Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?

advertorial

Volgens Fisher Investments Nederland bulkt de geschiedenis van verhalen over mensen die met de meest uiteenlopende strategieën proberen om op korte termijn veel geld te verdienen en “snel rijk te worden”. Op een zeldzaam en opmerkelijk succesverhaal na, eindigen die pogingen in de ervaring van Fisher Investments Nederland doorgaans echter in diepe teleurstelling. Helaas gebeurt het nog al te vaak dat beleggers aan die “snel-rijk-worden” droom ten prooi vallen, soms met verstrekkende financiële gevolgen.

Dat wil niet zeggen dat beleggers nooit risico mogen nemen. Integendeel, wie kapitaalgroei op lange termijn wil, zal waarschijnlijk voldoende risico moeten nemen om in zijn opzet te slagen. Sommige “beleggingen” beloven echter forse winsten die op bitter weinig fundamentele argumenten gestoeld zijn, en dan kan het risico onverantwoord hoog oplopen. Fisher Investments Nederland richt in dit artikel de schijnwerpers op twee relatief recente voorbeelden van trends in beleggingsland die wereldwijd veel aandacht krijgen en bespreekt hoe geschikt die zijn als langetermijnbelegging.

“Meme”-aandelen

Eén recente manier waarmee sommige beleggers hebben geprobeerd om snel rijk te worden zijn zogeheten “meme-aandelen” – aandelen die hun populariteit danken aan diverse internetfora. Die trend kwam begin 2021 op gang toen een groep amateurbeleggers op het populaire socialemediaplatform Reddit.com – meer bepaald op het forum “r/wallstreetbets” – aandelen begon te spotten die volgens hen spectaculair in waarde zouden stijgen. Veel professionele beleggers fronsten bij het zien van hun keuzes de wenkbrauwen. De aandelen die zij naar voren schoven – onder meer GameStop, AMC Theaters en Blackberry – waren noodlijdende bedrijven met ongunstige vooruitzichten en een aandelenkoers die al een hele tijd in een neerwaartse spiraal zat. Dat ze wat ondergewaardeerd waren, was geen onredelijke veronderstelling, maar waarschijnlijk niet zo sterk als die pseudo-experts in hun blogs voorspiegelden. Toch moest Fisher Investments Nederland vaststellen dat zoveel beleggers zich in die online discussiefora lieten overtuigen om geld in die aandelen te pompen, dat hun koersen bijna van de ene dag op de andere de hoogte in schoten.

Een frappant voorbeeld was GameStop (GME), een keten van computergamewinkels. Een aantal beleggers die hun ‘winsten’ op r/wallstreetbets postten, spoorden tegelijk andere gebruikers aan om agressief aandelen te blijven kopen. Op 12 januari 2021 sloot het aandeel GME af op $ 19,95. Dat was voor Fisher Investments Nederland op zich al een uitstekend rendement voor wie vroeg op de kar was gesprongen, want een week voordien noteerde het aandeel nog rond de $ 3,00. De week daarop koerste het aandeel echter dag na dag hoger. Die eerste koersstijging dwong hedgefondsen en andere beleggers die short waren gegaan op GME – en er dus op inzetten dat het aandeel in waarde zou dalen – om hun short-posities te sluiten uit vrees dat de koers nog verder zou oplopen, waardoor de vraag naar het aandeel alleen maar toenam. Het aandeel GME koerste naar $ 76,79 bij het sluiten van de handel op 25 januari en piekte uiteindelijk op 27 januari op $ 325,00.[i]

Even snel als GME omhoogschoot, donderde het ook weer naar beneden. Toen Robinhood en verschillende andere tradingplatformen de handel in het aandeel GME opschortten omdat het extreem volatiel was en er in enkele uren tijd voor miljoenen dollars aandelen werden verhandeld, kelderde de koers. Op 19 februari 2021 sloot GME – nadat het soms in één dag tijd tot 60% lager was gekoerst – af op minder dan $ 40.[ii] Enkele beleggers die geld in dat ene aandeel hadden gestopt, realiseerden forse winsten door dicht tegen de piek te verkopen, maar anderen die de sirenenzang over snelle rijkdom hadden gehoord, kochten te laat en verkochten met zware verliezen toen de piek voorbij was.

Cryptovaluta

Voorstanders van cryptovaluta’s, zo heeft Fisher Investments Nederland ondervonden, zullen u zeggen dat ze er niet in beleggen om snel rijk te worden. Ze zullen namelijk beweren dat cryptovaluta’s en het gedecentraliseerde systeem waarmee die valuta’s transacties verwerken – de “blockchain” – de toekomst zijn en op termijn fiduciaire valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of de euro en het systeem waarop die gebaseerd zijn, zullen vervangen. De duizenden verschillende soorten “cryptotokens”, de beperkte regelgeving en de flinterdunne argumentatie waarom een cryptovaluta als oppotmiddel zou kunnen fungeren, maken van handelen in cryptovaluta’s echter nog steeds een bijzonder speculatieve en extreem risicovolle bezigheid.

Net zoals bij andere “snel rijk”-beleggingen hebben enkele vroege vogels bij de opmars van cryptovaluta’s fortuin gemaakt. Bitcoin – de grootste en populairste cryptovaluta – ging van een koers van enkele honderden dollars tien jaar geleden naar een piek van $ 65.000 eind 2021. 2022 is voor de cryptowereld echter een nachtmerrie gebleken. Op 29 november noteerde de bitcoin aan iets meer dan $ 16.400, een terugval van meer dan 75% in minder dan een jaar.[iii] Dat is nog altijd heel wat meer dan vijf jaar geleden, maar slechts een minderheid van de huidige bezitters van cryptovaluta’s was toen al ingestapt. Velen zetten de stap nog niet zo lang geleden en hebben zich het afgelopen jaar lelijk verbrand.

Het gebrek aan regelgeving rond cryptovaluta’s staat wereldwijd onder de aandacht als een vermoedelijke factor in de recente ondergang van de populaire cryptovalutabeurs FTX – een digitale marktplaats waar beleggers cryptovaluta’s kunnen kopen, bewaren en verkopen – die een put van vele miljarden dreigt achter te laten. Fisher Investments Nederland stelt vast dat beleggers die FTX gebruikten, hun vermogen in bewaring moesten geven aan een entiteit die geen geregistreerde, gereglementeerde bank of effectenmakelaar was en weinig bescherming tegen frauduleus gedrag van het management bood.

Is het mogelijk om een langetermijnstrategie rond beleggingshypes op te bouwen?

Fisher Investments Nederland raadt beleggers aan om elke belegging die ongewoon grote winsten in korte tijd belooft, met de nodige argwaan te bekijken. De realiteit is dat de overgrote meerderheid van de mensen niet snel rijk wordt. Beleggen vereist hard werk en discipline om over de duur van een leven een vermogen op te bouwen. Gezien hun torenhoge volatiliteit moet wie in meme-aandelen en cryptovaluta’s belegt het vooral hebben van een goede timing, en dat is naar onze mening meer een kwestie van geluk dan van strategie. Uw financiële toekomst laten afhangen van een product dat een zo goed als foutloze timing vergt, lijkt ons geen goed idee.

Fisher Investments Nederland vindt dat beleggers beter kiezen voor een goed gespreide portefeuille die is afgestemd op hun langetermijndoelstellingen en persoonlijke financiële situatie. Berekende risico’s nemen is nodig om groei te realiseren, maar beleggers kunnen die risico’s beperken door te beleggen in een brede waaier van aandelen uit verschillende sectoren, kapitalisatiegroottes en landen – die strategie maakt meer kans om op lange termijn financieel succes te boeken.

Een vermogen opbouwen vraagt tijd. Van begin 1995 tot eind 2021 boekte de MSCI World Index in totaal een rendement van 678,4%, of 8% op jaarbasis. Daarbij rekenen we ook alle bearmarkten, correcties en koersdalingen in die periode. Wie destijds $ 10.000 in die index had belegd, zou bijna 30 jaar later $ 77.840 hebben vergaard.[iv] Bovendien is het rendement van de MSCI World over een periode van 20 jaar nog nooit negatief geweest – vasthouden aan een langetermijnstrategie is dus echt wel cruciaal.

Een financieel adviseur kan u helpen om door moeilijke marktomstandigheden te navigeren en uw portefeuille te laten groeien op lange termijn. Fisher Investments Nederland is ervan overtuigd dat u door geduldig te blijven en niet van uw strategische plan op lange termijn af te wijken, de kans vergroot dat u uw langetermijndoelen bereikt. Met beleggingshypes is het zoals met wel meer dingen in het leven: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.

[i] Bron: The New York Stock Exchange. Het aandeel GME is sindsdien gesplitst en de huidige koers is niet meer te vergelijken met die van vroeger.

[ii] Bron: The New York Stock Exchange.

[iii] Bron: Coindesk. https://www.coindesk.com/price/bitcoin/

[iv] Bron: FactSet