Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Advies Menno van Hoven, 28 feb 2018 14:55

Beleggen in Bayer vergt lange adem

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Bayer leverde ruim 3% in na publicatie van de jongste jaarcijfers. Op de korte termijn overheerst de onzekerheid, op de (zeer) lange termijn is het aandeel echter kansrijk.

Het Duitse Bayer wist beleggers niet te overtuigen. De jongste jaarcijfers werden onthaald met een koersdaling van ruim 3% tot minder dan €95.

Volgens topman Werner Baumann was 2017 een jaar met ups en downs. Rode draad hierbij is de nog altijd niet afgeronde miljardenovername van Monsanto. Het aandeel Bayer bereikte in juni 2017 nog een hoogste koers van €123,90, maar noteert inmiddels ruim 20% lager.

Gemengd beeld

De jongste cijfers laten een gemengd beeld zien, met een omzetdaling van 2,6% in het vierde kwartaal, tot €8,6 mrd (consensus €8,88 mrd). Tegenover een sterke performance bij de belangrijke farmadivisie (nu nog 35% van de totale omzet) staat een underperformance voor de divisies Consumer Care en vooral Crop Science, waar Bayer te kampen heeft met prijsdruk op de belangrijke Braziliaanse mark. Daarbij wordt het bedrijf bepaald niet geholpen door wisselkoerseffecten, die een negatieve impact van €100 mln hadden.

Het aangepaste ebitda-resultaat over het vierde kwartaal daalde met 1,3% tot €1,78 mrd. Het kwam daarmee iets lager uit dan de €1,8 mrd waar analisten op hadden gerekend. Voor 2018 rekent Bayer nu op een omzet van ongeveer €35 mrd, met een onveranderd ebitda-resultaat. Heet hangijzer blijft nog steeds de overname van Monsanto, die inclusief schulden nu in totaal zal neerkomen op een totale som van $62,5 mrd. Bayer verwacht deze nu in het tweede kwartaal af te ronden. Daarna zullen de agribusiness-activiteiten qua omzet op gelijk niveau liggen met de nu nog grootste farmadivisie.
Zoals verwacht verhoogde Bayer opnieuw het dividend, ditmaal met een kleine 4% tot €2,80 (ex-dividend 28 mei). Dat levert een rendement op van 3%.

Op korte termijn zal onzekerheid nog overheersen. Omdat we bij het bepalen van onze adviezen een horizon van 12 maanden hanteren, handhaven we ons houdadvies. Wie echter nog geen positie in Bayer heeft voor de (veel) langere termijn, kan profiteren van de huidige koerszwakte. Buy the dips!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!