Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 20 mrt 14:02

Dividendportefeuille: opnieuw stapje terug

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

De dividendportefeuille deed na de opleving van vorige week in lijn met de markt weer een stap terug. In 2018 staat er nu een min van 3,2%. DowDuPont en Henkel behoorden tot de dalers. Qua dividend breekt een erg belangrijke periode aan.

De dividendportefeuille moest een stap terug doen, en zag de winsten van de voorbije weken weer gedeeltelijk sneuvelen. Bij slotkoersen van maandag 19 maart staat er in 2018 een min van 3,2% en een totaalrendement van 162,5%. Van de 39 aandelen in portefeuille wisten er op weekbasis slechts vier een (kleine) winst te boeken. Die werden aangevoerd door de Duitse herverzekeraar Munich Re. Dat aandeel staag 1,4% na de verhoging van de winstverwachting voor 2018 en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma van €1 mrd. Ook AkzoNobel blijft zeer goed liggen.

Importheffingen raken ook chemie

Echt grote negatieve uitschieters waren er ook niet. DowDuPont was de grootste verliezer (-6,7%). Dat was geheel in lijn met de meer cyclische sector basismaterialen. Ook chemiebedrijven staan negatief tegenover de plannen van president Trump om de import van staal en aluminium zwaarder te belasten. Een groot deel van de kosten voor het bouwen van nieuwe productiefaciliteiten wordt namelijk gespendeerd aan staal. Zo liet DowDuPont weten dat ongeveer 20% van de kosten van in totaal $6 mrd voor recent opgeleverde nieuwe petrochemische installaties van het bedrijf zijn uitgegeven aan staal. Ook sectorgenoten H.B. Fuller (-6,2%), Bayer (-5%) en Henkel behoorden tot de grotere dalers. Henkel leverde maandag bovendien bijna 3% in op het nieuws dat het eerste kwartaal slecht is begonnen in de Verenigde Staten vanwege logistieke problemen. Wel werd de outlook voor heel 2018 herhaald. Henkel is in april een van de eerste aandelen die ex-dividend zal noteren.

Belangrijke periode breekt aan
Het tweede kwartaal is traditiegetrouw zeer belangrijk voor de dividendportefeuille, aangezien het gros van de Europese aandelen in portefeuille dan ex-dividend gaat. Het Duitse Henkel is op 10 april als eerste aan de beurt, twee dagen later gevolgd door het Britse Reckitt-Benckiser. De Franse zwaargewicht LVMH volgt op 17 april, Thermador Groupe gaat op 23 april ex-dividend en Munich Re (26 april), Assa Abloy (27 april) en AkzoNobel (30 april) maken het rijtje volgende maand compleet. In mei volgen dan nog Danone, Sanofi, SEB en Bayer. Veel van deze aandelen keren slechts één keer per jaar dividend uit, wat in het tweede kwartaal een piek qua dividendinkomsten oplevert. Het gemiddelde dividendrendement van de portefeuille is nu 2,4%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee