De informatietechnologiesector oftewel techsector krijgt veel aandacht in de financiële publicaties die we volgen. Dat is voor ons geen verrassing, aangezien dit de grootste sector van de wereldwijde aandelenmarkten is, die grofweg 22% van de mondiale marktkapitalisatie omvat (marktkapitalisatie is een maatstaf voor de omvang van een bedrijf, sector of segment, die wordt berekend door de aandelenkoers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen).[i] Bovendien weten we dat de sector een aantal dynamische en alom geprezen bedrijven omvat die een grote invloed hebben op ons dagelijks leven in deze moderne wereld. Maar de ervaring leert Fisher Investments Nederland dat beleggers goed moeten beseffen dat de techsector niet homogeen is: de diverse segmenten binnen de sector hebben verschillende aanjagers.
De wereldwijde techsector kan worden onderverdeeld in drie belangrijke segmenten.[ii] Software is het grootste en omvat 32,6% van de sector.[iii] Fisher Investments Nederland constateert dat de bedrijven binnen deze sector gespecialiseerd zijn in cloud computing, pc’s, bedrijfsprocessoftware (zoals e-mail- en tekstverwerkingssoftware), tools voor klantrelatiebeheer en andere toepassingen.
Halfgeleiders en halfgeleiderapparatuur vormen met 28,5% van de wereldwijde techsector het op een na grootste segment.[iv] Halfgeleiders – chips die microscopisch kleine transistorcircuits en elektrische apparatuur omvatten – zijn een cruciaal onderdeel voor allerlei toepassingen, van huishoudelijke apparaten tot auto’s en kunstmatige intelligentie (AI). Deze chips variëren in complexiteit en we maken vooral onderscheid tussen GPU’s (grafische verwerkingseenheden), die speciaal ontworpen zijn voor geavanceerde AI- en videoweergave, en de meer gestandaardiseerde CPU’s (centrale verwerkingseenheden), die worden gebruikt voor eenvoudigere logische bewerkingen.[v]
Technologische hardware, opslag en randapparatuur is het op twee na grootste segment, goed voor 24,7% van de sector, en omvat bedrijven die zeer uiteenlopende apparaten ontwikkelen en produceren, waaronder desktopcomputers, smartphones, printers enz.[vi] IT-diensten (6,9%), elektronische apparatuur, instrumenten en componenten (4,5%) en communicatieapparatuur (2,9%) zijn de overige segmenten van de sector.[vii] We denken dat het ook de moeite waard is om op te merken dat sommige bedrijven die als grote technologiebedrijven (Big Tech) worden beschouwd door de financiële commentatoren die Fisher Investments Nederland volgt, niet tot de techsector behoren. Sommige grote socialemediabedrijven vallen bijvoorbeeld onder het segment interactieve media en diensten van de sector communicatiediensten.[viii]
Door het uitvoeren van analyses en onderzoek, heeft Fisher Investments Nederland ervaren dat de bedrijven uit de drie grootste techsectoren in verschillende regio’s zijn geconcentreerd. Amerika domineert alle drie de sectoren qua marktkapitalisatie. Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigen 87% van de wereldwijde marktkapitalisatie van de software-industrie, 72% van de halfgeleiders en halfgeleiderapparatuur en 79% van de technologische hardware, opslag en randapparatuur.[ix] Dat gezegd hebbende, zijn er ook in andere delen van de wereld specifieke beleggingskansen in de techsector te vinden. Duitsland, Canada en India zijn goed voor ongeveer 8% van de wereldwijde softwaresector.[x] Taiwan vertegenwoordigt 13% van de halfgeleiders en halfgeleiderapparatuur, terwijl nog eens 10,7% van de marktkapitalisatie van die sector te vinden is in Nederland en Japan.[xi] Zuid-Korea, Taiwan en Japan zijn samen goed voor 17,4% van de technologische hardware, opslag en randapparatuur.[xii]
Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland blijkt dat de techsector groeigericht is, d.w.z. dat de sector grotendeels bestaat uit bedrijven die doorgaans hun winst herinvesteren in hun activiteiten, en hoge waarderingen (maatstaven om de koers te vergelijken met bepaalde kerncijfers, zoals de winst) hebben. Hoewel alle bedrijven beïnvloed worden door de economische omstandigheden, hebben we ontdekt dat technologiebedrijven voor het realiseren van omzetgroei minder afhankelijk zijn van de economische bedrijvigheid dan de meeste andere bedrijven. Ons onderzoek toont aan dat ze profiteren van maatschappelijke of economische langetermijntrends. Daarom kan technologie een aantrekkelijke sector zijn wanneer de economische groei vertraagt. Wij denken echter dat het de moeite loont om rekening te houden met een aantal sectorspecifieke nuances.
We hebben bijvoorbeeld ontdekt dat alle technologiebedrijven veel herinvesteren dankzij hun relatief hoge bruto operationele-winstmarges (de totale omzet minus de kosten van verkochte goederen). In het softwaresegment bedraagt deze marge 55,9%, wat meer is dan de andere technologiebedrijven.[xiii] Ook hebben we ontdekt dat deze relatief hoge marges een grote buffer vormen als de kosten stijgen en/of de vraag daalt, wat erop wijst dat de economische conjunctuur minder invloed heeft op het softwaresegment dan op andere segmenten van de techsector. Als we dat vergelijken met het hardwaresegment (bruto operationele-winstmarge van 27,5%), komen we tot de conclusie dat dit segment afhankelijker is van de vraag van consumenten en bedrijven. Dus als de economie in een recessie verkeert en bedrijven de broekriem aanhalen, kan dat meer tegenwind opleveren voor hardwarebedrijven.[xiv] Fisher Investments Nederland heeft daarentegen ontdekt dat de aanjagers van halfgeleiders en halfgeleiderapparatuur van cyclische aard zijn en dat het segment tijdens verschillende periodes in en uit de gratie raakt, afhankelijk van de technologische vooruitgang. Denk maar aan de introductie van nieuwe technologieën (bijvoorbeeld door AI aangestuurde GPU’s) of de vervanging van pc’s als er nieuwe modellen beschikbaar komen. Wij denken dat beleggers die geïnteresseerd zijn in halfgeleiders er vooral baat bij hebben om het aanbod van chips in de gaten te houden, omdat uit ons onderzoek blijkt dat het jaren kan duren voordat productiefaciliteiten online zijn voor de productie van chips.
Naar onze mening doen beleggers die technologiebedrijven in hun portefeuille willen opnemen er verstandig aan om in verschillende segmenten te beleggen en met name omdat ze worden aangejaagd door verschillende economische en marktomstandigheden. En om diversificatieredenen moeten ze ook nagaan welke regio’s blootstelling op sectorniveau bieden (of juist niet). In de eindfase van een stierenmarkt (een langdurige periode van overwegend stijgende aandelenkoersen) denken wij dat beleggers er baat bij hebben om te kiezen voor groeigerichte technologiebedrijven, met een bijzondere focus op software. In het verlengde daarvan kunnen beleggers er mogelijk voordeel uithalen als ze zich minder op Japan en Zuid-Korea richten (landen waarin het hardwaresegment oververtegenwoordigd is) en meer op de VS, Duitsland, Taiwan en Nederland.[xv] Als u een grote doorbraak op AI-gebied verwacht, weet Fisher Investments Nederland uit ervaring dat het zinvol kan zijn om naar halfgeleiders te kijken en daarbij de focus te leggen op GPU’s in de VS, Taiwan en Nederland.[xvi] Of, als de economische omstandigheden wijzen op een snelle expansie van de bedrijvigheid, denken we dat het zinvol kan zijn om hardwarebedrijven te overwegen (in de VS, Zuid-Korea, Taiwan en Japan), omdat bedrijven dan eenmalige aankopen doen van technologische apparatuur en consumenten op zoek gaan naar de nieuwste technologische snufjes.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: FactSet, per 12-9-2023. MSCI AC World Index, IT-sector.
[iii] Ibid.
[iv] Ibid.
[v] “Introduction to Semiconductors”, AMD, per 12-9-2023.
[vi] Zie noot i.
[vii] Ibid.
[viii] Bron: FactSet, per 14-9-2023. MSCI AC World Index, sector communicatiediensten.
[ix] Zie noot i.
[x] Ibid.
[xi] Ibid.
[xii] Ibid.
[xiii] Ibid.
[xiv] Ibid.
[xv] Ibid.
[xvi] Ibid.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland