Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Dossier 17 jul 2021 14:48

Beleggen in goud | Vijf punten van aandacht bij de edelmetalen

0 0 Leestijd ongeveer

Goudprijs in US DollarOp deze pagina vind je alles over beleggen in goud en al onze aandelentips en artikelen over investeren in edelmetalen. Hieronder vind je praktische tips voor het beleggen in goud.

In 2013 zei de toenmalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Fed Ben Bernanke dat niemand de prijs van goud begrijpt en dat hij niet zou doen alsof hij het wel begrijpt. Bernanke is niet de enige die er zo tegenaan kijkt, want een bekend gezegde in de financiële wereld is dat de prijs van goud gelijk is aan wat de gek ervoor geeft.

Beter beleggen in goud


Je kunt die mening hebben, maar dan heb je denk ik nooit goed naar de het thema beleggen in goud hebt gekeken. In dit artikel zal ik puntsgewijs onderbouwen waarom de goudprijs meer rationeel dan emotioneel tot stand komt.

1. Ken de lange termijn

Een van de bekendste boeken in de financiële wereld is Stocks for the long run geschreven in 1994 door professor Jeremy Siegel van de Wharton-school van de University of Pennsylvania . Ik heb zelf de editie van 2007, met data tot eind 2006.

Er wordt in aangetoond dat aandelen de meest interessante belegging zijn op de lange termijn. Eén dollar in aandelen is sinds 1802 aangegroeid tot $12,7 mln. Eén dollar in goud is $32 waard. Als de belegger maar lang genoeg de tijd heeft, zijn aandelen aantrekkelijk. Maar ze kunnen in een jaar ook wel eens met 50% onderuit gaan en dat zal met goud nooit gebeuren.

2. Ken de korte termijn

De rendementen van goudbeleggingen over een periode van tien à twintig jaar kunnen extreem hoog of extreem laag zijn. De goudprijs ging tussen 1971 en 1980 met een paar duizend procent omhoog, van $35 naar $873. In de twee decennia die daarop volgden ging het edelmetaal met 71% onderuit en sindsdien kwam er weer 655% bij.

Deze enorme bewegingen tonen aan dat goud op de extreem lange termijn de koopkracht beschermt, maar dat er op korte termijn andere drijfveren zijn. Na het loslaten van de goudstandaard in 1971 heeft de prijs van goud nog nooit zijwaarts bewogen.

3. Ken de drijfveren van goudbeleggingen

De goudprijs piekte in 1980. Op dat moment was er extreem veel angst bij beleggers. De S&P500 stond op dezelfde stand als in 1966 en de CPI liet een inflatie zien van 171% over deze periode. Het verlies in koopkracht van ruim 80% bracht in 1979 een van de beroemdste covers van Business Week voort met de tekst: The Death of Equities. De enige keren dat aandelen zo’n lage koers-winstverhouding hadden was in 1921 en 1932. De belangrijkste les die de belegger hieruit moet halen is dat wanneer aandelen een lagere koers-winstverhouding dan ooit hebben, goud hoger staat dan ooit.

Dit werkt ook omgekeerd zo. De hoogste koers-winstverhouding van de aandelenmarkt kwam aan het einde van de twintigste eeuw. Door de opkomst van het internet werd gespeculeerd op het papierloze kantoor, het einde van recessies en eeuwige groei. De toenmalige Britse minister van Financiën Gordon Brown geloofde zo in papiergeld dat hij 401 metrische ton aan goud (56% van het totale bezit) verkocht tegen een gemiddelde prijs van $275. Dit viel samen met de low op de goudmarkt.

De goudprijs behoudt dus op de extreem lange termijn zijn waarde, maar op de korte termijn beweegt hij precies tegenovergesteld aan de waardering van aandelen.

4. Weet waar we staan in de cyclus

Sinds het jaar 2000 zijn de waarderingen op de Amerikaanse aandelenmarkt gedaald. De gemiddelde koers gedeeld door de winst van de afgelopen tien jaar (CAPE; zie begrippenlijst) is gedaald van 45 naar 29. Dit laat zien dat beleggers niet meer zo enthousiast zijn als in het jaar 2000 maar nog wel bovengemiddeld enthousiast over de toekomst. Het gemiddelde sinds 1880 is namelijk 17,4.

Voor de Beleggers Belangen Academy heb ik in 2016 onderzocht hoe de verhouding is tussen de waardering van Amerikaanse aandelen en de ontwikkeling van de goudprijs in verschillende perioden. Bijvoorbeeld in de 40% van de periode sinds 1971 waarin de beurs het hoogst gewaardeerd was, gebaseerd op data aan het einde van elke maand. In die perioden rendeerde goud over tien jaar gemiddeld 9% per jaar boven de inflatie.

Het gemiddelde Amerikaanse aandelenrendement sinds 1926 bij een waardering van 26,0 (10% van de tijd) was +0,5% per jaar. Ik denk daarom dat goud bij de huidige waarderingen een plaatsje verdient in de beleggingsportefeuille. Naar mijn inschatting zal het over een termijn van tien jaar hogere rendementen behalen dan Amerikaanse aandelen.

5. Kies het juiste beleggingsproduct

In mijn privé-portefeuille beleg ik in goud via de iShares Physical Gold ETC (zie kader). Dit is een fonds met $14 mrd onder beheer en 12 basispunten per jaar aan kosten. De ISIN-code is IE00B4ND3602. Zolang de waarderingen van de Amerikaanse aandelenmarkt hoger zijn dan wat gemiddeld is in de geschiedenis, houd ik mijn positie aan.

iShares Physical Gold ETC
De iShares Physical Gold ETC staat genoteerd op verschillende Europese beurzen en in verschillende valuta. Voor het rendement maakt het niet uit op welke beurs u koopt en of u dat in ponden, euro’s of in dollars doet. De onderliggende waarde is immers een fysieke hoeveelheid goud in een kluis en de valuta is slechts een eenheid om de waarde aan te duiden.