Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt

advertorial

Als het op politiek aankomt, analyseren de financiële commentatoren die we volgen meestal of een bepaalde politicus of politieke partij goed of slecht is voor de markten. Naar ons idee is dat niet de juiste benadering. Volgens Fisher Investments Nederland is het voor beleggers zinvoller om het potentiële beleid en de waarschijnlijkheid dat dit tot stand komt te analyseren. Hieronder leggen we uit waarom.

In de financiële media die Fisher Investments Nederland volgt, wordt vaak aandacht besteed aan de retoriek van politici. Soms gaat het over hun stijl. Andere keren gaat het over ingrijpende maatschappelijke beloften die ze doen over zaken die verdeeldheid zaaien en waarmee ze hun aanhangers massaal denken te kunnen mobiliseren. Economische retoriek kan een rol spelen, van beloften om het vennootschapsbelastingtarief te verlagen tot voorstellen voor prijsbeheersing (dat wil zeggen dat de overheid de prijs van een bepaald goed of een bepaalde dienst bepaalt, om controle te houden over de betaalbaarheid ervan) en nog veel meer.

Deze ideeën kunnen in principe goed of slecht zijn (in objectieve of subjectieve zin). Hoe dan ook, woorden alleen hebben niet automatisch een impact op de werkelijkheid. De stijl is volgens ons niet relevant voor markten. Het gaat meer om de volgende vraag: Hoe groot is de kans dat politici hun beloften waarmaken?

Volgens de ervaringen van Fisher Investments Nederland met de politiek in de ontwikkelde landen, is de daadwerkelijke beleidsvorming een complex proces. In veel landen zijn de bevoegdheden verdeeld over een wetgevende macht, een uitvoerende macht en een rechterlijke macht. Dit zet een rem op de veranderingen die één enkele beleidsmaker of een groep van gelijkgestemde beleidsmakers kan doorvoeren. Om wetgeving tot stand te brengen, moeten volksvertegenwoordigers meestal compromissen sluiten met mensen die hun standpunten vaak niet delen, waardoor het beoogde beleid wordt afgezwakt. Campagnebeloften kunnen bedoeld zijn om stemmen te winnen, maar vormen geen afspiegeling van de daadwerkelijke beleidsplannen. En zelfs als het beleid wordt omgezet in wetgeving, kan de manier waarop het wordt opgesteld en uitgevoerd van grote invloed zijn op de potentiële impact ervan.

Bovendien is niet alle wetgeving van cruciaal belang voor de markten. Wat relevant is voor de aandelenmarkten, zo weet Fisher Investments Nederland uit ervaring, is de potentiële impact van beleid op de activiteiten van bedrijven. Heeft het nieuwe beleid bijvoorbeeld gevolgen op het gebied van de eigendomsrechten? Met andere woorden: kunnen bedrijven erop vertrouwen dat als ze geld uitgeven en potentiële verliezen riskeren, de buit voor hen is, of kan de overheid in een opwelling haar deel opeisen? Kunnen particuliere bedrijven redelijkerwijs verwachten dat hun intellectuele eigendommen of andere gepatenteerde producten worden beschermd, zodat ze kunnen investeren? Nog iets om rekening mee te houden: Hoe ziet het beleidsvormingsproces van de overheid eruit? Is het transparant en procesgericht? Of kunnen politici willekeurige veranderingen doorvoeren die nauwelijks worden getoetst, wat nadelig zou kunnen zijn voor de bedrijfsuitgaven? Naar onze mening loont het ook de moeite om naar de belastingen te kijken. Met welke belastingdruk worden bedrijven geconfronteerd en is het belastingbeleid relatief stabiel of wordt het regelmatig gewijzigd (bijvoorbeeld als een nieuwe partij na verkiezingen de macht overneemt)?

We denken dat beleggers er baat bij hebben om zich de volgende onderliggende vraag te stellen: Creëert het beleid onzekerheid, en bemoeilijkt of ontmoedigt het de planning en de investeringen van bedrijven?

Geen enkel type beleid is automatisch goed of slecht voor aandelen, zo blijkt uit de door Fisher Investments Nederland uitgevoerde analyses van de marktgeschiedenis. Ons onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat hoge belastingen op zich niet tot een verstoring van de markten leiden en dat lage belastingen niet noodzakelijkerwijs een stimulans vormen. Beleid is slechts één van de vele factoren (naast o.a. de economische omstandigheden en ontwikkelingen binnen sectoren) die door de markten in aanmerking worden genomen. Een andere factor is het volgende: In hoeverre zijn die beleidsveranderingen bekend en hoe snel worden ze doorgevoerd? Als een nieuwe regering met succes een lange reeks belastingenverhogingen doorvoert, maar de invoering ervan spreidt over meerdere jaren, dan hebben bedrijven de tijd om te plannen en zich aan te passen. Bij zo’n lange invoeringsperiode blijft het negatieve verrassingseffect van de betreffende veranderingen over het algemeen beperkt.

Volgens ons hebben beleggers baat bij dit inzicht. Zo kunnen ze door de politieke ruis heen prikken en een andere visie op de markten ontwikkelen dan de consensus, wat volgens ons van essentieel belang is om op lange termijn succesvol te beleggen. Stel dat in een bepaald land de oppositiepartij bij de algemene verkiezingen de meeste parlementszetels wint met de belofte de belastingen te verlagen en maatregelen te nemen om de binnenlandse investeringen te stimuleren. Uit de door Fisher Investments Nederland uitgevoerde analyses van de financiële media blijkt dat veel mensen dit zouden interpreteren als een positieve factor voor de aandelenmarkt van dat land.

Maar wij denken dat beleggers er baat bij hebben om verder te kijken dan de krantenkoppen en zich een meer genuanceerd beeld te vormen. Heeft de nieuwe partij een absolute meerderheid of moeten ze samenwerken met andere partijen om een regering te vormen? In dat laatste geval zullen de tijdens de verkiezingscampagne beloofde veranderingen waarschijnlijk niet volledig worden doorgevoerd. En wat is precies de inhoud van het vastgestelde beleid (oftewel de details)? Hoe groot is de impact op de economie? Wie wint en wie verliest? Wanneer worden de veranderingen van kracht en hoeveel aandacht hebben de media eraan besteed? Beleggers die de politiek door deze bril bekijken, krijgen volgens Fisher Investments Nederland meer inzicht in wat wel en niet relevant is voor aandelen.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

 

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.