Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 3 mei 2018 10:05

Dividendportefeuille: Aandelen omlaag, dividend omhoog

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De dividendportefeuille staat dit jaar nog altijd op verlies, na zeven opeenvolgende jaren waarin een dubbelcijferig rendement werd gerealiseerd. Tegenover lagere koersen staat wel een hoger dividendinkomen.

Het doel van de dividendportefeuille is om op (zeer) lange termijn een zo hoog mogelijk totaalrendement te realiseren door het herbeleggen van dividend. De 39 aandelen waarin belegd wordt, bieden stuk voor stuk een minimaal gelijk en in de meeste gevallen jaarlijks groeiend dividend. De combinatie van dividendverhogingen en herbeleggen zorgt met het verstrijken van de jaren voor een enorm sneeuwbaleffect. Op korte termijn zijn echter de beurskoersen van de onderliggende aandelen bepalend voor het rendement. Gemeten vanaf de start van de dividendportefeuille werd tot dusver elk jaar een dubbelcijferig rendement gerealiseerd, de laatste jaren met iets meer dan 10% winst overigens wel steeds met de hakken over de sloot.

Van het totaalrendement van 165% is nog steeds het grootste deel afkomstig uit koerswinst. De balans verschuift echter steeds meer naar het dividend, dat elk kwartaal opnieuw wordt herbelegd in het aandeel dat dit uitkeert. Eind april werd voor het eerst de grens van €40.000 aan totaal ontvangen dividend doorbroken. Daarmee is het dividend goed voor grofweg 15% van de huidige portefeuillewaarde. Die schommelt rond €165.000. Dit dividend is echter sinds 2011 telkens herbelegd, waardoor de bijdrage aan het huidige rendement een stuk groter is. De meeste aandelen staan momenteel immers een stuk hoger dan de aankoopprijs. Uiteindelijk, uiteraard afhankelijk van de beleggingshorizon, zal de dividendcomponent steeds dominanter worden en goed zijn voor verreweg het grootste deel van het totaalrendement.

Elk jaar meer dividend
In het uitgebreide portefeuilleoverzicht op de volgende pagina treft u het gerealiseerde dividendinkomen per jaar voor de dividendportefeuille. Sinds 2011 (de portefeuille werd gestart in september) werd er jaarlijks meer dividend geïncasseerd met in 2017 een vooralsnog hoogste bedrag van €6470 (inclusief het superdividend van AkzoNobel in december, dat eerder niet meegenomen was). Ook in 2018 zal er weer een dividendrecord worden verbroken, ook als de dividendportefeuille dit jaar voor het eerst verlies draait. Van de in totaal 39 aandelen verhoogden er in 2018 tot dusver al 24 hun dividend, met de afgelopen weken nog onder meer Unilever (+8%), Parker Hannifin (+15%) en Whitbread (+6%). In principe komen daar later dit jaar nog veertien aandelen bij, die vrijwel allemaal afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. Slechts één Europees aandeel, Munich Re, verzaakte dit jaar door het dividend niet te verhogen. De Duitse herverzekeraar compenseert dat echter ruimschoots met een bovengemiddeld hoog rendement van 4,3%.

Het belangrijkste is en blijft een minimaal stabiel dividend, dat in ieder geval niet tussentijds wordt verlaagd. Het jaar 2018 verloopt qua dividend tot dusver zeer voorspoedig met vooral in de Verenigde Staten een bovengemiddeld hoge dividendgroei als gevolg van de nieuwe Amerikaanse belastingwetgeving, waardoor bedrijven de hogere winsten terugsluizen naar aandeelhouders in de vorm van (extra) dividend. Dit gegeven, in combinatie met de jongste portefeuillewijzigingen en forse dividendverhogingen voor een aantal (Europese) zwaargewichten zoals LVMH (+25% dit jaar), zal het totale dividendinkomen dit jaar een forse extra impuls geven. Het streven is een jaarlijkse groei (inclusief herbeleggen) van minimaal 7%. Voor 2018 is een percentage tussen 8 en 10 zeker haalbaar, waarbij alleen wisselkoerseffecten nog een onvoorspelbare factor blijven.

Aristocrats presteren ondermaats
Een interessante ontwikkeling dit jaar is de slechte performance van een groot aantal Dividend Aristocrats. De gelijknamige index van Standard & Poor’s, die bestaat uit ruim vijftig aandelen uit de S&P500 die hun dividend al ten minste 25 jaar op rij hebben verhoogd, daalde in 2018 gemiddeld bijna 4%, tegen een min van 0,5% voor de S&P500-index. Met name een aantal grote dalers binnen de sector Consumer Staples drukt op het gemiddelde met bijvoorbeeld dubbelcijferige koersverliezen voor Procter & Gamble (-21%), Clorox (-22%) en Kimberly-Clark (-15%).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!