Fisher Investments Nederland weet uit ervaring dat sommige beleggers geen rekening houden met historische marktgegevens. Wij beschouwen deze echter als een nuttig, fundamenteel hulpmiddel om geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen. Het interpreteren van historische marktgegevens kan beleggers om meerdere redenen tot voordeel strekken.
Een oud gezegde dat vaak wordt toegeschreven aan de Amerikaanse schrijver Mark Twain luidt “De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt”. Gebeurtenissen zoals recessies (algemene dalingen van de economische bedrijvigheid), perioden van hoge inflatie (stijgende prijzen van goederen en diensten), oorlogen, verkiezingen, natuurrampen, technologische ontwikkelingen, financiële zeepbellen en wat dies meer zij kunnen telkens wanneer ze zich voordoen anders uitpakken. Maar volgens Fisher Investments Nederland vertonen deze gebeurtenissen vaak overeenkomsten, waardoor het zinvol is terug te blikken op het verleden om daaruit af te leiden wat er te gebeuren staat. De reden hiervoor? Menselijk gedrag is niet zo veel veranderd, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek op het gebied van ‘behavioural finance’. Beleggers laten zich nog altijd leiden door angst en hebzucht, zelfs bij gezonde kerncijfers, en wanneer deze emoties op grote schaal de overhand krijgen, kunnen aandelen sterke opwaartse of neerwaartse bewegingen ondervinden. Het beoordelen van actuele gebeurtenissen en sentiment, en deze afzetten tegen soortgelijke situaties in het verleden, kan licht werpen op de vraag of de balans momenteel te zeer overhelt naar optimisme of pessimisme.
Fisher Investments Nederland denkt dat een analyse van de economie of de markten begint met het doorlichten van waarschijnlijke scenario’s aan de hand van historische gegevens. Door historische gegevens te duiden kunnen beleggers inzien dat wat nu gebeurt niet uniek is, omdat factoren die in het verleden gunstig waren voor aandelen ook nu weer een rol kunnen spelen. Neem een marktfenomeen als het Amerikaanse ‘Midterm Miracle’, d.w.z. de trend dat Amerikaanse aandelen hoger koersen na de tussentijdse verkiezingen in de VS . Het Amerikaanse marktrendement is 83,3% van de tijd positief in het vierde kwartaal van jaren met tussentijdse verkiezingen sinds het verzamelen van bruikbare gegevens in 1925 van start ging. Dit ligt ruim boven de gemiddelde frequentie van positieve rendementen voor aandelen in kalenderkwartalen.[i] Dat positieve effect neemt in het daaropvolgende eerste en tweede kwartaal toe tot 87,5%.[ii] Ons onderzoek leert dat ontwikkelde markten nauw met elkaar verweven zijn, dus dit Amerikaanse fenomeen kan een wereldwijd doorsijpeleffect hebben.[iii]
Uit ons onderzoek is gebleken dat tussentijdse verkiezingen vaak een politieke impasse teweegbrengen, waardoor de kans kleiner is dat onzekerheid ontstaat als gevolg van belangrijke nieuwe wetgeving. Fisher Investments Nederland heeft geconstateerd dat onzekerheid nadelig kan zijn voor aandelen. We denken dat een politieke impasse de status quo grotendeels in stand houdt, zodat aandelen verder kunnen stijgen. Dit verklaart waarom aandelenkoersen meestal stijgen in het kielzog van Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. Door politieke vooringenomenheid gaan veel beleggers voorbij aan deze historische realiteit omdat ze ervan uitgaan dat de partij die aan de macht is voor een trendbreuk kan zorgen. Daarom wordt dit niet bij voorbaat in de aandelenkoersen ingeprijsd, hetgeen naar ons idee een voordeel is voor beleggers die wél oog hebben voor dergelijke historische gegevens.
Of neem een andere fenomeen, dat we ook wel het oplevingseffect noemen. Fisher Investments Nederland ontdekte dat aandelen die het zwaarst worden getroffen door een marktneergang doorgaans ook het sterkst stijgen als de markt zich herstelt. Ook dit heeft zich door de jaren heen herhaald, zo blijkt uit ons onderzoek. En wat te denken van de aandelenrendementen tijdens en na de recente wereldwijde berenmarkten (een berenmarkt is een langdurige, door fundamentals veroorzaakte marktdaling van 20% of meer)? Tijdens de wereldwijde berenmarkt aan het begin van de jaren 2000 daalden technologieaandelen met -77%, tegenover -59% voor wereldwijde aandelen.[iv] Vervolgens klommen tech-aandelen in de zes maanden na het uitbodemen van de berenmarkt 40% hoger, waardoor ze wereldwijde aandelen op dat moment met 28% overtroffen.[v] Tijdens de wereldwijde berenmarkt van 2007 – 2009 daalden financiële aandelen met -76%, tegenover -53% voor wereldwijde aandelen. Vervolgens stegen ze in de zes maanden na het uitbodemen van die berenmarkt met liefst 100%, tegenover +41% voor wereldwijde aandelen.[vi] Beleggers die dit fenomeen begrijpen kunnen hun verwachtingen daarop afstemmen tijdens en na een berenmarkt en hun portefeuilles navenant positioneren.
Tot slot denken we dat historische gegevens inzicht kunnen verschaffen in wat niet algemeen bekend of erkend is. Vraagtekens plaatsen bij algemeen aanvaarde opvattingen kan beleggingskansen opleveren. Hiertoe moet u zich afvragen wat u kunt bedenken dat anderen ondenkbaar achten. Volgens Fisher Investments Nederland kunnen historische gegevens nuttig zijn voor een dergelijk denkpatroon. Zo besteden de media vaak uitvoering aandacht aan de potentiële risico’s van natuurrampen, zoals bosbranden en stormen, voor de economie en voor de aandelenmarkten. Dit is eenvoudig na te trekken aan de hand van in het verleden behaalde rendementen. Uit ons onderzoek blijkt dat natuurrampen weliswaar verwoestende gevolgen hebben voor mensenlevens en structurele schade teweegbrengen, maar dat de impact op aandelen van oudsher beperkt is. Neem de orkaan Katrina in 2005, de duurste natuurramp uit de Amerikaanse geschiedenis (gebaseerd op de in USD uitgedrukte gevolgschade).[vii] Amerikaanse aandelen waren drie maanden na Katrina met 5,1% in USD gestegen, en na 12 maanden 8,9% hoger geklommen.[viii] Bovendien bracht de schade als gevolg van de storm geen economische recessie in de VS teweeg, net zomin als andere grote stormen in de geschiedenis, zo blijkt uit ons onderzoek. Fisher Investments Nederland denkt dat talloze beleggers nauwelijks kunnen geloven dat natuurrampen een vrij beperkte invloed op aandelen hebben, juist doordat dergelijke gebeurtenissen desastreuze gevolgen voor mensenlevens hebben en zeer nadelig zijn voor het sentiment. Het inzicht dat natuurrampen van oudsher geen verpletterend effect op markten hebben, kan resulteren in een zekere discipline wanneer zich in de toekomst een natuurramp voordoet en er gewaarschuwd wordt voor de ingrijpende gevolgen ervan.
Ook toen constateerden we dat beleggers zich dingen herinneren die zelden voorkomen en dingen vergeten die regelmatig voorkomen. Zo denken ze vaak dat regionale oorlogen zeer nadelig zijn voor wereldwijde aandelen (een historische zeldzaamheid, afgaande op ons onderzoek) en hebben ze geen oog voor terugkerende gebeurtenissen zoals het hiervoor genoemde Midterm Miracle. Fisher Investments Nederland denkt dat beleggers die dit inzien storende factoren kunnen uitfilteren en zich niet meer richten op mogelijke gebeurtenissen maar op waarschijnlijke gebeurtenissen, hét recept voor gedegen beleggingsbeslissingen als u het ons vraagt.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: Global Financial Data, Inc., per 21-6-2022. Totaalrendement van de S&P 500, 31-12-1925 tot en met 31-12-2019.
[ii] Ibid.
[iii] Bron: FactSet, per 14-7-2023. Gebaseerd op de correlatie tussen de koerswijziging van de S&P 500 Index in USD en de koerswijziging van de MSCI EMU Index (Europese Economische en Monetaire Unie) in EUR, 13-07-2003 – 13-07-2023. De correlatiecoëfficiënt is een statistische maatstaf van de relatie tussen twee variabelen en kan variëren van 1,00 tot -1,00. Onder een coëfficiënt van 1,00 wordt verstaan dat beide variabelen eenzelfde richting op gaan, onder 0,0 dat er geen verband is en -1,00 dat ze altijd in tegenovergestelde richting gaan.
[iv] Bron: FactSet, per 14-7-2023. Rendementen van de MSCI World Index en van de MSCI World Technology Index, met netto-dividenden, in EUR, 20-9-2000 tot en met 12-3-2003.
[v] Ibid. Rendementen van de MSCI World Index en van de MSCI World Technology Index, met netto-dividenden, in EUR, 12-3-2003 tot en met 12-9-2003.
[vi] Ibid. Rendementen van de MSCI World Index en van de MSCI World Financials Index, met netto-dividenden, in EUR, 15-6-2007 tot en met 9-9-2009.
[vii] Bron: de National Oceanic and Atmospheric Administration, per 09-05-2018. Orkaan Katrina Tropisch Cycloon Rapport. Cijfer uitgedrukt in USD.
[viii] Bron: FactSet, per 17-7-2023. Gebaseerd op de S&P 500 Total Return Index in USD, 25-8-2005 tot en met 25-8-2006. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen tot hogere of lagere beleggingsrendementen leiden.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland