Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Broadcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met marktvolatiliteit en hoe daarmee om te gaan

advertorial

Perioden van verhoogde marktvolatiliteit kunnen zelfs bij de meest doorgewinterde belegger onrust veroorzaken. Als negatieve volatiliteit toeslaat, geven veel beleggers toe aan de verleiding om uit de markt te stappen in de hoop zich te beschermen tegen verdere verliezen. Maar is het verstandig om uit de markt te stappen bij verhoogde volatiliteit?

Volgens Fisher Investments Nederland kan de beslissing om uit de markt te stappen op basis van kortetermijnschommelingen desastreuze gevolgen hebben voor de haalbaarheid van de financiële doelstellingen van een langetermijnbelegger. In dit artikel bespreekt Fisher Investments Nederland op basis van zijn ervaringen waarom volatiliteit gebruikelijker is dan velen denken, komen de verschillende soorten marktvolatiliteit aan de orde, en worden een aantal nuttige tips gegeven om perioden van negatieve marktvolatiliteit, die zich onvermijdelijk voordoen, zo goed mogelijk door te komen.

Marktvolatiliteit – een natuurlijk fenomeen

Volatiliteit is de mate waarin aandelenkoersen schommelen doorheen de tijd, en het is een inherent aspect van beleggen in aandelen. Vergeleken met andere effecten zoals obligaties, zijn aandelen op korte termijn volatieler. Sinds 1928 zijn de dagrendementen van aandelen slechts ongeveer de helft van de tijd positief geweest. Het is dus eigenlijk een kwestie van kop of munt.[i] Over langere perioden hebben aandelen echter niet alleen een sterk trackrecord wat betreft positieve rendementen, maar neemt ook de volatiliteit af die met deze rendementen gepaard gaat. Kijken we bijvoorbeeld naar perioden van 10 jaar of langer, hebben aandelen historisch gezien meer dan 90% van de tijd een positief rendement laten zien, en is de bandbreedte van uitkomsten smaller[ii].

Hoewel veel beleggers het woord volatiliteit associëren met risico of verlies, kan marktvolatiliteit zowel positief als negatief zijn – twee kanten van dezelfde medaille. Neerwaartse volatiliteit komt misschien meer in het nieuws, maar positieve volatiliteit komt net zo vaak voor. Beide zien we relatief vaak in de markten.

Figuur 1 illustreert dit. Hierin wordt het aantal dagen per jaar sinds 2002 weergegeven waarop de MSCI World Index – een veelgebruikte benchmark van de mondiale aandelenmarkt – op één dag met meer dan 1% schommelde. Het is belangrijk om te beseffen dat een hogere of lagere volatiliteit niet veel zegt over de richting waarin de markten zullen gaan bewegen.  2020 was bijvoorbeeld een erg volatiel – maar ook zeer positief – jaar voor de markten. 2017 was daarentegen ook een geweldig jaar voor aandelen, maar de volatiliteit was zeer gering. De ervaring leert Fisher Investments Nederland dat beleggers om te profiteren van het groeipotentieel van aandelen op lange termijn, de kortetermijnvolatiliteit op de koop toe moeten nemen.

Figuur 1: Volatiliteit wekt twee kanten op

Bron: FactSet, per 12-03-2025. Totaal aantal schommelingen van 1% in de MSCI World Price Index, dagelijks, van 01-01-2002 t/m 11-08-2024.

De drie soorten negatieve volatiliteit

Fisher Investments Nederland weet dat het verleidelijk kan zijn om alle negatieve volatiliteit over één kam te scheren, maar er zijn drie verschillende soorten: neergangen (pullbacks), correcties en bearmarkten. Neergangen en correcties zijn normaal in bullmarkten. Neergangen zijn kleine marktdalingen van 2-10%, terwijl correcties kortdurende dalingen zijn van 10-20%. Belangrijk om te weten is dat zowel correcties als neergangen meestal voortkomen uit overdreven bezorgdheid of schreeuwerige krantenkoppen – niet uit fundamentele marktfactoren.

Hoewel vooral correcties pijn kunnen doen, zijn ze vaak van voorbijgaande aard. Gemiddeld duren wereldwijde aandelencorrecties ongeveer drie maanden (piek tot dieptepunt) en stijgen aandelen in de daaropvolgende vijf maanden (dieptepunt tot herstel) weer naar nieuwe hoogtepunten.[iii] Dit is een van de redenen waarom Fisher Investments Nederland van mening is dat langetermijnbeleggers discipline moeten betrachten en geen grote veranderingen in hun strategie moeten aanbrengen tijdens correcties.

Bearmarkten daarentegen, zijn door fundamentele factoren veroorzaakte dalingen van meer dan 20 procent. Bearmarkten beginnen meestal langzaam en er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat ze ontstaan. Meestal worden bearmarkten veroorzaakt door wat Fisher Investments Nederland “de Muur” noemt. In dit scenario beklimt de bullmarkt de spreekwoordelijke “Muur van zorgen”, totdat het beleggerssentiment een staat van euforie bereikt die niet kan worden gerechtvaardigd door economische fundamentals. Maar sommige bearmarkten komen ook plotseling op en worden veroorzaakt door wat wij een “harde dreun” noemen – een scherpe, onverwachte negatieve schok die de wereldeconomie in korte tijd enkele biljoenen dollars kost. “Harde dreunen” komen historisch gezien minder vaak voor. Ze worden veroorzaakt door gebeurtenissen zoals fouten in het monetair beleid, onbedoelde uitkomsten van wijzigingen in de regelgeving, of grote wereldwijde conflicten.

Als een belegger een bearmarkt vroeg genoeg ziet aankomen, doet hij er – anders dan bij een correctie of neergang – mogelijk goed aan zijn aandelen te verkopen. Helaas is dat zelfs voor de meest ervaren beleggers ontzettend moeilijk, constateert Fisher Investments Nederland. Omdat bearmarkten de minst voorkomende vorm van negatieve volatiliteit zijn, moeten beleggers er zeker van zijn dat er een bearmarkt op komst is voordat ze hun portefeuille gaan herschikken.

Navigeren door marktvolatiliteit

De manier waarop beleggers omgaan met marktvolatiliteit kan een groot verschil maken in hun langetermijnrendement. Vaak worden grote dalingen in de markt rap gevolgd door sterke stijgingen. Verkopen gedurende neerwaartse volatiliteit kan betekenen dat u een definitief verlies incasseert en de beste beursdagen misloopt. Als u die beste dagen misloopt, kan het cumulatieve rendement na verloop van tijd enorm tegenvallen.

Volgens Fisher Investments Nederland is het gevaarlijk om correcties te proberen te ontlopen. Daar hebt u een bijna perfecte timing voor nodig. Koersdalingen treden namelijk vaak snel op, waaronder het uiteindelijke herstel dat daarop volgt, en soms zelfs binnen enkele dagen. Tussen augustus en oktober 2023, bijvoorbeeld, volgden verschillende marktdalingen elkaar op, waardoor er aan de criteria van een correctie werd voldaan. Maar vervolgens maakten aandelen die hele correctie in slechts een paar weken helemaal ongedaan.[iv] Als een belegger tijdens de daling uit de markt was gestapt, had hij misschien het uiteindelijke herstel en de daaropvolgende aanzienlijke groei misgelopen.

Om marktvolatiliteit door te komen is het belangrijk te beseffen dat angst de markt in mineur brengt. Meestal draait het bij deze angst om problemen die te klein of te bekend zijn om een significante, langdurige negatieve impact te hebben op de markten of de wereldeconomie. Beleggers hebben gewoon tijd nodig om beter te begrijpen waar deze angst vandaan komt. Daarna ontstaat er duidelijkheid en kunnen de markten zich gaan herstellen. Het is van cruciaal belang voor beleggers dat ze, wanneer ze met marktvolatiliteit worden geconfronteerd, onderscheid maken tussen deze angst en meer fundamentele bedreigingen voor de markt, en dat ze gedisciplineerd blijven.

In perioden van sentimentgedreven volatiliteit is het volgens Fisher Investments Nederland voor langetermijnbeleggers het beste om geduldig en gedisciplineerd te blijven en hun financiële doelstellingen voor de lange termijn in gedachten te houden. Vergeet niet dat marktvolatiliteit een normaal verschijnsel is en dat tijdelijke dalingen voor aandelenbeleggers hand in hand gaan met beloningen op lange termijn. Op lange termijn beloont de markt gewoonlijk degenen die gedisciplineerd zijn gebleven en hun beleggingen hebben aangehouden.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.

[i] Bron: Finaeon, per 10-03-2025.

[ii] Bron: Finaeon, per 10-03-2025.

[iii] Bron: FactSet, per 14-03-2025. MSCI World Price Return Index, 31-12-1979 t/m 14-03-2025. Voor deze analyse is de lengte van een maand vastgesteld op 30,5 dagen. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.

[iv] Bron: FactSet, per 27-11-2023. S&P 500 Total Return Index, dagelijks, 01-07-2023 t/m 24-11-2023.