Fisher Investments Nederland weet uit ervaring dat beleggers er vaak van uitgaan dat recente ontwikkelingen in de toekomst aanhouden. Behavioural finance, een school binnen de beleggingswereld die de relatie bestudeert tussen menselijk gedrag, gevoelens en financiën, heeft dit fenomeen de naam “recency bias” meegegeven. In dit artikel nemen we dit verschijnsel onder de loep – samen met potentiële valkuilen. Het is belangrijk dat beleggers hier rekening mee houden, vooral in een grillig jaar als 2020.Recency bias is de neiging om het recente verleden te extrapoleren naar de toekomst. In de beleggingswereld uit dit zich op verschillende manieren. Als een koersdaling nog vers in het collectieve geheugen ligt, gaan sommige beleggers ervan uit dat de dalende trend voorlopig nog aanhoudt. Op dezelfde manier zouden sommige mensen kunnen denken dat een positieve ontwikkeling ook in de toekomst rendement zal opleveren. Deze neiging kan ook in specifiekere gevallen optreden, wanneer beleggers zich een beeld vormen van de economische cijfers en koersen van een specifiek land of een bepaalde sector. Als de groei van het bruto binnenlands product (bbp, een door de overheid gehanteerde maatstaf voor economische output) bijvoorbeeld vertraagt of als het bbp krimpt, denken sommige mensen onder invloed van recency bias dat de economische zwakte langer zal aanhouden.
Recency bias heeft in 2020 een aantal keer duidelijke sporen achtergelaten. Eerder dit jaar werd er in de financiële media regelmatig beweerd dat de bearmarkt (doorgaans een langdurige, aanwijsbaar door fundamentals veroorzaakte daling op de aandelenmarkt van 20% of meer) voorlopig nog zou voortslepen, hoewel die al eind maart beëindigd bleek te zijn. Hetzelfde gebeurde toen economieën van over de hele wereld officieel in een recessie (periode met een krimpende economische output) belandden: sommige commentatoren voorspelden dat de malaise tot na 2020 zou aanhouden en dat de wereldeconomie pas jaren later weer het niveau van vóór de crisis zou bereiken. Al een paar maanden later begonnen sommige experts hun sombere vooruitzichten bij te stellen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een supranationale economische organisatie, stelde zijn prognose voor de wereldeconomie voor 2020 opwaarts bij naar aanleiding van de verrassend gunstige ontwikkelingen tussen april en september.[i] Nog een voorbeeld: de Central Bank of Ireland verwacht dat het Ierse bbp dit jaar met 0,4% gaat groeien, een forse verbetering ten opzichte van juli, toen er een daling van 9% werd voorspeld.[ii] We hebben ook een heel recent voorbeeld van recency bias: sommigen zagen de volatiliteit die de tech-sector in september plaagde als een voorteken van meer turbulentie – nóg een geval waarin het verleden de toekomst zou bepalen.
Terwijl veel mensen niet uitgepraat raken over de actualiteiten, wijst onderzoek van Fisher Investments Nederland uit dat aandelen toekomstgericht zijn en zich dus vooral laten leiden door de economische en politieke factoren die in de komende drie tot dertig maanden consequenties gaan hebben voor de bedrijfswinsten. Op economisch gebied richten ze zich bijvoorbeeld op de kredietvoorwaarden. Wanneer bedrijven minder makkelijk aan leningen komen, wijst dat op een mogelijke vertraging van de economische groei: bedrijven zullen dan namelijk minder in nieuwe projecten kunnen investeren. Op politiek vlak houden de aandelenmarkten rekening met de kans dat overheden van economische grootmachten wetgeving doorvoeren die tot onzekerheid zou kunnen leiden of winnaars en verliezers zou kunnen creëren. Belangrijk is ook om de impact van deze economische en politieke factoren op het beleggerssentiment te voorspellen.
Deze factoren laten zich nauwelijks leiden door de koersen in het verleden, in onze optiek. Anders was de logica simpel: goed presterende landen en sectoren zouden het voor altijd goed blijven doen en slechte presteerders zouden ook altijd zo door blijven gaan. Onderzoek van Fisher Investments Nederland toont onomstotelijk het bestaan van stijlrotaties aan. Vanaf 1999 tot het eind van de bullmarkt in 2000 deed de gloednieuwe IT-sector het veel beter dan de bredere wereldwijde aandelenmarkten.[iii] Maar in de bearmarkt die daarop volgde, leden IT-bedrijven juist grotere verliezen dan de bredere markt.[iv] Bovendien deed de sector het in de wereldwijde bullmarkt die dáár weer op volgde, ook slechter dan gemiddeld op de wereldwijde aandelenmarkt.[v] De mensen die zich toen door recency bias lieten leiden en de forse koerswinst van IT eind jaren 90 hebben geëxtrapoleerd, hebben de tien jaar daarna vrijwel altijd het nakijken gehad. De geschiedenis leert dezelfde les op landenniveau. Niet-Amerikaanse aandelen deden het in de wereldwijde bullmarkt van 2003 tot 2007 beter dan Amerikaanse aandelen.[vi] In de bearmarkt van 2007 tot 2009 zijn er waarschijnlijk mensen geweest die verwachtten dat niet-Amerikaanse aandelen het ook in de vólgende bearmarkt zo goed zouden doen. Maar van 2009 tot 2019 wisten Amerikaanse aandelen in acht van de elf kalenderjaren een hoger jaarrendement neer te zetten dan niet-Amerikaanse aandelen.[vii]
Fisher Investments Nederland is ervan overtuigd dat de besluitvorming van beleggers kan lijden onder recency bias: als beleggers zich al te zeer door het recente verleden laten meeslepen, jagen ze mogelijk rendementsschimmen uit het verleden na of lopen ze kansen mis. Om deze neiging in de kiem te smoren, moet u zich afvragen of u uw beleggingsbeslissing baseert op een prognose die het verleden buiten beschouwing laat. Als u bij het nemen van beleggingsbeslissingen meer aandacht schenkt aan het recente verleden dan aan prognoses, wordt u mogelijk beïnvloed door recency bias. Houd ook altijd in het oog of uw beslissing u dichter bij uw persoonlijke langetermijndoelen en beleggingsdoelstellingen brengt. Als uw recency bias uw besluit met heftige emoties aanvecht – angst of hebzucht – val dan terug op uw beleggingsplan voor de lange termijn. Kunnen beslissingen op basis van het verleden een stap achteruit betekenen? De ervaring van Fisher Investments Nederland leert dat succes op de beleggingsmarkt binnen bereik is als uw emoties niet de overhand krijgen – en als u zich bewust bent van recency bias, bent u al een flinke stap op weg naar de nodige discipline.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] “World Economy Faces Long, Hard Climb Out of Pandemic, IMF Chief Says”, David Lawder, Reuters, 6 oktober 2020.
[ii] “Ireland Rejects Another Full Lockdown as Growth Projections Are Sharply Upgraded”, Jonathan Keane, CNBC, 6 oktober 2020.
[iii] Bron: FactSet, per 14/10/2020. Gebaseerd op het rendement van de MSCI World-index en de MSCI World Information Technology-index, in EUR, 31/12/1998 – 7/9/2000.
[iv] Ibid. Gebaseerd op het rendement van de MSCI World-index en de MSCI World Information Technology-index, in EUR, 7/9/2000 – 12/3/2003.
[v] Ibid. Gebaseerd op het rendement van de MSCI World-index en de MSCI World Information Technology-index, in EUR, 12/3/2003 – 15/6/2007.
[vi] Bron: FactSet, per 14/10/2020. Gebaseerd op het rendement van de MSCI USA- en de MSCI World ex. USA-index, in EUR, 12/3/2003 – 15/6/2007. Bearmarkt gedateerd op basis van het rendement van de MSCI World-index, in EUR.
[vii] Ibid. Gebaseerd op het rendement van de MSCI USA- en de MSCI World ex. USA-indexen, op jaarbasis, met netto-dividenden, in EUR, 31/12/2009 – 31/12/2019.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland