Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Maakt verkopen in mei blij?

advertorial

Veel beleggers kennen de uitdrukking Sell in May and Go Away; het argument om gedurende de zomer aandelen van de hand te doen en ergens in het najaar weer in te stappen. Hierdoor zouden beleggers volgens het spreekwoord een periode kunnen vermijden waarin aandelen het historisch gezien minder goed doen. Sell in May (verkopen in mei) is een van de bekendste voorbeelden van seizoensgebonden beleggerswijsheden. Het is overigens niet de enige: zo zijn er ook het januari-effect en de kerstman-rally. Wij zijn echter van mening dat deze wijsheden niet opgaan; volgens ons zijn de aandelenmarkten niet gevoelig voor dergelijke verschijnselen.

Het traditionele gezegde Sell in May luidt voluit: Sell in May and go away, don’t come back until St. Leger’s Day. Dit stamt uit de 19e eeuw, toen aandelenhandelaren lange zomervakanties namen en terugkeerden rond de paardenraces op de dag van St. Leger in september. Door de afwezigheid van de aandelenhandelaren werd er weinig gehandeld en waren aandelen op de London Stock Exchange weinig liquide. Dit werd toentertijd alom beschouwd als een remmende factor voor de kapitaalmarkten. De hedendaagse variant van Sell in May, zoals gepresenteerd door publicaties als de Stock Trader’s Almanac, heeft betrekking op de periode van eind april tot eind oktober. De cijfers lijken deze bewering op het eerste gezicht te ondersteunen. Op basis van de cijfers van de Amerikaanse S&P 500, die tot ver in de tijd teruggaan, blijft het gemiddelde rendement van 30 april tot en met 31 oktober achter bij alle andere periodes van zes maanden.

Figuur 1: Zesmaandelijks voortschrijdend gemiddelde van 1926 -2017

Bron: Global Financial Data, Inc., per 4/11/2018. S&P 500 Total Return Index, januari 1926 – december 2017. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.

Wij zijn echter van mening dat men door het volgen van deze strategie belangrijke aspecten over het hoofd ziet. Een daarvan is dat het zesmaandelijks voortschrijdend gemiddelde over de hele lijn positief is. De periode van 30 april tot 31 oktober was in relatief opzicht de zwakste, maar het historisch gemiddelde rendement was niet negatief. Ook vinden wij dat op periodieke basis aandelen kopen en verkopen tot extra kosten leidt. Er gaan zeer vaak monetaire kosten mee gepaard, van de commissies voor het kopen en verkopen van aandelen tot potentiële fiscale gevolgen, al naar gelang de persoonlijke situatie van de belegger. Ook kan er sprake zijn van opportuniteitskosten: wanneer de aandelen gedurende de uitstapperiode zouden stijgen, zou een aanhanger van de Sell in May-benadering deze waardevermeerdering dus mislopen. Kijkend naar de huidige wereldwijde bullmarkt zou Sell in May maar in drie van de afgelopen negen jaar effectief zijn geweest; precies genoeg om ervoor te zorgen dat beleggers erin blijven geloven. Maar in onze ogen is dat niet genoeg om nuttig te zijn. (Figuur 2) Wanneer u als langetermijnbelegger groei nastreeft, zou u uw portefeuille kunnen benadelen door deze positieve periodes te missen.

Figuur 2: MSCI World rendement van 30 april – 31 oktober

Bron: FactSet, per 17/4/2018. Rendement MSCI World Index met nettodividenden, euro, 30/4 – 31/10 van 2009 – 2017. De wereldwijde bullmarkt is begonnen op 3/9/2009.

Wij zijn van mening dat seizoensgebonden wijsheden miskennen hoe aandelenmarkten over het algemeen functioneren. Wij denken dat markten alle algemeen bekende informatie verdisconteren. Foefjes van de markt worden snel ontdekt en verdisconteerd in de verwachtingen van de beleggers en dus in de aandelenkoersen, waardoor het effect teniet wordt gedaan. Bovendien zijn wij van mening dat aandelen toekomstgericht zijn. Economische en politieke factoren en het sentiment zijn volgens ons het meest bepalend voor de komende 3-30 maanden— en niet de vakantieplannen van de financiële sector.

Wij denken dat deze redenering eveneens opgaat voor alle andere seizoensgebonden gezegdes. Historische marktcijfers tonen aan dat, in tegenstelling tot wat aanhangers van het “januari-effect” beweren, de eerste vijf handelsdagen van januari niet bepalend zijn voor de richting van de markt. Het rendement in januari is evenmin een eenduidige voorspelling voor het rendement van het hele jaar, wanneer je het volledige spectrum van maandelijkse en jaarlijkse historische rendementen analyseert. De cijfers tonen aan dat de kerstman-rally, die uitgaat van hoge rendementen eind december, al even dubieus is. Deze wijsheden klinken misschien aantrekkelijk, maar vormen naar onze mening geen goede basis voor het nemen van beleggingsbeslissingen.

Fisher Investments Nederland is het Nederlandse bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Nederland is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlands bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.

 Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan zijn moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat. Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

Om terug te gaan naar de overzichtspagina klikt u hier.