Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator

advertorial

Volgens de conventionele wijsheid die Fisher Investments Nederland ervaart, geven metaalprijzen hints over de richting van de economie – wat nuttig kan zijn voor beleggers die de economische cyclus beoordelen. Maar volgens ons onderzoek voorspellen metalen geen verschuivingen in economische groeitrends.

De conventionele wijsheid die ten grondslag ligt aan de veronderstelde voorkennis van metaalprijzen is intuïtief logisch. Een groeiende economie roept beelden op van snelle bouw, zoals de bouw van huizen en kantoren, en een robuuste productie van fabrieken. Daarvoor zijn grondstoffen nodig – denk aan ijzererts, een belangrijk ingrediënt voor de staalproductie, of koper, dat wijdverspreide toepassingen kent in de bouw en elektrische apparatuur. Fisher Investments Nederland heeft gezien dat sommige marktanalisten naar de laatste grondstof verwijzen als Dr. Koper vanwege zijn veronderstelde vermogen om de gezondheid van een economie te beoordelen. Als de prijs stijgt, impliceert dat een sterke vraag en veel bebouwing, terwijl dalende prijzen duiden op een zwakke vraag, wat een voorbode kan zijn van een economische vertraging of recessie (een langdurige periode van algemene dalende economische activiteit).

Hoewel de logica begrijpelijk is, denken we niet dat deze erg veel van toepassing is op de moderne wereldeconomie. Deze redenering heeft wel een historische basis. Zware industrie stuwde de groei in veel grote economieën nadat de industriële revolutie halverwege de 19e eeuw begon – zie de reputatie van Duitsland als industriële grootmacht, gebaseerd op de ervaringen Fisher Investments Nederland met de geschiedenis. Maar dit denken richt zich wel alleen op de vraag naar metaal en gaat voorbij aan veranderingen aan de aanbodzijde.

Volgens de ervaringen van Fisher Investments Nederland met trends in de grondstoffencyclus stimuleren hogere prijzen investeringen in productie-inspanningen (bijvoorbeeld mijnen). Het kost tijd om mijnen operationeel te krijgen, wat het aanbod afremt en de prijzen hoog houdt, wat meer investeringen kan motiveren. Maar uiteindelijk verhogen nieuwe mijnen de productie en het aanbod, waardoor uiteindelijk een aanbodoverschot ontstaat en de prijzen dalen. Toch zegt dit weinig over de werkelijke economische activiteit of de vraag zelf. Dit is volgens ons een belangrijke reden waarom koper, ijzererts en andere metalen een gebrek aan voorspellende kracht hebben.

Ook is het aandeel van de zware industrie in de economische activiteit in de meeste grote ontwikkelde economieën in de loop der tijd afgenomen, terwijl het aandeel van de dienstensector is toegenomen – wat betekent dat de dienstensector meer invloed heeft op het groeitraject van een economie. Zo vertegenwoordigde de zware industrie meer dan 60 jaar geleden ongeveer 30,3% van de Franse economische output, terwijl de dienstensector 46,9% voor haar rekening nam; in 2023 waren deze percentages respectievelijk 18,7% en 69,2%.[i] In het VK is de productie van ongeveer 17% van de economische activiteit in 1990 naar slechts 9% in 2022 gegaan, terwijl de dienstensector in dezelfde periode van 70% naar 81% is gestegen.[ii] Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is het aandeel van de Amerikaanse goederen producerende industrie in de economische output gedaald van 22,5% in 1997 naar 17,0% in 2023, terwijl het aandeel van de dienstenproducerende industrie is gestegen van 64,2% naar 71,7%.[iii] Vanwege hun relatief kleinere omvang zijn de ontwikkelingen in de industrie en de verwerkende industrie niet zo veelzeggend voor de vooruitzichten van op diensten gebaseerde economieën, zo blijkt uit de ervaring van Fisher Investments Nederland.

Bovendien blijkt uit ons onderzoek dat alle vergelijkbaar liquide markten op efficiënte wijze algemeen bekende informatie inprijzen. Dit betekent dat de koper-, ijzererts- of aluminiumprijzen geen ontwikkelingen weerspiegelen die aandelen hebben gemist. Neem een vereenvoudigd, illustratief voorbeeld: volgens onze analyse heeft een wereldwijde recessie de neiging om de vraag in het algemeen te schaden. Als er een begint te ontstaan, zijn beleggers minder bereid om aandelen vast te houden omdat ze denken dat een verzwakking van de omstandigheden de winst zal schaden, terwijl bouwers minder orders verwachten en dus minder materialen zoals metalen nodig hebben. Of, stel dat een grote natuurramp de mijnen van een grote koperproducerende natie voor langere tijd stillegt. Die verstoring van de aanvoer kan de koperprijzen een tijdlang opdrijven. Maar voor wereldwijde aandelen is het effect waarschijnlijk beperkt. Volgens Fisher Investments Nederland heeft die verstoring van de kopervoorziening waarschijnlijk geen wezenlijke invloed op de factoren die de winstgevendheid van multinationals de komende 3 – 30 maanden beïnvloeden.

Afgezien van de theorie illustreert de recente geschiedenis het gebrek aan voorspellend vermogen van metaalprijzen. Tijdens de wereldwijde economische expansie van 2009 tot 2020 stegen de koperprijzen tussen december 2008 en februari 2011 van $2902 per ton naar $9857 per ton.[iv] Toch bleef het metaal bijna vijf jaar lang dalen omdat nieuwe mijnen een aanbodtekort veranderden in een aanbodoverschot, waardoor het in januari 2016 op $4541 per ton belandde.[v] Gedurende die periode tufte de wereldeconomie voort, niet gehinderd door de stijging of daling van koper.[vi]

Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland, weerspiegelen metaalprijzen geen speciale informatie die andere markten kunnen missen – een perspectief dat voor beleggers de moeite waard is om in gedachten te houden.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

 

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

 Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.

[i] Bron: De Wereldbank, per 12-09-2024. Verklaring gebaseerd op Industrie (inclusief bouw) en Diensten als percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP), 1960 en 2023. Het bbp is een door de overheid berekende raming van de economische productie.

[ii] Bron: Lagerhuisbibliotheek, per 31-10-2023. “Industrieën in het Verenigd Koninkrijk.”

[iii] Bron: Bureau of Economic Analysis, per 12-09-2024.

[iv] Bron: Wereldbank en FactSet, per 12-09-2024. Verklaring gebaseerd op het mondiale bbp, jaarlijkse groei, 2009 – 2020, en koperprijzen ($ per ton), maandelijks, december 2008 – januari 2016.

[v] Ibid.

[vi] Ibid.