Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 16 feb 2018 10:00

Veel goed nieuws voor dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

In Nederland kunnen aandeelhouders van onder meer Randstad, ABN Amro en Intertrust dit jaar meer dividend verwachten. Wie in HAL of Wereldhave belegt moet het in 2018 juist met minder dividend doen. Voor de dividendportefeuille is het nieuwe jaar uitstekend begonnen, met veel positieve verrassingen.

NEDERLAND

Een flink aantal Nederlandse aandelen kondigde inmiddels het dividend voor 2017 aan, waaronder deze week nog Randstad, Wessanen en DSM.

Wessanen
Koninklijke Wessanen zal dit jaar een dividend van 13 cent per aandeel uitkeren, ruim 8% meer dan vorig jaar, toen het bedrijf achter merknamen als Zonnatura 12 cent betaalde. Het geschatte dividendrendement is met 0,7% relatief laag. Op 16 april noteert Wessanen ex-dividend.

Randstad
Uitzender Randstad is dit jaar wel zeer royaal voor zijn aandeelhouders met een flinke verhoging en later in 2018 ook nog een extra dividenduitkering. In totaal zal er 46% meer dividend betaald worden dan vorig jaar. Het reguliere dividend wordt verhoogd naar €2,07 met een ex-dividenddatum van 29 maart. Daar bovenop ontvangen aandeelhouders later dit jaar nog een speciaal dividend van €0,69 per aandeel. Het geschatte dividendrendement is 3,5%, wat nog exclusief het extra dividend is.

Heineken
De bierbrouwer zal over 2017 bijna 10% meer dividend uitkeren. Heineken betaalt een slotdividend van 93 cent met als ex-dividenddatum 23 april 2018. Het geschatte dividendrendement op jaarbasis is 1,6%.

Wereldhave
Een van de schlemielen qua dividend dit jaar is zonder meer Wereldhave, dat het kwartaaldividend met 18% verlaagt naar €0,63 per aandeel. Beleggers reageerden teleurgesteld. Mede door de flinke koersdaling na de jongste kwartaalcijfers is het dividendrendement van ruim 7% nog altijd zeer hoog.

Flow Traders
Flow Traders betaalt een slotdividend van 35 cent, 50% minder dan vorig jaar. Het AMX-aandeel begon in 2015 met een dividend en verlaagde de uitkering sindsdien elk jaar. De eerstvolgende ex-dividenddatum is 8 augustus 2018, het dividendrendement is nu 2,2%.

Philips Lighting
Philips Lighting keert in 2018 een dividend van €1,25 per aandeel uit, 14% meer dan vorig jaar. De ex-dividenddatum is 17 mei en het dividendrendement is 4,1%.

Philips
Philips handhaaft het dividend op €0,80 per aandeel. Dat geeft een dividendrendement van 2,6%. De ex-dividenddatum is nog niet bekend maar zal waarschijnlijk niet veel afwijken van die van Philips Lighting.

Intertrust
Intertrust, net als Flow Traders een relatief nieuwe Nederlandse dividendbetaler, keert dit jaar €0,33 per aandeel als slotdividend uit, ruim 32% meer dan vorig jaar. De ex-dividenddatum is 21 mei 2018 en het dividendrendement op jaarbasis is 3,6%. Intertrust betaalt twee keer per jaar.

BinckBank
De broker betaalt een slotdividend van 23 eurocent over 2017 waarmee de totale uitkering over vorig jaar 13% hoger ligt dan in 2016. De ex-dividenddatum is 26 april en Binck biedt momenteel een geschat dividendrendement van 5,1%.

SBM Offshore
SBM keert dit jaar een dividend van 25 dollarcent uit, 2 cent meer dan vorig jaar. Het geschatte dividendrendement in euro’s is 1,5% en de ex-dividenddatum is vastgesteld op 13 april 2018.

ABN Amro
Het bankaandeel betaalt dit jaar een slotdividend van 80 cent, waarmee de totale uitkering over 2017 ruim 70% hoger is dan in 2016. Ter illustratie: vorig jaar was het slotdividend nog €0,44 per aandeel en eerder werd ook al het interim-dividend met ruim 60% verhoogd. De ex-dividenddatum is 31 mei en het geschatte dividendrendement bedraagt 5,7%.

HAL Trust
HAL-aandeelhouders moeten het net als die van Wereldhave doen met minder dividend dit jaar. HAL, dat een opmerkelijk dividendbeleid hanteert waarbij er jaarlijks 4% van de gemiddelde beurskoers aan het einde van het voorliggende jaar wordt betaald, zal dit jaar €6,20 dividend uitkeren tegen €7,10 vorig jaar. Bovendien zullen beleggers verplicht de helft van het dividend in nieuwe aandelen ontvangen. Als we alleen naar het cashgedeelte van €3,10 kijken is het dividendrendement dus slechts 2%. De ex-dividenddatum is 21 mei.

Unibail-Rodamco
Het vastgoedbedrijf betaalt dit jaar een totaal dividend van €10,80, ruim 6% meer dan vorig jaar. Het geschatte dividendrendement is 5,2% en Unibail zal op 26 maart en 3 juli ex-dividend noteren voor telkens €5,40 per aandeel.

DIVIDENDPORTEFEUILLE

Dan is er natuurlijk de dividendportefeuille, met de voorbije weken al veel aandelen die hun dividend verhoogden, ook uit Europa. Voor alle actuele dividendrendementen en ex-dividenddatums kunt u terecht op de dividendportefeuille-pdf, die deze week bijgewerkt is voor het dividend E-magazine van februari.

PepsiCo
Dividend Aristocrat PepsiCo, sinds de start in 2011 opgenomen in de dividendportefeuille, schroeft dit jaar het dividend met maar liefst 15% op, ruim het dubbele percentage van een jaar eerder. Het nieuwe kwartaaldividend wordt 92,75 cent en het is het 46e jaar op rij dat Pepsi het dividend verhoogt.

CSX
Spoorvervoerder CSX betaalt dit jaar 10% meer dividend. De kwartaaluitkering gaat van $0,20 naar $0,22 per aandeel. Het nieuwe dividendrendement is 1,6%.

Amer Sports
Het Finse Amer Sports kwam met sterke cijfers en verhoogt het dividend met 13% tot €0,70 per aandeel. Amer is het enige aandeel in de dividendportefeuille dat deze week een hoogste jaarkoers neerzette op ruim €25.

Sanofi
De Franse farmaceut verhoogt het dividend met ruim 2% naar €3,03 per aandeel. Dat is meer dan waar analisten op hadden gerekend, maar ligt ver onder het gemiddelde van de dividendportefeuille. Sanofi is met Nestlé (zie hieronder) een van de meest waarschijnlijke verkoopkandidaten.

Nestlé
Ook Nestlé blijft aandeelhouders belonen met minimale dividendverhogingen. Net als Sanofi beschikt Nestlé over een van de allerbeste track records met een dividend dat al vele jaren op rij wordt verhoogd. Die groei stagneert echter de laatste jaren. Nestlé betaalt in 2018 CHF2,35, 2% meer dan vorig jaar. Het dividendrendement is bovendien relatief laag met 3%, zeker gezien het magere groeiprofiel.

Simon Property
Vastgoedgigant Simon Property start 2018 goed met een eerste dividendverhoging. Het kwartaaldividend wordt opgeschroefd naar $1,95 per aandeel, ruim 5% meer dan in het vierde kwartaal. Anders dan bij Sanofi en Nestlé betaalt Simon Property jaarlijks fors meer dividend en ligt daarnaast ook het dividendrendement veel hoger met nu 5,1%.

Assa Abloy
De Zweedse slotenspecialist kwam eindelijk weer eens met beter dan verwachte kwartaalcijfers en kondigde aan dit jaar het dividend met 10% te verhogen tot SEK 3,30 per aandeel. Het huidige dividendrendement is 1,9%.

Intel
De chipgigant zal het dividend in 2018 met 10 procent verhogen tot $0,30 per kwartaal. Op 6 februari ging Intel al voor het eerst ex-dividend voor dit hogere bedrag. Op 1 maart zal dit worden uitgekeerd. Op jaarbasis is het dividendrendement nu 2,6%.

LVMH
LVMH, na Microsoft het zwaarstwegende aandeel in de dividendportefeuille, keert over 2017 maar liefst 25% meer dividend uit. Het slotdividend is €3,40 tegen €2,60 vorig jaar. Op 17 april gaat LVMH ex-dividend.

3M
Ook 3M stelt allerminst teleur met een dividendverhoging van 16% dit jaar. Het industriële conglomeraat verhoogt het kwartaaldividend naar $1,36 en biedt momenteel een rendement van 2,3%. Het is voor Aristocrat 3M het zestigste jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd.

Novartis
Ook Novartis gaat dit jaar meer dividend betalen met een uitkering van CHF2,80. Net als bij Sanofi en Nestlé is ook hier de groei minimaal met minder dan 2%. Het kan altijd nog erger; sectorgenoot Roche verhoogde het dividend eerder met slechts 1,2% en werd mede hierdoor verwijderd uit de dividendportefeuille.

Novartis krijgt vooralsnog het voordeel van de twijfel, maar zal de komende jaren wel verbetering moeten laten zien wat betreft het dividend. Net als Sanofi en Roche is ook Novartis een van de zeldzame Europese aandelen die het dividend al minstens 15 jaar op rij verhoogt.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!