Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Dossier 27 jan 2021 12:10

Chipaandelen | Alle tips en artikelen over halfgeleiders

0 0 Leestijd ongeveer

Nederlandse chipaandelenDe chipsector wordt geconfronteerd met meerdere risico’s. Naast de dreiging van een hogere rente en de impact van een eventuele recessie is er de escalerende handelsoorlog tussen China en de VS die is toegespitst op technologie.

De handelsoorlog is niet nieuw en het heeft al jaren effecten (ASML mag bijvoorbeeld geen EUV-machines aan China leveren). Maar nieuwe Amerikaanse regelgeving duidt erop dat de situatie verslechtert.

Impact van Handelsoorlog op chipaandelen

Het is moeilijk te voorspellen wat per bedrijf de gevolgen zijn van de handelsoorlog rond technologie. Een voorbeeld: geheugenchipmaker Micron zegt dat maar 18% van de omzet uit China en Hongkong komt. Maar bij de omzetcijfers per land/regio kijkt Micron naar de vestiging van het hoofdkantoor van de klant, niet naar waar de betreffende chips daadwerkelijk in het eindproduct geplaatst worden. En de cijfers zeggen ook niets over waar de eindproducten verkocht worden aan consumenten.

ASML kijkt naar waar de geleverde machines daadwerkelijk naartoe gaan, niet naar de nationaliteit van het bedrijf. ASML haalde in de eerste helft van dit jaar 16,9% van de omzet uit China. Een exportverbod naar China zal dat bedrijf dan ook raken, maar als bij het Chinese deel van de omzet bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven met fabrieken in China zitten, die de productie de komende jaren verplaatsen naar de VS (of elders), dan zal die omzet op de langere termijn waarschijnlijk weer terugkomen.

Het internationale karakter van de sector en de verwevenheid van de ketens maken het lastig om precieze effecten te voorspellen. Daar komt nog onzekerheid door politieke keuzes bij. Als China bijvoorbeeld besluit om internationale handel (import) te beperken, zullen de gevolgen groter zijn dan als het land de deur op een kiertje houdt. Dat de handelsoorlog sporen na zal laten is duidelijk, maar hoe diep die zijn en hoe lang het gaat duren is moeilijk te voorspellen.

Chipmarkt onderhevig aan structurele groei

Aan de andere kant staat het feit dat de chipmarkt er structureel goed voor staat. Over een langere periode gemeten wordt nog een flinke groei verwacht. Daarbij is het voor chipmachinemakers op zich geen slecht nieuws dat de VS en Europa (en China) de productie van chips in eigen land willen versterken. Daarvoor zullen heel wat fabrieken gebouwd moeten worden, en in elke fabriek zal voor (vele) miljarden aan apparatuur komen. Ten slotte zien de orderboeken bij vooral ASML en ASMI er uitstekend uit. Daar kan verandering in komen, bijvoorbeeld al in het huidige cijferseizoen, maar het is voorbarig om er nu al vanuit te gaan dat het een drama zal worden. Beleggen doe je niet voor één kwartaal.