Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 13 aug 2018 10:56

Special dividend: Zwaargewichten en achterblijvers bepalend

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Met een plus van bijna 9% in 2018 per 9 augustus presteert de dividendportefeuille dit jaar zeer verdienstelijk. Ten opzichte van de S&P500-index en AEX, allebei goed voor een totaalrendement van 8%, is het verschil niet groot. Kijken we echter naar de Eurostoxx50 (+2,6% inclusief dividend) en grote Europese beurzen zoals de Duitse DAX (-2,2%) en de Britse FTSE100 (+2,2%) dan is het verschil wel aanzienlijk.

Met name sinds het dieptepunt van begin april, toen de dividendportefeuille op een verlies van 6% stond in 2018 met een waarde van minder dan €254.000, ging het herstel razendsnel want iets meer dan vier maanden later is er een nieuwe recordstand en ligt de magische grens van €300.000 voor het grijpen. Een combinatie van factoren ligt ten grondslag aan het sterke herstel met naast een dit jaar gunstig valuta-effect vooral veel individuele uitblinkers met nauwelijks grote dalers. Daarbij zijn het de laatste weken met name veel grote achterblijvers die het dit dit jaar wel goed doen met misschien wel als beste voorbeelden de kleding- en outdoorbedrijven VF Corporation en Amer Sports en de twee Real Estate Investment Trusts, Realty Income en Simon Property. VF Corporation, bekend van merken als Timberland, Vans en The North Face, werd eind 2015 gekocht voor de dividendportefeuille op een koers van $61,85 en zakte begin 2017 weg naar een dieptepunt van $48.

Momenteel, krap anderhalf jaar later, betaalt u $95 voor het aandeel VF, met een koerswinst van 28% één van de grote uitbinkers in 2018 en voor de dividendportefeuille inmiddels goed voor een totaalrendement van ruim 60%. Ook het in 2017 gekochte Finse Amer Sports (o.m. Wilson, Mavic, Salomon en Atomic) kent een uitstekend jaar met +28,3%.

ZWAARGEWICHTEN EXCELLEREN

Erg belangrijk zijn in 2018 ook de zwaargewichten Microsoft en LVMH. Deze aandelen zijn samen inmiddels goed voor een weging van 11,2% binnen de dividendportefeuille en daarmee steeds bepalender voor het rendement. Microsoft is in 2018 goed voor een rendement van 28%, terwijl LVMH ook uitblinkt met +23%. Daarmee staan beide aandelen in de top-6 van stijgers dit jaar, samen met CSX (+32%), Coloplast (+30%) en de reeds genoemde aandelen VF Corp en Amer Sports. Microsoft (weging 6,3%) werd bij de start in 2011 gekocht op $25,17 en noteert inmiddels $110. Luxegigant LVMH werd in twee stappen gekocht na een scherpe koersdaling. Na de eerste aankoop in augustus 2015 volgde in juli 2016 en tweede aankoop op een nog lagere koers van €134,20, wat voor een gemiddelde aankoopprijs van €148,20 zorgde. Inmiddels heeft het aandeel na de koersverdubbeling tot ruim €300 een weging van 4,9%. Zowel LVMH als Microsoft werd gekocht vanwege de sterke vooruitzichten ten aanzien van het dividend en stellen wat dat betreft niet teleur. LVMH betaalt in december een 25% hoger interim-dividend van €2,00 per aandeel en biedt door deze forse verhoging nog steeds een rendement van 1,8%. Bij Microsoft is de sterke dividendgroei er inmiddels wel uit, wat niet gek is met een jaarlijkse uitkering van ongeveer $13 mrd. De komende jaren mag hier gerekend worden op een groei van 7-10%, wat zeer acceptabel is en in lijn met de doelstelling van de dividendportefeuille. Met een kaspositie van €7207 (2,5%) wacht ik geduldig op nieuwe kansen. Mogelijk wordt het kasgeld geïnvesteerd in bestaande posities in Europa. Via Twitter blijft u dagelijks op de hoogte.

KOERSEN (NOG) AANJAGER RENDEMENT

Centraal bij de dividendportefeuille staat een voor alle 37 aandelen stabiel tot bij voorkeur groeiend dividend. Door het groeiende dividend elk kwartaal te herbeleggen kan op lange termijn een enorm kapitaal bij elkaar worden gesprokkeld. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe dominanter de dividendcompenent in het totaalrendement. Momenteel is bijna 80% van het rendement sinds de start in 2011 echter afkomstig van koerswinsten. Op termijn zal die verhouding compleet anders zijn en vormt het dividend uiteindelijk de belangrijkste aanjager van het rendement.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!