Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 30 jan 2018 09:30

Dividendmachine stoomt rustig door

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De dividendportefeuille kent ook in 2018 een lastige start met een ­negatieve hoofdrol voor de Amerikaanse dollar. De eerste jaarhelft is traditiegetrouw zeer belangrijk vanwege de dividendpiek in Europa.

De dividendportefeuille sloot 2017 uiteindelijk af met een rendement van 11,2%. Dit ondanks een zeer zwakke Amerikaanse munt met een EUR/USD die in 2017 opliep van 1,05 naar 1,20. Dit jaar is het niet veel anders met een EUR/USD van inmiddels bijna 1,25. Doordat in totaal 56% is belegd in Amerikaanse aandelen, komt dit hard aan. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat zowel dit als vorig jaar de grootste uitblinkers in de dividendportefeuille afkomstig zijn uit de Verenigde Staten.

Ook drukt het valuta-effect een duidelijk stempel op het dividendinkomen. Vorig jaar was er voor het eerst een daling in euro’s. In totaal werd er €5798 aan dividend geïncasseerd in 2017, tegen €6122 in 2016. Het verschil wordt (naast portefeuillewijzigingen) nagenoeg geheel veroorzaakt door de zwakke dollar, met omgerekend bijna $3900 op jaarbasis aan dividend afkomstig uit de VS.

In lokale valuta was er (uiteraard) wel sprake van dividendgroei, die de basis vormt van de nu veertig aandelen tellende portefeuille. Wat dat betreft was er in 2017 louter goed nieuws. Er was slechts een handjevol aandelen dat het dividend niet verhoogde. Dit jaar zal het niet veel anders zijn, met in 2018 inmiddels al goed nieuws van Novartis, Diageo en 3M. Daar zullen de komende maanden nog aandelen bij komen, met traditiegetrouw een piek in de eerste jaarhelft als het gros van de Europese aandelen ex-dividend gaat (zie ook het kader hieronder).

Amerikaanse dividend-uitblinkers

Ook in 2018 presteren de 22 Amerikaanse aandelen vooralsnog een stuk beter. In lokale valuta hebben ze per 23 januari een rendement neergezet van 3,9%. Grote uitblinkers zijn de healthcare-aandelen Becton Dickinson (+12,5%) en Abbott Laborarories (+10,6%), allebei Dividend Aristocrats die na sterke cijfers nu rond hun hoogste koers ooit noteren. Dat laatste geldt met uitzondering van Simon Property, Kellogg en ­General Mills voor alle Amerikaanse aandelen.

De achttien Europese aandelen in de dividendportefeuille zijn in 2018 gemiddeld goed voor +2,7%. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de Franse aandelen Thermador en SEB en het Deense Coloplast, een sectorgenoot van Abbott en Becton Dickinson. Opvallend is ook dat vooral veel Europese aandelen nog ruim onder hun hoogste koersen van soms al enkele jaren terug noteren. Dat geldt bijvoorbeeld voor Henkel, Sanofi, Bayer, Reckitt-Benckiser, Whitbread, Assa Abloy en Amer Sports. Toch zijn ook dit stuk voor stuk zeer solide bedrijven. Normaal gesproken zullen deze bedrijven de komende jaren hun dividend verder verhogen.

Kaspositie dividendportefeuille

Inclusief de jongste verhogingen en het in het vierde kwartaal volledig herbelegde dividend, is de huidige dividendportefeuille goed voor een gemiddeld dividendrendement van 2,2%. Dat komt neer op het laagste niveau sinds de start in 2011. Wie vanaf de eerste dag meedoet, ontvangt inmiddels 6% op zijn investering. Nog altijd is er een kleine kaspositie van omgerekend 2,1% die wordt aangehouden sinds de verkoop van Roche eind vorig jaar. Hiervoor zal in de loop van 2018 nog één nieuwe positie in een Europees aandeel worden gekocht.

Ook ligt er nog altijd een stoploss voor Chevron, Thermador en ­CoreSite Realty. Bij de laatste twee is dat puur uit voorzorg. Bij Chevron werd de stoploss ingesteld met de achterliggende gedachte om het aandeel te verwijderen bij een nieuwe koersdaling. Door het krachtige herstel van Chevron wordt dit aandeel vooralsnog echter gewoon gehandhaafd. Sterker nog: zelfs een mooie dividendverhoging later dit jaar behoort ineens weer tot de mogelijkheden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!