We hebben begrip voor de theoretische aantrekkingskracht van kapitaalbehoud, maar volgens Fisher Investments Nederland heeft deze doelstelling een aantal tekortkomingen. Een belangrijke tekortkoming die we hebben vastgesteld, is dat de doelstelling impliceert dat een mogelijke daling in waarde van de portefeuille het enige beleggingsrisico zou zijn. We denken echter dat er nog andere tekortkomingen zijn. Neem het risico van inflatie (prijzen die over een breed front stijgen in de hele economie). De gemiddelde inflatie op jaarbasis sinds 2000 bedraagt 1,7%, en lag dit jaar op een veel hoger niveau.[i] Mocht het historisch gemiddelde van de inflatie op jaarbasis in de komende 20 jaar gelijk blijven of stijgen, dan zal de inflatie hoogstwaarschijnlijk hoger liggen dan het rendement op een portefeuille die zo goed als volledig uit cash bestaat, waardoor deze geen winst oplevert. Als de inflatie harder oploopt, zoals nu, dan wordt het alleen maar erger. Hoewel cash en cash-achtige effecten op dit moment hun waarde behouden, kan inflatie de koopkracht van geld in de loop der tijd uithollen.
Kapitaalbehoud kan zinvol zijn als u genoeg geld hebt om aan al uw kasstroombehoeften te voldoen, nu en gedurende de tijdshorizon van uw belegging. Onder dit laatste verstaat Fisher Investments Nederland de gehele tijdsperiode waarin de effecten van een belegger moeten renderen om de beleggingsdoelen te bereiken. Kapitaalbehoud nastreven kan ook zinvol zijn als uw geld dient om kosten op de korte termijn te dekken. Deze aanpak veronderstelt echter dat u niet voornemens bent om uw portefeuille te laten groeien, wat in onze ervaring zeldzaam is onder beleggers. Het is eerder zo dat de meeste beleggers op zijn minst enige groei nodig hebben om hun persoonlijke doelstellingen te bereiken, zoals het voldoen aan toekomstige kasstroombehoeften, het in stand houden van de koopkracht ten opzichte van de inflatie en/of het voorzien in behoeften nadat de eigenaar van de portefeuille is overleden (d.w.z. iets nalaten aan erfgenamen of een organisatie, of voor andere nalatenschapsredenen).
Om die groei te realiseren denkt Fisher Investments Nederland dat beleggers een zeker risico moeten nemen – en dat betekent dat de portefeuille op de korte termijn af en toe aan waardedalingen onderhevig kan zijn. Er is wat dit betreft sprake van verschillende gradaties. Uit ons onderzoek blijkt dat er een spectrum van risico en rendement bestaat. We zien bijvoorbeeld dat vastrentende overheidseffecten op de korte termijn minder fluctuaties vertonen – in tegenstelling tot aandelen, die over het algemeen grotere schommelingen op de korte termijn vertonen, zowel naar boven als naar beneden. Op de langere termijn leverden aandelen echter hogere rendementen op dan vastrentende waarden, op basis van onze beoordeling van de marktgeschiedenis.[ii]
Fisher Investments Nederland is van mening dat de kortetermijnfluctuaties van aandelen de prijs zijn die een belegger betaalt voor het historisch gezien hogere rendement op de lange termijn. Afhankelijk van de specifieke doelen, tijdshorizon en risicotolerantie van een individuele belegger is het volgens ons voor veel beleggers zinvol om effecten te bezitten die groeipotentieel bieden (bijv. aandelen, eventueel gecombineerd met bepaalde vastrentende effecten, afhankelijk van de situatie).
Bovendien denken we dat het voor beleggers essentieel is om te begrijpen dat kapitaalbehoud en groei niet als één enkel doel kunnen bestaan. Aan beide doelen ligt een afruil ten grondslag. Als groei of het genereren van kasstromen nodig is om de kosten te helpen dekken, is Fisher Investments Nederland van mening dat beleggers er baat bij hebben zich in te stellen op tijdelijke portefeuilledalingen – ze zijn onvermijdelijk op weg naar de langetermijnrendementen die bijdragen aan de verwezenlijking van bovengenoemde doelstellingen. Als kapitaalbehoud het doel is, denken we dat een belegger moet accepteren dat de waarde van de portefeuille mogelijk niet zal dalen. Tegelijkertijd is het onwaarschijnlijk dat de belegger een rendementsgroei in lijn met de aandelenmarkten zal kunnen bereiken of de inflatie zal kunnen bijbenen, en daardoor wellicht niet voldoende rendement zal kunnen behalen om de vastgestelde beleggingsdoelstellingen te verwezenlijken. Door hun doelstellingen goed te formuleren, kunnen beleggers besluiten nemen die aansluiten bij wat ze willen dat hun portefeuille oplevert, en zich tegelijk rekenschap geven van de compromissen die daarmee gepaard gaan.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: FactSet, per 06/07/2022. Overzicht gebaseerd op de gemiddelde procentuele mutatie op jaarbasis in de Nederlandse HICP, 2000 – 2021, en de procentuele mutatie jaar-op-jaar in de Nederlandse HICP, januari 2022 – mei 2022.
[ii] Bron: FactSet en Intercontinental Exchange, Inc., per 06/07/2022. Overzicht gebaseerd op de MSCI World Index met netto-dividenden in gulden, 31/12/1969 – 31/12/2021, en de ICE BofA Euro Broad Market Index, 31/12/1995 – 31/12/2021.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland