Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 3 okt 2018 16:00

Special dividend: Weer een nieuwe ronde herbeleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

De dividendportefeuille draait op volle toeren door en zal in 2018 weer een recordbedrag aan dividend produceren. Consequent herbeleggen in combinatie met een jaarlijkse groeiende uitkering vormt de basis.

Het is inmiddels ruim zeven jaar geleden dat ik voor Beleggers Belangen de dividendportefeuille in het leven riep via een omslagartikel met als titel ‘De beste dividendaandelen’. Op dat moment lagen de beurzen na een opleving sinds het dieptepunt in 2009 opnieuw fors onder druk en was een prima startmoment ontstaan voor de toen 25 aandelen tellende portefeuille. Het principe was destijds simpel en geldt nog altijd: een selectie van aandelen die een stabiel tot bij voorkeur jaarlijks groeiend dividend uitkeren. Door dat dividend elk kwartaal te herbeleggen kan op lange termijn een zo groot mogelijk totaalrendement worden gerealiseerd.

 

37 aandelen

Inmiddels is het 2018 en is in de huidige portefeuille nog nauwelijks die van september 2011 te herkennen (zie ook de special van vorige maand). Er zitten momenteel 37 aandelen in, waarbij het afgelopen jaar nog nadrukkelijk is gekozen voor groei boven de hoogte van het dividendrendement. Tot op heden was gelukkig nog nooit sprake van een dividendverlaging voor een aandeel opgenomen in de portefeuille. Wel verlaagden enkele oud-portefeuilleleden de afgelopen jaren hun dividend, maar dat was dan wel altijd ruim nadat het aandeel was vervangen door een nieuwe positie met betere perspectieven op lange termijn.

 

Elk jaar meer dividend

Tot dusverre incasseerde de dividendportefeuille ieder jaar meer dividend. Het inkomen liep van €4.663 in het eerste volledige portefeuillejaar 2012 (in de ruim drie maanden van het startjaar 2011 werd €840 geïncasseerd) op tot €6.470 in 2017. Ook in 2018 zal een nieuw dividendrecord sneuvelen, zeker indien een aantal extra uitkeringen vorig jaar (onder meer Akzo Nobel keerde een special dividend uit) niet wordt meegenomen. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd reeds €4.931 aan dividend geïncasseerd en bij de huidige samenstelling is de portefeuille op jaarbasis goed voor een geschat inkomen van bijna €6.800. Bij elke dividendverhoging gaat dat bedrag verder omhoog, precies zoals in september gebeurde toen Microsoft (+9,5%) en Texas Instruments (+24%) hun dividend opnieuw verhoogden. Inclusief deze twee technologiereuzen schroefden inmiddels 29 van de 37 aandelen in portefeuille dit jaar hun dividend op. De komende maanden zullen daar nog minimaal vijf aandelen bijkomen.

Naast de jaarlijkse verhogingen is vooral ook het herbeleggen van essentieel belang voor een groeiend dividendinkomen en uiteindelijk ook voor een maximaal totaalrendement op lange termijn. Het herbeleggen doe ik voor de dividendportefeuille aan het einde van elk kwartaal. Zo groeit de positie steeds verder, wat jaarlijks een groter dividendinkomen oplevert, ook als een aandeel het dividend een keer niet verhoogt.

Op het moment van schrijven, 27 september, staat de volgende herbeleggingsronde voor de deur. Tegen de slotkoersen van vrijdag 28 september zal de volledige kaspositie van 0,4% worden herbelegd in de aandelen die het dividend uitkeerden. Concreet gaat het om $1.036 (alle Amerikaanse aandelen gingen ex-dividend), €83 (Unilever) en GBP 170 (Reckitt-Benckiser en Diageo). Sinds de start in 2011 ontving de portefeuille inmiddels al 870 keer een dividend. Voor startposities als Microsoft en Unilever kon ik in iets meer dan zeven jaar tijd nu al 28 keer een dividenduitkering herbeleggen. Dat dividend werd bovendien elk jaar verhoogd, wat zich uiteindelijk voor elk aandeel vertaalt in een hogere beurskoers.

Groot, groter, grootst

De portefeuille genereert bij de huidige samenstelling een geschat jaarlijks dividendinkomen van €6.800. De zwaarwegende Amerikaanse aandelen zijn goed voor een groot deel daarvan: ruim $4.100 op jaarbasis. De grootste bijdrage is afkomstig van de twee vastgoedaandelen Realty Income en Simon Property met respectievelijk $458 en $380 op jaarbasis. De verklaring is uiteraard het relatief hoge dividend­rendement van deze twee REIT’s. Microsoft (rendement slechts 1,6%) komt met $360 per jaar aan dividend op plek 3, geheel dankzij de zware weging van 6,5%.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!