Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 23 feb 2018 12:45

Tip: Dividendtopper VS

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Deze Amerikaanse semiconductorproducent blijft bijzonder goed voor zijn aandeelhouders zorgen middels dividend en de inkoop van eigen aandelen.

De recente terugval op de beurs levert een mooi nieuw instapmoment op voor de lange termijn. Het aandeel werd in februari eveneens toegevoegd aan de dividendportefeuille.

Texas Instruments (TXN) is qua omzet de op drie na grootste producent van semiconductors wereldwijd. De halfgeleiders van TXN, dat bij veel mensen met name bekend zal zijn vanwege de kleine divisie die calculators maakt, zijn wereldwijd terug te vinden in onder meer elektronica.

TXN maakt zowel analoge halfgeleiders als zogenoemde ‘embedded processing products’ die fungeren als de hersenen van producten variërend van eenvoudige elektrische tandenborstels tot complexe communicatie- en infrastructuurapparatuur. Automotive/Industrial is de belangrijkste afzetmarkt voor TXN met 54% van de omzet. De laatste jaren wist TXN succesvol minder winstgevende onderdelen af te stoten, wat deels de wisselende omzet van de afgelopen jaren verklaart. Mede dankzij de desinvesteringen steeg de brutomarge van rond de 30% enkele jaren geleden naar 65% in 2017.

Naast de focus op activiteiten met hogere marges werd er ook flink in de kosten gesnoeid, waardoor TXN vergeleken met sectorgenoten een veel lager operationeel kostenniveau heeft. Over 2017 boekte TXN een 11,9% hogere omzet van $14,96 mrd en voor 2018 rekenen analisten gemiddeld op een 4,7% hogere omzet van $15,7 mrd. Het was de afgelopen jaren één groot feest voor aandeelhouders met een dividend dat tussen 2012 en 2017 werd verhoogd van $0,17 naar $0,62 per kwartaal.

Texas Instruments 
TickerTXN
Koers$103,66
52wk high$120,75
52wk low$75,92
Beurswaarde$102,2 mrd
k/w 2018 (t)21
dividendrend.2,4%

Vorig jaar verhoogde TXN het dividend voor het 14de jaar op rij (+24%). De aandeelhouder staat dan ook centraal met een vrije kasstroom die volledig wordt teruggesluisd via dividend (40-60%) en aandeleninkoop. Ook de komende jaren zal TXN het dividend normaal gesproken met dubbele cijfers blijven verhogen. Met een huidig dividendrendement van 2,4% en schuldvrije balans biedt de recente terugval een mooie nieuwe koopkans.

 

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!