Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 23 dec 2018 10:00

Het dividend is kort maar krachtig

0 0 Leestijd ongeveer

De keuze tussen een hoog dividendrendement en een ‘groeidividend’ is niet altijd eenvoudig. Beide soorten van dividendaandelen hebben hun sterke punten. Maar omdat beleggen een zaak van de lange adem is, gaat groei voor op de hoogte van het dividend.

Beleggers die naar de hoogte van het dividendrendement van aandelen kijken, appreciëren meestal ook het extra inkomen van dividendaandelen. Daarnaast zorgen dividendaandelen niet alleen voor een betere nachtrust, het zijn historisch gezien de beste aandelen op de markt.

Op termijn is het dividend een belangrijk onderdeel van het rendement. Vaak kijken beleggers alleen naar de beurskoers om het rendement te meten. De geschiedenis leert echter dat over langere periodes dividenden in belangrijke mate bijdragen aan het uiteindelijke rendement.

Desondanks is het dividend onder beleggers een heet hangijzer. Voor sommigen is het een sigaar uit eigen doos, want het dividend gaat af van de koers. Voor andere beleggers is het een teken van zwakte. Een hoog dividendrendement is dan of het gevolg van problemen of een gebrek aan goede investeringsmogelijkheden.

Financiële avonturen en uitspattingen

De liefhebbers van dividendaandelen weten dat ze moeten oppassen met aandelen waarvan het dividendrendement duidelijk hoger is dan het marktgemiddelde. Ze werpen terecht op dat bedrijven beter een mooi dividend kunnen betalen, dan dat ze het verkwisten aan inferieure projecten of prestigieuze overnames.

Het feit dat bedrijven op aandelen een hoog dividendrendement bieden, betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze te weinig in hun toekomstige groei investeren. Onderzoek leert dat de kapitaaldiscipline bij bedrijven die relatief hoge dividenden uitkeren groter is. Hierdoor wordt per saldo de kans op financiële avonturen (lees: uitspattingen) kleiner.

Hoewel het in het begin om kleine bedragen gaat, is het dividend op termijn een krachtig middel om vermogen op te bouwen. Wanneer je met het uitgekeerde dividend aandelen bijkoopt, dan profiteer je optimaal van het effect van de samengestelde rente. Het rente-op-rente-effect is het kleine wonder dat iedereen rijk kan maken.

Dividend en het achtste wereldwonder

Albert Einstein noemde de kracht van de samengestelde rente het achtste wereldwonder. De miljardair Warren Buffett is het levende bewijs dat je met een relatief klein bedrag een fortuin bijeen kunt schrapen. Hij weet als geen ander dat de aandelen van bedrijven die jaar na jaar hun dividend verhogen op de beurs de betere keuze zijn.

Warren Buffett weet ook dat beleggen een zaak van de lange adem is. Hoe klein het bedrag ook lijkt, het dividend levert op termijn een significante bijdrage aan de totale opbrengst van (aandelen)beleggingen. Als je het dividend, de dividendgroei en de herbelegging van de dividenden herleidt naar het totaalrendement, dan zie je dat in die context de groei van het dividend belangrijker is dan een hoog dividendrendement.

Dividend

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, keert zelf geen dividend uit, maar de legendarische belegger is er tuk op. De sappige dividenden van Coca Cola en Wells Fargo legden hem geen windeieren. Dit zijn de tien aandelen met de hoogste dividendgroei over vijf jaar (dG 5) uit de portefeuille van Berkshire Hathaway.

Dividend

Wanneer je echter van je aandelen of andere beleggingen moet leven, dan staat niet de opbouw van vermogen voorop. Het behoud van kapitaal is dan cruciaal. Idealiter zijn de onttrekkingen kleiner dan de rentebetalingen of dividenduitkeringen. En in die context kun je bij de selectie van dividendaandelen beter kijken naar de posities van Berkshire Hathaway met een hoog dividendrendement (dR).

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!