Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 26 jan 2018 10:44

Dividendseizoen Nederland breekt weer aan

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Het (jaar)cijferseizoen staat weer voor de deur. Dat betekent dat veel Nederlandse aandelen de komende maanden weer hun jaarlijkse dividend zullen aankondigen. Ook voor de dividendportefeuille begint met dit dividendseizoen een belangrijke periode. Veel aandelen zullen in de eerste jaarhelft ex-dividend noteren.

Eén dividenduitkering

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is een kwartaaldividend of halfjaarlijks dividend bij veel bedrijven standaard. Nederlandse beleggers moeten het bij veel aandelen echter doen met slechts één dividenduitkering per jaar. Dat geld bijvoorbeeld voor ruim 43% van de dividendbetalende AEX-aandelen. Deze gaan meestal rond april/mei ex-dividend. De uitkering volgt in de regel enkele weken later. Eén daarvan is ASML. De chipmachinefabrikant kondigde halverwege januari al aan over 2017 een dividend van €1,40 (+17%) per aandeel te willen betalen.

Niet alleen qua beurskoers, maar ook qua dividend (en die twee gaan in de praktijk vaak samen) hadden aandeelhouders ASML de laatste jaren weinig te klagen. De chipmachinemaker verhoogde het dividend de laatste vijf jaar met in totaal ruim 160%. Daarmee hoeft ASML in Nederland alleen sectorgenoot Besi voor zich te dulden, die het dividend met ruim 500% verhoogde.

Met ASML is ook het startsein gegeven voor het Europese dividendseizoen. Dat geldt ook voor de dividendportefeuille, waarvan het gros van de Europese bedrijven in de eerste jaarhelft ex-dividend zal gaan. Via het Dividend E-magazine op de website blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dividendgebied.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!