Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 30 apr 2018 11:28

Dividendtip: Frans olie-opslagbedrijf uniek in sector

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Rubis doet het op de beurs veel beter dan sectorgenoten als Vopak. Ook qua dividend is het Franse olieopslagbedrijf uniek.

Het Franse Rubis is wereldwijd actief op het gebied van opslag, distributie en aanverwante diensten voor brandstoffen en chemicaliën. Rubis is vooral sterk aanwezig in het Caraibisch gebied, waar in 2017 meer dan de helft van de omzet werd gerealiseerd, deels door de verkoop van brandstoffen via tankstations. Europa, waar Rubis in Rotterdam en Antwerpen opslagfacititeiten heeft, was vorig jaar goed voor ongeveer 27% van de omzet. Het restant is afkomstig uit Afrika. Het bedrijf laat al jarenlang sterke groeicijfers zien, mede dankzij de vele strategische overnames die jaarlijks worden gedaan. Sterke schommelingen in de olieprijs raken Rubis nauwelijks. Het bedrijf beschikt over een enorme ‘pricing power’ en realiseert sterke marges door stijgende grondstofprijzen door te berekenen aan de klant. Positief is daarbij dat Rubis zich de laatste jaren qua activiteiten heeft gediversifiseerd met de nieuwe divisie Support en Services (onder meer raffinage en logistiek) en nieuwe activiteiten zoals de productie, opslag en export van asfalt. Over 2017 realiseerde Rubis, geholpen door acquisities, een bijna 31% hogere omzet van €3,9 mrd. Voor het lopende boekjaar wordt een groei van ruim 18% tot €4,6 mrd voorzien. De winst per aandeel groeide de afgelopen jaren telkens met dubbele cijfers. In 2017 werd een wpa van €2,84 gerealiseerd (+22%) en voor 2018 wordt een winstgroei van 13% tot €3,20 voorzien, wat zich bij de huidige beurskoers vertaalt in een geschatte k/w van ongeveer 19. Intussen verhoogt Rubis elk jaar het dividend met een uitkering die sinds 2008 steeg van €0,58 naar €1,50 per aandeel. Bij de huidige koers van €61, vlakbij de all-time high, is het rendement nog steeds 2,5%. Met een payout-ratio van 53% en een sterke balans zit er nog veel meer in het vat bij Rubis

Rubis (€61,20)

ISIN                                         FR0013269123
Hoogste koers 12 mnd         €63,15
Laagste koers 12 mnd          €45,79
Beurswaarde                         €5,8 mrd
K/w 2018 (t)                          19
Dividendrendement             2,5%
Ex-dividend                           8 juni 2018

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!