Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen

advertorial

Bitcoin en andere cryptomunten (digitale activa die bestaan op computergestuurde registers of ledgers en online worden verhandeld) kenden vorig jaar een zeer grillig koersverloop, met stevige ups en downs.[i] Maar de ups leken de meeste aandacht naar zich toe te trekken, waardoor het enthousiasme groot was. Fisher Investments Nederland krijgt veel vragen van beleggers die geïnteresseerd zijn in bitcoins en willen weten hoe wij daarover denken. We zijn in de regel niet per se voor of tegen een bepaalde belegging, maar toch denken we dat er een aantal zaken zijn waar u zorgvuldig over na moet denken voordat u zich waagt op de cryptomarkt. Hier zijn enkele zaken die u in overweging moet nemen.

  1. Waarom bent u geïnteresseerd?

Volgens Fisher Investments Nederland zijn de meeste mensen geïnteresseerd vanwege de astronomische rendementen die veel aandacht krijgen in de media, zoals het rendement van 1.250,6% tussen het dieptepunt van de pandemie op 12/03/2020 en de recente piek op 08/11/2021.[ii] Onze ervaring leert dat zij die verleid worden door deze spectaculaire winsten doorgaans voorbijgaan aan gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan toen ze níet belegd waren in cryptomunten, zoals de daling van bijna 50% in twee maanden tijd in het voorjaar van 2021.[iii] Maar als ze die cryptomunten wel in hun bezit hadden gehad, hadden ze misschien wel heel anders gereageerd. We zullen nog terugkomen op deze enorme volatiliteit, maar denk voorlopig vooral aan het volgende: de koers van de bitcoin is nog altijd behoorlijk hoog, en kan op één dag tijd stevig schommelen.[iv] Daarom heeft kopen na een sterke stijging volgens ons veel weg van een zogeheten greater fools redenering (het geloof dat zelfs als je een hoge prijs betaalt, er altijd iemand zal zijn die een nog hogere prijs zal willen betalen). Dit vormt volgens ons geen goede basis om te beleggen: het is niet iets waarvoor je je kansen kunt berekenen en er zitten geen fundamentele factoren achter.

  1. Kunt u zeggen wat de fundamentele aanjagers van cryptomunten zijn?

De bitcoin is op het moment van schrijven amper elf jaar oud – wat een wel héle korte geschiedenis is in vergelijking met aandelen en obligaties. Volgens Fisher Investments Nederland betekent dit gebrek aan historische gegevens dat elk fundamenteel argument om te beleggen in cryptomunten de nodige basis mist om te kunnen bewijzen waarom het wel of niet werkt. Wij denken dat elk argument om ergens in te beleggen stand moet kunnen houden gedurende meerdere bullmarkten (lange periodes waarin de beurzen stijgen) en de daaropvolgende bearmarkten (doorgaans lange periodes waarin de markten met meer dan 20% dalen onder invloed van fundamentele factoren) om als aannemelijk te worden beschouwd. Het hoeft niet elke keer opnieuw te werken, maar het zou toch een aantal keren moeten hebben gewerkt. Dat is dus niet het geval bij de bitcoin. Vele commentatoren beschouwen het bijvoorbeeld als een belegging die bescherming biedt tegen de inflatie – een belegging die mee stijgt met het algemene prijsniveau, waardoor uw geld zijn koopkracht behoudt. Maar tot deze zomer vond de opmars van de bitcoin plaats in een periode waarin de inflatie historisch laag was.[v] In die periode heeft de bitcoin al verschillende keren astronomische hoogtes bereikt om daarna zwaar te crashen, niet iets wat je verwacht van een belegging die bescherming zou moeten bieden tegen de inflatie.[vi] Volgens Fisher Investments Nederland vertoont een goede inflatiehedge een stabiele, terugkerende correlatie met het prijsniveau. Bovendien weten we nog niet of de hoge volatiliteit op korte termijn van de bitcoin de voorbode is van een hoog rendement op lange termijn. We beschikken gewoon niet over voldoende gegevens om dat te weten.

  1. Hoe gaat u om met schommelingen?

Zoals gezegd is de koers van de bitcoin soms spectaculair gestegen en daarna catastrofaal gedaald. Je moet dus perfect de markt kunnen timen of over stalen zenuwen beschikken om op lange termijn rendement te genereren. We kunnen dit nog op een andere manier illustreren. Bekijk bijvoorbeeld de volgende afbeelding, waarin de dagelijkse schommelingen van de bitcoin vergeleken worden met die van de MSCI World-index in de tien jaar tussen 30 november 2011 en 30 november 2021. Zoals u ziet, kende de munt gedurende deze periode veel meer omvangrijke schommelingen dan de aandelenkoersen. Vindt u het geen punt als de waarde van uw belegging met 10% daalt op een dag tijd? Bitcoin heeft deze twijfelachtige mijlpaal in het voorbije decennium maar liefst 61 keer bereikt, of 1,7% van de tijd. En wereldwijde aandelen? Slechts een keer.

Figuur: Dagelijkse volatiliteit van de beurs verbleekt bij die van de bitcoin

Bron: Global Financial Data en FactSet, per 04/06/2021. Gebaseerd op het rendement op dagbasis van de MSCI World Index en de bitcoin, 30/11/2011–30/11/2021.

  1. Hebt u rekening gehouden met diefstal?

De bitcoin is grotendeels ongereguleerd, wat volgens sommige voorstanders een deel van de aantrekkingskracht is – maar dat heeft ook een keerzijde. Volgens berichten in de media die wij volgen, zijn cryptomunten ook populair bij criminelen in de onderwereld omdat ze niet traceerbaar zijn. Ook zijn er verschillende spraakmakende gevallen van diefstal van de bitcoin geweest, wat een onomkeerbare transactie is die nauwelijks teruggevorderd kan worden.[vii] Hetzelfde geldt voor cryptomunten die bewaard worden op een beurs die over de kop gaat, zoals de klanten van de vroegere Mt Gox-beurs enkele jaren geleden op pijnlijke wijze hebben ondervonden.[viii] We weten dat sommige traditionele banken en brokers hun eerste voorzichtige stappen zetten op het gebied van bewaring van cryptovaluta’s, maar dit blijft vooralsnog een nieuw nichefenomeen.

  1. Hoe goed bent u met wachtwoorden?

Vele mensen hebben vorig jaar sloten geld verdiend met bitcoins.[ix] Helaas zullen sommigen deze winsten nooit kunnen verzilveren omdat ze hun wachtwoord kwijt zijn, en veel van de beurzen hebben geen mechanisme om een wachtwoord terug te vinden. Ook dat is een groot verschil met traditionele brokers, die verschillende veiligheidsmaatregelen hebben om de toegang tot uw financieel eigendom te verzekeren. Ook hier beginnen de traditionele brokers te experimenteren met de bewaring van bitcoins en andere munten. Maar op dit moment is dit nog een zeldzaamheid.

Op zich hebben wij, Fisher Investments, niets tegen de bitcoin. Maar we denken dat het belangrijk is om alle aspecten van een belegging in overweging te nemen en de potentiële risico’s en voordelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen voordat u de stap waagt.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

[i] Bron: CoinMarketCap.com. Gebaseerd op de dagelijks prijzen van de bitcoin en andere cryptomunten.

[ii] Bron: Global Financial Data, per 06/12/2021. Rendement van de bitcoin, 12/03/2020–08/11/2021.

[iii] Ibid. Rendement van de bitcoin, 13/04/2021–25/06/2021.

[iv] Zie voetnoot i.

[v] Bron: FactSet en Federal Reserve Bank of St. Louis, per 06/12/2021. Gegevens op basis van de geharmoniseerde consumentenprijsindex (CPI) van de eurozone en de Amerikaanse CPI, januari 1996–november 2021.

[vi] Bron: Global Financial Data, per 06/12/2021. Op basis van het prijsrendement (zonder dividend) van de bitcoin, 30/11/2011–30/11/2021.

[vii] “South African Brothers Disappear Along With $3.6 Billion in Bitcoin,” Chris Morris, Fortune, 24/06/2021.

[viii] “The Long Shadow of the Mt Gox Collapse,” Michael Bacina, Medium, 06/03/2019.

[ix] Bron: Global Financial Data, per 06/12/2021. Op basis van het rendement van de bitcoin, 30/11/2020–30/11/2021.