Kan de concerttournee van een internationale popster de economie van een land een impuls geven? Kan een negatieve gebeurtenis, zoals een natuurramp, de economie in een neerwaartse spiraal doen belanden? Sommige financiële commentatoren suggereren dit volgens Fisher Investments Nederland , waardoor het de zoveelste variabele lijkt die beleggers moeten wegen bij het beoordelen van de economische fundamentals. Uit ons onderzoek blijkt echter dat dergelijke eenmalige gebeurtenissen meestal een beperkte economische impact hebben.
Een veelgebruikt argument in de financiële publicaties die Fisher Investments Nederland analyseert luidt: een eenmalige gebeurtenis (bijvoorbeeld een concert of regionaal sporttoernooi) geeft een grote economische impuls. Fans die het evenement bijwonen, geven niet alleen veel geld uit aan tickets, maar ook aan overnachtingen, restaurants, plaatselijke winkeliers, enz. Hoewel zo’n evenement bepaalde sectoren en bedrijven ten goede komt, denken we niet dat het tot nieuwe bestedingen leidt. Het zorgt eerder voor een herverdeling van economische bedrijvigheid van het ene gebied naar het andere. Iemand kan bijvoorbeeld geld uitgeven aan concertkaartjes in plaats van een strandvakantie te boeken of een nieuw bankstel te kopen.
Bovendien klinken de bijbehorende uitgaven indrukwekkend als ze apart worden bekeken, maar ze verbleken in vergelijking met de bredere economische productie. Fisher Investments Nederland zag bijvoorbeeld dat sommige analisten raamden dat een concert in de zomertoer van Taylor Swift een economische impuls aan de Britse economie zou geven van €1,2 miljard.[i] De subsector kunst, amusement en recreatie droeg in juni echter 0,00 procentpunt bij aan het bruto binnenlands product (bbp, een door de overheid gebruikte maatstaf voor de output van de economie).[ii] De detailhandel en de horeca, ook vermeende begunstigden, zagen elk hun productie dalen met -1,0% maand-op-maand.[iii] Ondanks alle krantenkoppen die een eenmalige gebeurtenis weet te halen, suggereert ons onderzoek dat de economische impact op de langere termijn niet wezenlijk is.
Het omgekeerde is ook waar. Geïsoleerde negatieve gebeurtenissen zoals natuurrampen veroorzaken niet automatisch turbulentie in de economie of de markten. Sommige door Fisher Investments Nederland beoordeelde studies benadrukken de economische bedrijvigheid die door een natuurramp verloren gaat—en de daarmee gepaard gaande economische schade. Neem de overstromingen in de zomer van 2021 in Duitsland, die de infrastructuur beschadigden, veel huizen verwoestten en tot meer dan 200 doden leidden.[iv] Een verzekeraar raamde de economische kosten op €36 miljard.[v]
Daarmee ontkennen we niet dat natuurrampen tot verwoestende persoonlijke en sociale schade kunnen leiden. Maar vanuit zuiver macro-economisch perspectief is het effect ervan vergelijkbaar met een bijkomende en eenmalige economische gebeurtenis. De Duitse overstromingen hebben misschien een aantal bedrijven de das omgedaan, maar de ramp heeft de economische bedrijvigheid niet vernietigd, hooguit vertraagd of in nieuwe banen geleid. Bovendien compenseert de wederopbouw – die een tijdelijke impuls geeft aan de economische productie – na verloop van tijd de verstorende werking van een natuurramp, volgens de beoordeling van de economische geschiedenis door Fisher Investments Nederland.
Eenmalige gebeurtenissen creëren winnaars en verliezers. Dus de impact in beide richtingen moet niet worden overschat. De financiële berichtgeving die we volgen richt zich vaak op één uitkomst – bijvoorbeeld het geld dat wordt uitgegeven in cafés tijdens het Europees kampioenschap voetbal, het geld dat verloren gaat doordat fabrieken offline gaan na een grote storm, het prijskaartje dat aan beschadigde infrastructuur hangt. De realiteit is volgens ons genuanceerder.
Neem de ‘broken window fallacy‘, een beginsel dat werd geïntroduceerd door de 19e-eeuwse Franse econoom en filosoof Frédéric Bastiat.[vi] Bastiat gebruikte een parabel van een winkeleigenaar wiens zoon een ruit breekt. Dit levert werk op voor de glaszetter in de stad, die het raam vervangt. Maar zoals Bastiat opmerkt, betekent de zes frank die aan de glaszetter wordt betaald dat de winkelier zes frank minder heeft om ergens anders aan uit te geven (bijvoorbeeld aan nieuwe schoenen of een boek). De gebroken ruit betekent dus dat de schoenmaker of boekhandelaar klandizie misloopt. Het belemmert dus de groei, omdat de winkeleigenaar een raam en nog iets anders had kunnen hebben. Maar het gebroken raam zelf is per saldo geen verlies vanuit het perspectief van de economie als geheel; het leidt eerder tot een herverdeling en heeft een effect op de toekomstige groei.
Naar onze mening illustreert dit voorbeeld hoe eenmalige gebeurtenissen, of ze nu positief of negatief zijn, de bestemming van geldstromen kan veranderen. Een bepaalde entiteit – een bedrijf, industrie of economie – profiteert terwijl een andere entiteit buiten de boot valt. We denken daarom dat de totale economische impact waarschijnlijk onbeduidend zal zijn. Op de aandelenbeurzen weet men dit, zoals blijkt uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland. Daarom zijn er geen wezenlijke koersbewegingen. Door in te zien dat bijzondere gebeurtenissen die de krantenkoppen halen meestal leiden tot een herverdeling en niet tot creatie of vernietiging in absolute zin, kunnen beleggers ons inziens voorkomen dat ze de impact ervan overschatten.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] “Will Taylor Swift Provide a £1bn Boost to the UK Economy?” The Guardian, 17-05-2024.
[ii] Bron: Office for National Statistics, per 15-08-2024.
[iii] Ibid.
[iv] “Natural Disasters Cost $280 Billion in 2021: German Firm,” Elizabeth Schumacher, Deutsche Welle, 10-01-2022.
[v] Ibid.
[vi] “That Which Is Seen, and That Which Is Not Seen,” Claude Frédéric Bastiat, 25-11-2022. Gegevens geraadpleegd via het Mises Institute.
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland