Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 28 mei 2018 12:40

Ook in 2018 blijven records sneuvelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De voor het dividend belangrijke maanden april en mei zitten er weer op; Bayer was het laatste Europese aandeel dat ex-dividend noteerde. Sinds september 2011 werd in totaal €40.000 aan dividend ontvangen.

De dividendportefeuille draait na een zwakke start van 2018 inmiddels weer op volle toeren, met een nieuwe recordstand van ruim €281.000 sinds de start bijna zeven jaar geleden. Een min van ruim 6% anderhalve maand geleden is inmiddels ingeruild voor een plus van 4,1% bij de slotkoersen van 24 mei.

Een belangrijke factor is de Amerikaanse dollar, die eindelijk weer terrein terugwon op de euro. Met 55,4% van de portefeuille belegd in Amerikaanse aandelen tikt dat hard aan. Daarnaast waren er de voorbije weken natuurlijk een aantal grote individuele uitblinkers. Vooral Europese aandelen presteerden sterk, zoals luxegigant LVMH dat de hoogste koers ooit bereikte op €313,70.

LVMH

De positie in LVMH (beurswaarde inmiddels €155 mrd) werd in twee stappen opgebouwd. De eerste aankoop deden wij op 19 augustus 2015, toen het aandeel was teruggevallen tot een koers van €154,10. Toen het aandeel krap een jaar later nog verder wegzakte, werd op 7 juli 2016 een tweede aankoop gedaan bij een koers van €134,10.

Een gemiddelde aanschafkoers van €148,20 resulteert minder dan twee jaar later in een fraaie plus van 115% voor dit bijzondere aandeel, dat niet alleen qua rendement maar ook qua dividend (+25% over 2017) tot de toppers binnen de dividendportefeuille behoort.

Buitencategorie

Samen met Microsoft behoort LVMH tot een buitencategorie van dividendaandelen binnen de portefeuille, met een weging van ruim 5%. Microsoft blijft het uitstekend doen en noteert net als LVMH op de hoogste koers ooit. Het aandeel, dat nu een weging van 5,8% binnen de dividendportefeuille heeft, sloot afgelopen week op ruim $98, waarmee de magische grens van $100 steeds dichterbij komt.

Door de sterke prestaties op de beurs is het dividendrendement van Microsoft teruggelopen tot 1,7%. Wie het aandeel echter kocht bij de start van de dividendportefeuille ontvangt nu een rendement van 6,5% op zijn originele investering. Deze ‘yield on cost’ komt tot stand door het huidige dividend, dat sinds 2011 is verhoogd van $0,16 naar $0,42 per kwartaal, te delen op de toenmalige aankoopprijs van $25,17.

Verviervoudigd

De beurskoers van Microsoft is sinds september 2011 dus zo goed als verviervoudigd, maar dankzij het herbelegde dividend staat er voor de dividendportefeuille, in lokale valuta, een totaalrendement van 363,2% op het bord. Sinds 2011 ontvingen we met dit aandeel ruim $1600 aan dividend, waarbij het kwartaalbedrag steeds verder oploopt. Op jaarbasis is de huidige Microsoft-positie nu goed voor een inkomen van $320.

Slechts twee aandelen leveren hogere dividendinkomsten voor de portefeuille: de twee REIT’s (real estate investment trusts) Simon Property en Realty Income. Beide posities werden in februari flink vergroot, waardoor Realty Income (dat maandelijks uitkeert) nu $452 per jaar aan dividend oplevert, tegen $366 voor Simon Property. Uiteraard komt dit door de relatief hoge dividendrendementen van deze twee vastgoedaandelen van respectievelijk 4,9% en 5,0%.

Dividendinkomen

Bij de huidige samenstelling levert de dividendportefeuille op jaarbasis ruim €6700 aan dividendinkomen op, met dus een belangrijke bijdrage van aandelen als Microsoft, Realty Income en Simon Property.

In mei werd voor het eerst de grens van €40.000 aan totaal ontvangen (en herbelegd) dividend gepasseerd. In totaal ontvingen we sinds september 2011 inmiddels 834 dividenduitkeringen, waarvan het gros uiteraard afkomstig van Amerikaanse aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!