Forward koers-winstverhouding (K/W’s)
De K/W-ratio wordt berekend door de aandelenkoers te delen door de consensusverwachting van analisten voor bedrijfswinsten over de komende 12 maanden. Een hogere K/W-ratio betekent dat beleggers bereid zijn meer te betalen voor toekomstige winsten. Over het algemeen zijn beleggers eerder bereid om aandelenkoersen op te drijven naarmate hun verwachtingen omtrent toekomstige winstgevendheid hoger gespannen zijn. Hogere K/W-ratio’s kunnen er dus op duiden dat het sentiment optimistischer wordt. Om deze indicator te interpreteren denken wij dat het belangrijk is om te begrijpen waarom de K/W stijgt. Als dat is omdat de winst stagneert, dan wijst de indicator waarschijnlijk niet in de richting van toegenomen optimisme.
We benadrukken echter dat K/W’s naar ons idee geen tool zijn voor markttiming. En volgens ons onderzoek hebben K/W’s evenmin een significante correlatie met rendementen op de aandelenmarkt. K/W’s kunnen lange tijd geleidelijk oplopen naarmate een bullmarkt vordert en beleggers gaandeweg meer vertrouwen krijgen. Maar we denken dat een snelle stijging kan wijzen op extreme sentimentsverschuivingen.
Beursintroducties (IPO’s)
Bij een IPO zet een particulier bedrijf zijn eerste schreden op de aandelenmarkt, zodat het publiek zijn aandelen kan kopen. Omdat bedrijven zich doorgaans onthouden van beursintroducties als ze niet optimistisch zijn over hun toekomstige rendement, kan een toename van het aantal IPO’s wijzen op een verbetering van het sentiment. We denken dat de kwaliteit van IPO’s ook een goede aanwijzing kan zijn voor de fase van de marktcyclus waarin we ons bevinden. Als het gros van de bedrijven dat naar de beurs gaat een gezond bedrijfsmodel, een hoogwaardige balans en een duurzame winst en omzet heeft, wijst dit doorgaans op een rationeel optimistische markt. Maar als het merendeel van de nieuwe emissies van slechte kwaliteit is, waarbij bedrijven zich vastklampen aan een rage en halsoverkop besluiten tot een IPO, zonder cash flow of een levensvatbaar plan om deze te verkrijgen, en de markt beloont deze emissies, dan kan dat wijzen op euforie, hetgeen impliceert dat beleggers irrationeel hoge verwachtingen hebben.
Enquêtes naar beleggerssentiment
Deze enquêtes proberen in kaart te brengen welk percentage van de beleggers optimistisch of pessimistisch gestemd is over aandelen. Naarmate een bullmarkt vordert en goed nieuws gebruikelijker wordt, hebben meer beleggers de neiging zich te omschrijven als optimistisch, wat het sentiment positief beïnvloedt. Geen enkele individuele enquête heeft de wijsheid in pacht. Maar als een aantal enquêtes blijk geven van extreem optimisme—met name gedurende langere tijd—kan dit erop duiden dat beleggers zulke hoge verwachtingen hebben dat ze geen oog meer hebben voor verslechterende fundamentals. Bovendien, als in een enquête wordt gevraagd hoe men tegen het heden én de toekomst aankijkt, kan het verschil tussen die twee interessante informatie opleveren. Uit ons onderzoek is gebleken dat toekomstverwachtingen doorgaans vrij stabiel zijn, terwijl beoordelingen van het heden veel wisselvalliger zijn. Als het sentiment over het hier en nu sterk verbetert dankzij stabielere toekomstverwachtingen, kan dit naar ons idee wijzen op euforie onder marktdeelnemers.
Kasstromen van retailfondsen
Elke week meet het Investment Company Institute (ICI) de in- en uitstroom van gemeenschappelijke beleggingsfondsen en—vanaf medio 2016—Exchange-Traded Funds (ETF’s). De correlatie is weliswaar niet volmaakt, maar een hogere instroom van geld wijst erop dat aandelen meer in trek zijn onder beleggers, hetgeen duidt op een wijdverbreid optimisme over de markt, terwijl een aanhoudende uitstroom kan duiden op pessimisme. Hoewel de dataset met ETF’s niet gedurende een volledige marktcyclus is getest, zijn de schommelingen in de twee jaar dat de dataset bestaat min of meer gelijk opgegaan met andere sentimentsindicatoren die we volgen.
Effectenkrediet
Effectenkrediet verwijst naar geleend geld dat wordt gebruikt om de aankoop van aandelen en andere effecten te financieren. Hoewel het absolute niveau niet zoveel zegt—aandelenmarges stijgen doorgaans naarmate de markt stijgt—kan een snelle stijging wijzen op een overdreven voorkeur voor beleggingen met een sterk hefboomeffect. Deze uitbundigheid vindt vaak plaats rondom marktpieken, zo blijkt uit onze analyse.
Teneur van mediaberichtgeving
Dit is lastig in te schatten en veel meer een kunst dan een wetenschap. Toch denken we dat het een cruciaal onderdeel van sentiment is. Om een idee te krijgen, moeten we ons de volgende vragen stellen: tonen krantenkoppen zich sceptisch over positief economisch nieuws en leggen ze de risico’s onder een vergrootglas? Of bagatelliseren ze slechte cijfers en hebben ze alleen maar oog voor goede resultaten? Zetten ze de markt neer als uiterst kwetsbaar of juist als schokbestendig? Steken ze de draak met analisten die een optimistische of juist pessimistische kijk op de aandelenmarkt hebben? We denken dat de meeste financiële media tijdens een bullmarkt langzaam opschuiven van het ene uiterste naar het andere. De waarheid zal dan ook veelal ergens in het midden liggen. Onze analyse van de marktgeschiedenis leert dat rationeel optimisme—waarbij de media positieve fundamentals op waarde weten te schatten zonder deze blind te extrapoleren naar de toekomst—een hele tijd hand in hand gaat met stijgende aandelen. Onze ervaring is dat de media in tijden van euforie slecht nieuws negeren en iedereen die het waagt om tegen de stroom in te roeien door problemen op de aandelenmarkt te voorspellen, met de grond gelijkmaken.
Bij het doorspitten van het dagelijkse nieuws blijkt dat de meeste media momenteel rationeel optimistisch zijn—ze erkennen dat de economie groeit, maar zijn nog altijd beducht voor vermeende dreigingen op de bullmarkt. De berichtgeving over de eurozone is echter ietwat sceptischer, wellicht omdat de schuldencrisis van 2011-2013 en de daarmee gepaard gaande bearmarkt nog vers in het geheugen liggen. We denken dat dit aandelen uit de eurozone meer ruimte biedt om in positieve zin te verrassen. Maar we zien nog geen euforie buiten de eurozone—alleen een geleidelijk verbeterend sentiment in het kielzog van positieve fundamentals over de hele wereld.
Tot slot een belangrijk voorbehoud: deze sentimentsfactoren zijn niet uitputtend of als zodanig veelzeggend—maar mogelijk wel illustratief voor de bredere stemming onder beleggers, met name als ze worden afgezet tegen economische en politieke fundamentals. Naar ons oordeel kan het interpreteren van sentimentsindicatoren beleggers helpen om de algemene verwachtingen te vergelijken met de realiteit.
Fisher Investments Nederland is het Nederlandse bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Nederland is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlands bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.
Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan zijn moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat. Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland