Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 13 dec 2018 09:41

Dividendportefeuille: per saldo een prima resultaat

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Dat 2018 een lastig beursjaar zou worden, lag op voorhand al wel vast. Met een plus van 4,1% per 6 december, komt er dit jaar zo goed als zeker een einde aan de reeks van zeven jaar op rij met een dubbelcijferig rendement.

Toch overheerst tevredenheid, aangezien de 36 aandelen tellende portefeuille het ruimschoots beter doet dan de meeste bekende indices. Nagenoeg alle Europese beurzen schrijven rode cijfers, en inclusief dividend is er een mager plusje voor de S&P500. De Duitse DAX verliest dit jaar zelfs 16,5%. In de dividendportefeuille is de slechte prestatie van Duitse aandelen dan ook duidelijk zichtbaar, met Bayer (-38,0%) en Henkel (-9,3%) bij de grootste dalers. Ook aandelen als SEB, DowDuPont, A.O. Smith en Parker Hannifin zijn goed voor flinke koersdalingen. De handelsoorlog en blootstelling aan opkomende markten als China zijn hier de boosdoeners.

Tijdelijk effect handelsoorlog

Vooral de sectoren Industrie en Chemie presteren in 2018 bar slecht. Toch gaat het hier slechts om een tijdelijk effect. Momenteel zijn juist hier de beste koopjes voor de komende jaren te vinden. De waarderingen voor de desbetreffende aandelen zijn zeer laag en de groeivooruitzichten op lange termijn blijven uitstekend, uiteraard ook ten aanzien van het dividend.

Qua dividend is het ook in 2018 weer business as usual, met begin december 33 van de 36 aandelen die hun dividend verhoogden. De laatste was vorige week Ecolab, dat vanaf het eerste kwartaal van 2019 ruim 12% meer gaat uitkeren. Met een plus van 15% doet de Amerikaanse aanbieder van hygiëne- en waterdiensten en -producten, die op 3 december nog een hoogste koers ooit van $162,91 bereikte, het uitstekend. Zeven aandelen doen het dit jaar nog beter, waaronder zwaargewicht Microsoft, dat met +22,5% een aanzienlijke bijdrage levert aan de sterke performance. Ook de twee vastgoedaandelen, Simon Property en Realty Income, zijn dit jaar erg belangrijk, met in december hoogste jaarkoersen in een steeds verder wegzakkende beurs.

Amer Sports uitblinker

Eén aandeel steekt er dit jaar echter met kop en schouders bovenuit: het Finse Amer Sports plust ruim 70% en wordt pas op ruime afstand gevolgd door het Deense Coloplast (+27,4%). Amer Sports zal zo goed als zeker worden overgenomen door een Chinees consortium dat €40 per aandeel biedt. Voordeel van de jongste koersdalingen is dat de zoektocht naar een geschikte vervanger voor Amer een stuk makkelijker wordt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!