Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn

advertorial

Met de bladeren die dit najaar van de bomen vielen, daalde ook het beleggerssentiment – de algemene houding van beleggers op de aandelenmarkt. Na het ontluikende optimisme en de speculaties van begin 2021 zien veel beleggers de laatste tijd weer beren op de weg op grond van een aantal zorgen waar in de media veel aandacht aan wordt besteed, waaronder de nieuwe coronavarianten die de economische groei vertragen, de tekorten, de problemen in de toeleveringsketens, de inflatie en andere factoren.

Tegen alle intuïtie in kan een meer gematigd beleggerssentiment goed zijn voor de aandelenmarkt als dat helpt om te voorkomen dat beleggers bezwijken voor euforie en de aandelenkoersen opstuwen tot een niveau dat geen verband meer houdt met de realiteit, met het risico dat de bullmarkt ten einde komt. In dit artikel bespreekt Fisher Investments Nederland de ontwikkeling van het sentiment in 2021 en wat dit betekent voor aandelenbeleggers met een langetermijnhorizon.

Het beleggerssentiment is gedurende een groot deel van 2021 afgekoeld

Na de bearmarkt van maart 2020 verbeterde het beleggerssentiment snel in de tweede helft van het jaar, tot begin 2021. Dat herstel verliep veel sneller dan we zouden verwachten na een traditionele bearmarkt. Volgens de vertrouwensenquête die het Duitse economische onderzoeksinstituut ZEW bij beleggers in de eurozone afnam, zijn de verwachtingen van Europese beleggers op de aandelenmarkt in juni 2020 gedaald tot een historisch dieptepunt. Het herstel en de daaropvolgende piek volgden pas in december 2020.[i] In de VS bereikte de opiniepeiling van de American Association of Individual Investors (AAII) op 30 juli 2020 een dieptepunt, waarbij slechts 20% van de respondenten aangaf ‘bullish’ (optimistisch) te zijn over de vooruitzichten van de markten. Op 8 april 2021 was dat cijfer gestegen tot 57%.[ii]

Sommige nichemarkten vertoonden in 2021 zelfs tekenen van speculatie en bruisende euforie. Beursintroducties (IPO’s) en blancochequebedrijven, oftewel SPAC’s (special-purpose acquisition companies), schoten bijvoorbeeld omhoog. Terwijl in 2019 wereldwijd een bescheiden USD 14 miljard werd opgehaald, stegen de beursintroducties van SPAC’s in 2020 plotseling tot USD 81 miljard. Daarna haalden ze alleen al in het eerste kwartaal van 2021 een bedrag van USD 95 miljard binnen, bijna de helft van alle IPO-opbrengsten wereldwijd.[iii] Beleggers stortten zich ook op alternatieve beleggingen, zoals cryptomunten en non-fungible tokens (NFT’s), een nieuwe vorm van digitale verzamelobjecten, terwijl veel particuliere beleggers online-fora uitkamden, op zoek naar het volgende populaire ‘meme-aandeel’.

In de loop van 2021 koelde het sentiment echter geleidelijk af. Er ontstond steeds meer bezorgdheid over de plannen van centrale banken om hun programma voor monetaire verruiming (QE) af te bouwen, over nieuwe coronavarianten, stijgende energieprijzen, problemen in de toeleveringsketens, inflatie en andere factoren. Op 16 september bleek uit de opiniepeiling van de AAII dat slechts 22% van de Amerikaanse beleggers voor de eerstvolgende zes maanden bullish was over aandelen – het laagste percentage sinds juli 2020.[iv] Veel van de marktsegmenten waarin een zeepbel in de maak was, koelden het hele jaar door af. Met name de SPAC’s maakten een duikvlucht. Sommige spraakmakende SPAC’s, zoals Lordstown Motors en Nikola, werden in de VS beschuldigd van fraude en veel Amerikaanse SPAC’s werden geconfronteerd met allerlei problemen op het gebied van wet- en regelgeving. Tussen april en november zijn de wereldwijde IPO-opbrengsten van SPAC’s teruggevallen tot in totaal slechts USD 57 miljard.[v]

Hoewel we zouden kunnen zeggen dat een afkoeling van het sentiment een slecht teken is voor de aandelenmarkt, denkt Fisher Investments Nederland dat juist het tegenovergestelde waar is.

Een afkoeling van het sentiment is – vooralsnog – een goed teken

Zoals de legendarische Amerikaanse belegger Sir John Templeton zei: “Bullmarkten komen voort uit pessimisme, groeien door scepticisme, rijpen door optimisme en sterven door euforie”. Dit betekent niet dat het sentiment een rechte lijn volgt: vaak is het een soort eb- en vloedbeweging. Door de terugval van het sentiment in 2021 kan deze bullmarkt meer ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen, omdat dat de afstand tussen de huidige koersen en een euforische bullmarktpiek vergroot.

Volgens Fisher Nederland begint een bearmarkt – een door fundamentele factoren veroorzaakte marktdaling van ten minste 20% – op een van de volgende twee manieren: de Muur of de Dreun. Een Dreun verwijst naar een belangrijke, onvoorziene negatieve factor (zoals een wereldoorlog) die zo ingrijpend is dat de wereldwijde economische groei met biljoenen euro’s terugvalt. De Muur verwijst naar het einde van de ‘Muur van Zorgen’ die een bullmarkt doorgaans beklimt. Bearmarkten beginnen vaak bovenop de ‘Muur van Zorgen,’ wanneer beleggers euforisch zijn en daardoor geen oog hebben voor potentiële marktrisico’s en tegen elkaar op blijven bieden, ondanks de verslechterende economische kerncijfers.

Tijdens een bullmarkt is er altijd wel angst onder beleggers, maar deze neemt meestal af naarmate de marktcyclus vordert. Af en toe neemt de angst van beleggers plotseling toe tijdens een bullmarkt, wat mogelijk resulteert in een correctie – een door sentiment ingegeven koersdaling van 10% tot 20%. Hoewel een tijdelijke terugval van het sentiment vaak vervelend is voor beleggers, is het een normaal en gezond verschijnsel tijdens een bullmarkt. Zo’n terugval kan ervoor zorgen dat de verwachtingen van beleggers op een lager niveau komen te liggen, waardoor de aandelenmarkt later in positieve zin kan verrassen en de bullmarkt overeind blijft.

Wanneer beleggers niet langer bang zijn dat de bullmarkt ten einde loopt en in plaats daarvan vrezen dat ze een enorm rendement mislopen, kan dit een signaal zijn dat het sentiment bijna euforisch is of dat een dergelijk stadium al is bereikt. Sommige van de signalen die we begin 2021 hebben waargenomen, zoals de speculaties van beleggers, het toenemende optimisme in de krantenkoppen en een aantal beursintroducties van lage kwaliteit, doen zich vaak voor als beleggers euforisch zijn. Hoewel euforie bij beleggers een teken kan zijn dat het einde van de bullmarkt in aantocht is, luidt het niet onmiddellijk het begin van een bearmarkt in (aangezien de euforie lang genoeg moet aanhouden om het punt te bereiken waarop een negatieve kortetermijnontwikkeling ervoor zorgt dat de hoge verwachtingen niet meer haalbaar zijn.) Waarschijnlijk zijn die hoge verwachtingen enigszins beteugeld door de terugval van het sentiment in 2021, waardoor deze bullmarkt meer ruimte heeft gekregen om zich verder te ontwikkelen.

Vooralsnog is Fisher Investments Nederland van mening dat beleggers op gedisciplineerde wijze vast moeten houden aan hun beleggingsstrategieën voor de lange termijn, en niet moeten toegeven aan de verleiding om een hoger rendement na te jagen in segmenten van de markt die momenteel ‘in trek’ zijn of om aandelen te verkopen voordat de bullmarkt ten einde loopt. Als u daar moeite mee hebt, kunt u er baat bij hebben om samen te werken met een beleggingsprofessional die u en uw financiële situatie kent en die u kan helpen om de vele ups en downs van de markten het hoofd te bieden.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

[i] Bron: FactSet, per 11/11/2021. Eurozone Stock Market Expectations Survey van ZEW, 31/01/1999 – 29/10/2021.

[ii] Bron: Enquête over het beleggerssentiment van de American Association of Individual Investors (AAII), per 11/11/2021. Resultaten wekelijkse enquête, 26/06/1987 – 04/11/2021. www.aaii.com.

[iii] Bron: Refinitiv Eikon, per 17/12/2021. Wereldwijde opbrengsten van SPAC’s, inclusief overinschrijvingen op deze markt, in USD, maandelijks, september 1980 – december 2021.

[iv] Bron: Enquête over het beleggerssentiment van de American Association of Individual Investors (AAII), per 11/11/2021. Resultaten wekelijkse enquête, 26/06/1987 – 04/11/2021. www.aaii.com.

[v] Bron: Refinitiv Eikon, per 17/12/2021. Wereldwijde opbrengsten van SPAC’s, inclusief overinschrijvingen op deze markt, in USD, maandelijks, september 1980 – december 2021.