Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 20 feb 2018 10:43

De hoogste dividendrendementen van dit moment

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

In ons maandelijkse overzicht van hoogste dividendrendementen zien we enkele flinke verschuivingen. Opvallend zijn de vele nieuwkomers uit de sectoren financials, vastgoed en nuts. Ook olie- en gasgerelateerde aandelen zagen hun dividendrendement iets oplopen. Dat komt deels door aangekondigde dividendverhogingen.

Shell op kop

Per 19 februari voert Shell nog altijd de AEX-fondsen aan wat betreft dividendrendement. Dat bedraagt precies 6%. Shell ging op 15 februari ex-dividend voor de kwartaaluitkering van $0,47. Daarbij moeten aandeelhouders zoals gebruikelijk tot de betaalbaarstelling afwachten wat dit in euro’s oplevert. Het dividendrendement van 6% is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de Amerikaanse dollar.

Wat verder opvalt is het grote aantal financials bij de hoogste dividendrendementen. Onder meer ABN Amro en NN Group verhoogden hun dividend recent fors. Ze staan daardoor nu in de top-3, naast Shell. Ook de vele Nederlandse beursgenoteerde vastgoedaandelen staan nog steeds in het lijstje van hoogste dividendrendementen. Dit ondanks hun teleurstellende prestaties dit jaar.

Elders in Europa zien we naast vastgoed, financials en energie ook enkele nutsbedrijven met een hoog dividendrendement. Let er ook hier goed op. Een hoog dividendrendement dient in de praktijk vaak als waarschuwing. Een goed voorbeeld is het Franse EDF. Dat bedrijf maakte vorige week bekend het dividend over 2017 met in totaal bijna 50% te verlagen. Het is daarmee al het derde jaar op rij dat Eléctricité de France het dividend verlaagt. Het koersverloop was over die periode ook dramatisch, waardoor het dividendrendement altijd wel hoog is gebleven (nu 4,3%).

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten vallen twee zaken op. Allereerst oliemajors Exxon en Chevron. Die bieden na een teruggevallen beurskoers in februari nu allebei een dividendrendement van 4%. Chevron verhoogde kort geleden wel het dividend, net als overigens de Franse sectorgenoot Total. De lagere olieprijs drukt de koersen binnen deze sector, die wel bekend staat om het stabiele en betrouwbare dividend.

Last but not least liggen ook de Real Estate Investment Trusts (REITs) nog altijd zwaar onder druk in 2018. Dat komt uiteraard door de oplopende rente. Bij vijf van de tien hoogst renderende S&P500-aandelen gaat het dan ook om een REIT, die desalniettemin vaak juist zeer degelijke en betrouwbare dividendbetalers zijn. Ook in de dividendportefeuille zitten drie REITs, die ook alledrie slecht presteren in 2018. Eén daarvan werd kort geleden als laatste toegevoegd. Wie op koopjes jaagt, kan dan ook vooral binnen deze sector zijn hart ophalen. Een flink aantal zeer mooie dividendbetalers is in de uitverkoop gegaan.

Overizcht

Bekijk hieronder het overzicht van hoogste dividendrendementen voor AEX, AMX, AsCX, Eurostoxx50, Dow Jones en S&P500. De peildatum is 19 februari, voor de Amerikaanse aandelen betreft het de slotkoersen van vrijdag 16 februari.

AEX Div. rend. Sector
Royal Dutch Shell6,0%Energy
NN Group5,8%Financials
ABN Amro5,7%Financials
Unibail Rodamco5,7%Real Estate
Aegon4,9%Financials
ING4,5%Financials
KPN4,3%Telecom
Randstad3,2%Industrials
Boskalis3,2%Industrials
Unilever3,2%Consumer Stap
AMX Div. rend. Sector
Wereldhave9,7%Real Estate
Eurocommercial Properties6,3%Real Estate
WDP4,3%Real Estate
Sligro Food Group4,0%Consumer Stap
Corbion3,9%Consumer Stap
Philips Lighting3,9%Industrials
ASR3,7%Financials
Intertrust3,5%Financials
Aperam3,3%Materials
PostNL3,0%Industrials
AScXDiv. rend. Sector
NSI6,2%Real Estate
KAS Bank6,2%Financials
Beter Bed6,2%Consumer Discr
BinckBank5,4%Financials
Vastned Retail5,3%Real Estate
Stern Groep5,3%Consumer Discr
Acomo4,8%Consumer Stap
Van Lanschot4,3%Financials
Lucas Bols3,4%Consumer Stap
Accell Group3,4%Consumer Discr
Eurostoxx50 Div. rend. Sector
Engie6,7%Utilities
Intesa Sanpaolo6,5%Financials
Eni5,9%Energy
Unibail Rodamco5,7%Real Estate
Total5,5%Energy
Daimler5,0%Consumer Discr
Iberdrola4,9%Utilities
Orange4,8%Telecom
Societe Generale4,7%Financials
Munich Re4,7%Financials
Dow Jones Div. rend. Sector
Verizon4,7%Telecom
Exxon Mobil4,0%Energy
Chevron4,0%Energy
IBM3,8%Technology
Pfizer3,8%Health Care
Merck & Co3,5%Health Care
Coca-Cola3,5%Consumer Stap
Procter & Gamble3,3%Consumer Stap
General Electric3,2%Industrials
Cisco Systems3,0%Technology
S&P500 Div. rend. Sector
CenturyLink11,4%Telecom
Kimco Realty7,4%Real Estate
Iron Mountain7,1%Real Estate
HCP6,5%Real Estate
Welltower6,4%Real Estate
Scana Corp6,4%Utilities
Ventas6,2%Real Estate
Macy’s5,8%Consumer Discr
Ford5,7%Consumer Discr
Oneok5,1%Energy
peildatum 19 februari

Bekijk hier het overzicht van hoogste dividendrendementen per 19 januari 2018.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!