Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 30 okt 2018 12:30

Fors meer dividend voor Amerikaanse DP-aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

In inloop naar de cijfers over het derde kwartaal was er weinig nieuws op dividendgebied.

Met name in de Verenigde Staten waren er de afgelopen weken enkele grote en bekende namen die hun dividend verhoogden, met een hoofdrol voor een dividendportefeuille aandeel. In Nederland was er ook één AEX-aandeel dat fors minder gaat uitkeren.

Akzo Nobel

Verfproducent Akzo Nobel keert een interim dividend van 37 cent per aandeel uit, flink minder dan een jaar geleden toen de halfjaarlijkse uitkering nog 57 bedroeg. De verklaring voor deze verlaging is de afsplitsing van de speciaalchemie divisie en de daaraan gekoppelde uitkering van een speciaal dividend. Waarschijnlijk zal Akzo volgend jaar ook het slotdividend verlagen, waardoor er weinig te zeggen valt over het actuele dividendrendement. Indien het interim dividend een voorbode is voor het totale dividend over 2018 (wat ook een verlaging van het slotdividend tot €1,28 zou betekenen) ligt het geschatte dividendrendement bij de huidige beurskoers van €74 op ongeveer 2,2%.

A.O. Smith

Producent van boilers A.O. Smith, één van de laatste aankopen voor de dividendportefeuille, doet het zeer slecht op de beurs met een koersdaling van inmiddels 26% in 2018. Qua dividend stelt deze Dividend Aristocrat allerminst teleur; in oktober werd het dividend voor de tweede keer dit jaar met dubbele cijfers verhoogd. Na een verhoging van bijna 29% in het eerste kwartaal komt er nu nog een keer 22% bij, wat op jaarbasis neerkomt op een totale verhoging van liefst 53%. Het dividendrendement van A.O. Smith was altijd erg laag, maar nadert nu in rap tempo de grens van 2% door de explosieve groei en de beurskoers die met een kwart is gedaald.

United Technologies

Industrial United Technologies gaat 5% meer dividend uitkeren. De kwartaalbetaling komt uit op 73.5 cent per aandeel en levert een dividendrendement van 2,9% op bij de huidige beurskoers van $128,86. Dit jaar stijgt United Technologies, opgenomen in de dividendportefeuille, omgerekend precies 1% op de beurs in New York.

Visa

De creditcardmaatschappij verhoogt voor de tweede keer dit jaar de uitkering, dit keer met 19% naar van 25 cent in het vierde kwartaal. Deze volgt op een 8% hoger dividend in het eerste kwartaal. Aandeelhouders Visa hebben ondanks het op het oog lage dividendrendement van 0,7% niets te klagen met dit jaar een koerswinst van 23%, volgend op een bijna 50% hogere beurskoers in 2017. Het dividend werd de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 20% per jaar verhoogd. Weinig aandelen met de omvang van Visa (beurswaarde $312 mrd) kunnen daar aan tippen.

VF Corp

Het in de dividendportefeuille opgenomen VF Corporation verhoogt het dividend met bijna 11% tot 51 cent per kwartaal. Dat is voor het bedrijf achter merken als Timberland en The North Face alweer het 46e jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Het aandeel kreeg een flinke tik na de jongste kwartaalcijfers (de af te splitsen Jeans divisie draait slecht, mede door het failissement van retailer Sears) waardoor een groot deel van de eerdere jaarwinst weer is ingeleverd. Bij een koers van iets minder dan $78 is het geschatte dividendrendement voor VF nu 2,6%.

International Paper

Papier- en verpakkingsbedrijf International Paper gaat 5% meer dividend uitkeren. Het S&P500 bedrijf (beurswaarde $17,3 mrd) betaalt een nieuw kwartaaldividend van 50 dollarcent, wat bij een beurskoers van $42,24 een geschat dividendrendement van 4,7% op jaarbasis oplevert. De eerstvolgende ex-dividend datum is 14 november 2018. Naast het dividend maakte International Paper ook bekend voor $2 mrd aan eigen aandelen in te willen kopen. Dat is gezien de ontwikkeling van de beurskoers dit jaar (-27%) een begrijpelijke aankondiging.

ConocoPhillips

Oliemajor ConocoPhillips schroeft zijn kwartaaldividend met 7% op tot 30,5 cent per aandeel. Ook voor Conoco is het de tweede dividendverhoging in 2018, nadat in het eerste kwartaal al een verhoging van 7% werd doorgevoerd. Desondanks blijft het dividendrendement, zeker voor een oliemajor, laag met 1,7%. De verklaring hiervoor ligt hem, naast de sterk gestegen beurskoers (+32% dit jaar) vooral ook in het feit dat het dividend in 2016 nog met twee derde werd verlaagd.

Goodyear

Bandenfabrikant Goodyear verhoogt het dividend met 14% tot 16 cent per kwartaal. Goodyear, dat één van zijn twee onderzoekscentra in het Luxemburgse Colmar-Berg heeft, biedt bij de huidige beurskoers van $20,27 een dividendrendement van 3,2%. Vorig jaar werd het dividend nog met liefst 40% verhoogd. Op de beurs gaat het ronduit slecht met in 2018 een koersdaling van ruim 37%.

ABInbev

De Belgisch-Amerikaanse biergigant halveert het dividend. Anheuser-Busch Inbev maakte bekend een interim dividend van €0,80 per aandeel uit te keren tegen €1,60 vorig jaar. Ook het slotdividend zal volgend jaar gehalveerd worden. Het aandeel verliest dit jaar bijna 30% en biedt na de verlaging nog altijd een dividendrendement van 2,7%.

General Electric

Ook het geplaagde General Electric snijdt wederom in het dividend. De uitkering wordt teruggebracht van $0,12 tot slechts $0,01 per kwartaal. Hierdoor resteert bij een koers van $11,16 slechts een dividend­rendement van 0,4%. Een jaar geleden werd het dividend ook al verlaagd, toen met 50% van $0,24 tot $0,12 per kwartaal.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!