dividend te halveren, steeg het gemiddelde dividendrendement van 1,5 naar 5,3%. Door structureel het dividend te herbeleggen, bedraagt de zogeheten dividendrente zelfs 9,6 procent. Impliciet volgt hieruit dat het dividendbedrag per maand niet $1000, niet $3579 maar $6478 dollar bedraagt, althans bij een initiële investering van 808.985 dollar.

Als vandaag al morgen is

Hoe vaak leest u niet dat u het dividendrendement niet moet najagen? Maar wie meteen de vruchten van zijn beleggingen wil plukken, moet het toch hebben van de relatieve hoogte van het dividend. Als u belegt met het oog op morgen, om over een jaar of tien het dividend op te strijken, dan is dividendgroei belangrijker dan rendement.

Van de dividendaristocraten uit de S&P 500, bieden op dit moment AT&T (T) en Realty Income de hoogste dividendrendementen. Op basis van de betaalbaarstelling en het dividendrendement kan men met AT&T en Procter Gamble in januari, april, juli en oktober, ExxonMobil (XOM) en Target (TGT) in februari, mei, augustus en november en Cincinatti Financial (CINF) en Genuine Parts (GPC) in maart, juni, september en december, een portefeuille samenstellen die in de komende zes maanden tussen $1200 en $1300 (circa €1050) zal genereren.

Dat vraagt wel om een investering van $400.000, waarbij u $100.000 verdeelt over AT&T en Procter & Gamble en $200.000 over de andere vier. Bij de huidige wisselkoers van 1,1716 is met dit puzzelwerk een bedrag van €384.090.

Over tien jaar 1.000 euro per maand

Extrapolatie van historische rendementen is verleidelijk, maar o zo gevaarlijk. Financiële markten stijgen niet in een rechte lijn. Echter, als men belegt om over een jaar of tien te gaan rentenieren, dan moet men toch op de een of andere manier een inschatting maken van wat de toekomst zou kunnen brengen.

Het ligt voor de hand om een blik te werpen op de historische groeicijfers van het dividend, maar daarbij mag men de algemene schuldgraad en de free-cashflow payout-ratio niet uit het oog verliezen. Bedrijven die schulden torsen zijn kwetsbaar voor rentestijgingen en bedrijven die te weinig cashflow genereren hebben de grootste moeite om aan hun financieringsverplichtingen te voldoen – en (dus ook) reguliere dividendbetalingen te doen.

Wie over tien jaar met aandelen  €1000 per maand wil opstrijken, moet in Archer Daniel Midland (ADM), Cincinatti Financial, Hormel Foods (HRL), Pentair (PNR), VF (VFC) en Walgreens Boots Alliance (WBA) investeren. Bij een conservatieve schatting van de dividendgroei, stijgt te zijner tijd het huidige dividendrendement van 2,7% naar een dividendrente van 5,7%. Hiertoe verdeelt u $530.000, omgerekend €452.373, over het zestal. Telkens $75.000 voor Hormel en Pentair die ex-dividend gaan in januari, april, juli en november. Elk $80.000 voor Archer Daniel Midlands en Walgeens Boots Alliance, die hun dividend betaalbaar stellen in februari, mei, augustus en november. Tot slot verdeelt u $220.000 over Cincinatti Financial en VF Corp omdat zij in maanden maart, juni, september en december ex-dividend gaan.

Makkelijk kan ook

Maar waarom moeilijk als makkelijk ook kan? Er bestaan ook ETF’s waarmee u een maandelijkse stroom aan inkomsten kunt genereren. Denk aan de PowerShares S&P 500 High Dividend Portfolio (SPHD), UBS E-TRACS Mo Pay 2x S&P Dividend ETN (SDYL), WisdomTree LargeCap Dividend (DLN) of WisdomTree US Dividend Growth Fund (DGRW).

En te langen leste voor de liefhebbers en puzzelaars: het dividendrooster met het betaalbaarstelling van de S&P500 Dividend Aristocrats.

Diivdendrooster elke maand

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!