Mijnbouwers | Recessievrees tempert enthousiasme
Ondanks een sterk jaarbegin zitten de prijzen van verschillende metalen de voorbije weken in het slop en dat straalt ook in negatieve zin af op de beursprestatie van de mijnbouwers.
BHP Billiton (BHPBilliton.com) is een Australisch-Brits mijnbouwbedrijf. Het exploiteert mijnen in 25 landen ter wereld, maar met name in Australië. In deze mijnen wordt ijzererts, steenkool, koper, uranium en andere grondstoffen gewonnen. Daarnaast heeft BHP olie en gasbronnen, mede dankzij de overname van Petrohawk Energy in 2011. IJzererts is het belangrijkste product voor BHP, goed voor een derde van de omzet. Ongeveer een kwart komt uit de productie en verkoop van koper. Olie & gas, kalium (grondstof voor mest) en steenkool hebben een kleiner aandeel.
BHP Billiton is het resultaat van een fusie tussen Broken Hill Proprietary Company (BHP) en Billiton in 2001. Billiton is in 1860 al opgericht in Nederland, en is vernoemd naar Belitung in Indonesië, waar tin gewonnen werd. BHP is in 1885 opgericht, als een lood en zilvermijnbouwbedrijf. Sinds de fusie zijn er nog een aantal overnames gedaan, en een heel aantal mijnen bijgekomen. Het hoofdkantoor staat in Melbourne, Australië, en de leiding is in handen van CEO Andrew Mackenzie. De primaire notering van het aandeel is in Australië, op de beurs van Sydney, maar er zijn ook noteringen in onder andere Londen en New York. De resultaten worden in Amerikaanse dollars uitgedrukt, vanwege het belang van deze munt in de grondstoffenmarkt. BHP drukt het dividend ook uit in Amerikaanse dollars.
Ondanks een sterk jaarbegin zitten de prijzen van verschillende metalen de voorbije weken in het slop en dat straalt ook in negatieve zin af op de beursprestatie van de mijnbouwers.
In ons adviezenoverzicht deze week belichten we vijf grote wereldspelers die profiteren van de toenemende olievraag, presenteren we een interessante optieconstructie op Heineken en voeren internationale aandelen de boventoon.
De koperprijs nam mede door aanvoerproblemen een flinke duikvlucht, terwijl deze eerder alleen maar leek te kunnen stijgen.