Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico

advertorial

De wereldwijde aandelenmarkten zijn in 2017 7,5% gestegen. Dat is niet slecht, vinden wij.[i] Maar we vermoeden dat Nederlandse beleggers hier anders over denken, aangezien Nederlandse aandelen 16,6% zijn gestegen. Het wereldwijde rendement steekt hierbij schril af.[ii] Franse, Italiaanse en Spaanse beleggers denken hier waarschijnlijk ook zo over, aangezien hun plaatselijke markten met respectievelijk 14,1%, 13,8% en 12,2% zijn gestegen.[iii] Oostenrijkse beleggers zullen waarschijnlijk in hun vuistje lachen, omdat de stijging daar maar liefst 39,6% bedroeg.[iv] Het is dus begrijpelijk dat deze beleggers denken: waarom zou ik wereldwijd beleggen als de aandelen in mijn land beter presteren dan de rest? Om deze vraag te beantwoorden, nemen we België als voorbeeld. Hier zijn het afgelopen jaar de aandelen met slechts 5,2% gestegen en bleven achter bij de rest van de wereld.[v] Hoewel individuele Europese landen over het algemeen een brede en gespreide economische basis hebben, hebben hun kapitaalmarkten dat vaak niet. In de meeste landen wordt het jaarrendement bepaald door slechts een handvol bedrijven. Om een zekere mate van spreiding te behouden en het risico te beheren, is het volgens ons belangrijk om verder te kijken dan het plaatselijke rendement en wereldwijd te beleggen.

Hoewel er veel manieren zijn om de spreiding van een aandelenmarkt te beoordelen, doen Europese beleggers er volgens ons goed aan om na te gaan hoeveel van de marktkapitalisatie door de vijf grootste bedrijven wordt bepaald. In de MSCI World Investible Market Index (IMI), die alle toegankelijke bedrijven in de ontwikkelde wereld omvat, vormen de vijf grootste bedrijven op basis van marktkapitalisatie slechts 6,4% van de totale marktkapitalisatie van de index.[vi] Maar in Frankrijk is dit aanzienlijk groter: daar maken de vijf grootste bedrijven 27,5% van de MSCI France IMI uit.[vii] De vijf grootste Italiaanse bedrijven zijn goed voor 44,0% van de MSCI Italy IMI.[viii] In Nederland en Spanje zijn de vijf grootste bedrijven goed voor 51,0% en 51,4% van de lokale MSCI IMI indexen.[ix] De vijf grootste Belgische bedrijven zijn goed voor 62,6% van de MSCI Belgium IMI.[x] Het grootste bedrijf, AB InBev, is zelfs goed voor 37,5% van deze index![xi] Daarom is het volgens ons logisch dat Belgische aandelen het erg moeilijk hebben om de wereldwijde markten bij te benen in jaren dat producenten van basisconsumentengoederen, en met name grote brouwers, het niet goed doen. Zelfs in Nederland, waar de vijf grootste bedrijven een minder groot aandeel uitmaken, is Unilever nog steeds goed voor 14,9% van de lokale markt.[xii] Hoewel Fisher Investments Nederland geen individuele effecten aanbeveelt, zijn we van mening dat het grote marktaandeel van deze bedrijven een belangrijk punt aantoont, evenals het grote aandeel van een ander bedrijf, zoals hieronder wordt besproken.

Uitsluitend beleggen in een land waarvan het rendement afhankelijk is van een klein aantal aandelen pakt goed uit wanneer deze bedrijven sterk presteren, maar volgens ons kan dit tot aanzienlijke opportuniteitskosten leiden wanneer ze achterblijven. Om te zien hoe dit over een langere periode werkt, moeten we naar Finland kijken, waar één bedrijf —Nokia— jarenlang het lokale rendement bepaalde. Tot 2011 was Nokia goed voor tenminste 25% van de MSCI Finland IMI— en maakte van tijd tot tijd zelfs meer dan 50% van de index uit.[xiii] Hierdoor week het Finse rendement in deze periode vaak enorm af van het wereldwijde rendement, zoals afbeelding 1 aantoont. Het land leverde soms een enorme outperformance. Maar in sommige jaren had het een achterstand die in de dubbele cijfers liep. Doordat het aandeel van Nokia in de Finse index de laatste jaren is gedaald, was het verschil tussen het Finse en het wereldwijde rendement vaak kleiner.

Figuur 1: Jaarrendement van de MSCI Finland IMI en de MSCI World IMI

Bron: FactSet, per 8/5/2018. Jaarrendement van de MSCI World en MSCI Finland IMI met nettodividend, 31/12/1999 – 31/12/2017. Rendement uit het verleden biedt geen garantie voor toekomstig rendement en is daar geen betrouwbare indicatie van.

Wij zijn van mening dat wanneer een belegger een hoge concentratie van hetzelfde aandeel in portefeuille heeft, het rendement ervan in hoge mate blootgesteld is aan bedrijfsspecifieke factoren. Wat als het managementteam van het bedrijf slechte beslissingen neemt? Wat als een gewaardeerde topfunctionaris plotseling vertrekt? Wat als de lancering van een product tegenvalt? Wat als nieuwe regels, belastingen of importheffingen het moeilijk maken voor het bedrijf om te concurreren? Of wat als een nieuwe concurrent een groot deel van het marktaandeel afsnoept, zoals met Nokia gebeurde toen de smartphone opkwam en wat zijn weerslag had op de teleurstellende Finse rendementen van 2008 tot 2011.

We zijn van mening dat een belangrijk aspect van risicobeheer ligt in het beperken van het bedrijfsspecifieke risico. Hier is een algemene richtlijn die u in overweging kunt nemen: beperk het aandeel van een bedrijf tot grofweg 5% van de totale waarde van uw portefeuille, ongeacht hoezeer u ervan onder de indruk bent. Voor veel Europese beleggers is dit vrij moeilijk te doen, met alleen maar plaatselijke bedrijven. Door eenvoudigweg een plaatselijk naar marktkapitalisatie gewogen indexfonds te kopen, zou u een relatief grote weging van enkele bedrijven kopen. Een belegger die dit probeert te vermijden door individuele aandelen te kopen, waarbij hij besluit om de grootste bedrijven minder zwaar te laten wegen en meer van de kleinere bedrijven te kopen, heeft uiteindelijk een hoge concentratie van smallcapaandelen in zijn portefeuille. Dit kan goed uitpakken wanneer smallcaps een outperformance leveren, maar wanneer de largecaps de dienst uitmaken, denken we dat een hoge weging van smallcaps nadelig kan zijn voor het rendement van de belegger.

Daarom denken we dat een betere manier voor veel Europese beleggers bestaat uit een goede spreiding, door buiten het eigen land te beleggen in een wereldwijde portefeuille. Bij wereldwijd beleggen wordt niet alleen het bedrijfsspecifieke risico verlaagd, maar wordt ook de toegang verbeterd tot trends, kansen en sectoren die in eigen land mogelijk beperkt zijn. Wereldwijd beleggen biedt ook kansen om het politieke risico te verlagen. Wij zijn van mening dat de voordelen van een gespreide, wereldwijde benadering groter zijn dan de periodieke boost die een beleggingsportefeuille zou kunnen krijgen door alleen in het thuisland te beleggen.

 

Fisher Investments Nederland is de Nederlandse vestiging van Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Nederland is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlandse vestiging van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.

 

Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan haar moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat. Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

 

[i] Bron: FactSet, per 18/4/2018. Rendement van de MSCI World-index met nettodividenden, 31/12/2016 – 31/12/2017.

[ii] Ibid. Rendement MSCI Netherlands-index met brutodividend, 31/12/2016 – 31/12/2017.

[iii] Ibid. Rendement MSCI France, MSCI Italy en MSCI Spain met brutodividend, 31/12/2016 – 31/12/2017.

[iv] Ibid. Rendement MSCI Austria-index met brutodividend, 31/12/2016 – 31/12/2017.

[v] Ibid. Rendement MSCI Belgium-index met brutodividend, 31/12/2016 – 31/12/2017.

[vi] Ibid. Gebaseerd op de MSCI World IMI en zijn vijf grootste marktkapitalisaties op 17/4/2018.

[vii] Ibid. Gebaseerd op de MSCI France IMI en zijn vijf grootste marktkapitalisaties op 17/4/2018.

[viii] Ibid. Gebaseerd op de MSCI Italy IMI en zijn vijf grootste marktkapitalisaties op 17/4/2018.

[ix] Ibid. Gebaseerd op de MSCI Netherlands IMI, MSCI Spain IMI en de vijf grootste marktkapitalisaties van elke index op 17/4/2018.

[x] Ibid. Gebaseerd op de MSCI Belgium IMI en zijn vijf grootste marktkapitalisaties op 17/4/2018.

[xi] Ibid. Gebaseerd op de MSCI Belgium IMI en de marktkapitalisatie van Anheuser-Busch InBev SA/NV op 17/4/2018.

[xii] Ibid. Gebaseerd op de MSCI Netherlands IMI en de marktkapitalisatie van Unilever NV op 17/4/2018.

[xiii] Ibid. Gebaseerd op de MSCI Finland IMI en de marktkapitalisatie van Nokia Oyj, 31/12/1998 – 31/12/2011.