Na een loodzwaar 2020 lijkt er door het heersende vaccinatieoptimisme in de ogen van veel financieel analisten nieuwe hoop te gloren – en ze hebben hun economische vooruitzichten en beursprognoses dan ook navenant opgeschroefd. Veel professionals voorzien nu een steeds rooskleurigere toekomst en beschouwen de indrukwekkende resultaten op de aandelenmarkten over de afgelopen twaalf maanden als nog maar het begin van een grootse, langdurige opleving – ondersteund door een gezond economisch herstel. Fisher Investments Nederland kan zich in één aspect wel vinden: ze zijn terecht optimistisch over 2021. Het behouden van reële, rationele verwachtingen voor het marktrendement is naar onze mening echter essentieel, zeker als het sentiment nog verder verhit en ontaardt in regelrechte euforie – beleggers zijn dan mogelijk bereid grotere risico’s te nemen dan verantwoord is voor hun persoonlijke doelen of behoeften.
Wanneer razend ambitieuze prognoses en sterke resultaten van excellerende bedrijven groots worden uitgemeten in de financiële media, wordt het verleidelijk om een portefeuille die het marktrendement weet te repliceren af te doen als saai en ontoereikend – zeker als aandelen in het gunstigste geval een gemiddeld jaar achter de rug hebben. Beleggers worden er zo mogelijk toe bewogen de diversificatie in hun portefeuille op te geven en te speculeren op geconcentreerde posities in afzonderlijke bedrijven en nauwe marktsegmenten. Weten die posities de torenhoge verwachtingen vervolgens niet waar te maken, dan kunnen die beleggers daar flink onder lijden. In plaats van te speculeren op spectaculaire stijgingen, zijn wij ervan overtuigd dat het veel zinvoller is om het marktrendement na te streven: de geschiedenis leert namelijk dat dit de weg is naar de langetermijngroei die zo onontbeerlijk is voor veel pensioenbeleggers. Volgens Fisher Investments Nederland is het makkelijker om aan uw discipline vast te houden als u begrijpt wat marktrendement nu precies inhoudt.
Als we de markt onder de loep nemen, geeft een brede, wereldwijde aandelenindex zoals de MSCI World, met 23 landen uit de ontwikkelde wereld, naar onze mening het nauwkeurigste beeld. Die index heeft op lange termijn een jaarrendement van 7,5% behaald.[i] Met andere woorden, die 7,5% is het rendement dat de index sinds de introductie ervan jaarlijks heeft gerealiseerd, inclusief het effect van rente op rente. Daarmee is het echter allesbehalve gegarandeerd dat de wereldwijde aandelenmarkten dit rendement jaar in, jaar uit precies – of zelfs maar bij benadering – neerzetten. Dat langetermijngemiddelde bestaat uit een groot aantal kalenderjaren met uiteenlopende rendementen, van +46,4% in 1999 tot -37,6% in 2008.[ii] Er zitten lange periodes van stijgende koersen (bullmarkten) en slepende, door fundamentals veroorzaakte neergangen van 20% of meer (bearmarkten) tussen. Ook interessant: sinds 1970 werd er in 14 jaren een verlies opgetekend, in 15 jaren een stijging van tussen de 5% en de 15% en in 19 jaren een stijging van meer dan 15%.[iii] In andere bewoordingen: gemiddelde jaren zijn allesbehalve in de meerderheid.
Wij zijn van mening dat beleggers erbij gebaat zijn om ieder jaar op afwijkingen van het gemiddelde bedacht te zijn – zelfs in lange periodes met stijgende koersen. De wereldwijde bullmarkt van 2009-2020 was bijvoorbeeld absoluut geen gelijkmatige stijging – twee jaren eindigden in de rode cijfers.[iv] Maar zoals zonneschijn op de regen volgt, volgden grote, positieve jaren op dergelijke magere jaren. Na een lichte daling in 2018 maakten de wereldwijde aandelenkoersen in 2019 een duizelingwekkende stijging van 30,0% door.[v] Dankzij enige standvastigheid in magere tijden hadden beleggers de vruchten kunnen plukken van die explosieve groei. Wilt u het gemiddelde rendement van wereldwijde aandelen op lange termijn kunnen evenaren, dan zult u volledig moeten deelnemen aan bullmarkten – daar zijn wij van overtuigd.
Nogmaals: alle bovenstaande berekeningen zijn gebaseerd op het wereldwijde marktrendement. Deze les is des te belangrijker voor Europese beleggers, omdat de afzonderlijke Europese aandelenmarkten in sommige jaren aanzienlijk anders renderen dan de wereldwijde aandelenmarkten. Sommige marktsegmenten zijn onder- of juist oververtegenwoordigd op de beurzen van bepaalde landen of nog bredere geografische regio’s. Zo is er op de aandelenmarkt van de eurozone een relatief grote concentratie waardegerichte aandelen – bedrijven die in de regel gevoeliger zijn voor economische veranderingen en een groter deel van hun winst aan aandeelhouders uitkeren via dividend en buybacks – die vaak in bepaalde sectoren geconcentreerd zijn, onder meer financiële instellingen en industrie. De eurozone heeft daarentegen wat minder tech- en tech-gerelateerde bedrijven dan gemiddeld: de sector informatietechnologie is goed voor 12,6% van de MSCI EMU Index (de Economische en Monetaire Unie). Vergelijk dat met de 21,3% in de MSCI World.[vi] Bovendien drukt één enkel bedrijf soms zijn stempel op de markt van een bepaald land. Zo bestaat de MSCI Denmark voor 31,8% uit één farmaceut, terwijl een enkele brouwerij goed is voor 31,3% van de MSCI Belgium.[vii]
Beleggers die het rendement van hun wereldwijd gespreide portefeuille vergelijken met de benchmark-index van hun thuisland, kunnen zichzelf daarmee in een lastig parket brengen. In 2012 steeg de MSCI World bijvoorbeeld met 14,0% in euro, waarmee de index fors achterbleef op de 24,2% die de BEL 20 realiseerde. Waarschijnlijk heerste er daardoor volop teleurstelling onder Belgische beleggers die de Belgische benchmark-index als rendementsmaatstaf gebruikten.[viii] Vorig jaar gooide de Deense OMX Copenhagen 20 hoge ogen met een stijging van 31,0% in kronen, terwijl de MSCI World op 6,0% bleef steken.[ix] Dat gapende gat moet frustrerend geweest zijn voor Deense beleggers met een wereldwijd gespreide portefeuille die hun rendement aan de OMX Copenhagen 20 spiegelde.
Maar deze verschillen betekenen nog niet dat wereldwijd gespreide portefeuilles slecht rendeerden. De vergeleken rendementen zijn niet gelijkwaardig: hoogstwaarschijnlijk hebben een landspecifieke aandelenindex en een wereldwijde aandelenindex niet hetzelfde aantal componenten of dezelfde sectorwegingen. De OMX Copenhagen 20 bestaat uit twintig bedrijven. Acht daarvan komen uit de gezondheidszorg (40%) en vier uit de industrie (20%).[x] De MSCI World Index bestaat uit ruim 1580 bedrijven – waarvan 12,3% uit de gezondheidszorg en 10,1% uit de industrie.[xi] Als een aantal bedrijven in de OMX Copenhagen 20 – met name in de gezondheidszorg – goed presteren, kan de index op een uitstekend jaar rekenen. Maar als ze het zwaarder krijgen, valt het rendement van de OMX Copenhagen 20 een stuk lager uit.
Dit soort afwijkingen zijn niet alleen bij individuele landen te vinden. Ook op regionaal niveau zullen beleggers er rekening mee moeten houden. De underperformance van de eurozone ten opzichte van de wereldwijde beurzen in 2020 was waarschijnlijk gedeeltelijk te wijten aan de oververtegenwoordiging van waardeaandelen. Het afgelopen jaar waren groeigerichte aandelen (in de regel bedrijven die zich erop toeleggen hun winst en omzet uit te bouwen en die in verhouding met hun winstverwachtingen vaak relatief hoog koersen) namelijk het sterkst presterende segment.[xii] Met een duidelijk beeld van de potentiële impact van sectorwegingen – of zelfs individuele bedrijven – op het rendement van een index kunnen beleggers beter inschatten wat een redelijk portefeuillerendement is.
Voor beleggers met realistische verwachtingen is het minder een uitdaging om een marktgemiddeld rendement te realiseren. Het is allesbehalve irrationeel om ervan doordrongen te zijn dat u voor de langere termijn in uw portefeuille een aandelenrendement kunt verwachten dat dicht bij het historische gemiddelde jaarrendement van aandelen ligt. De weg naar dat gemiddelde rendement ligt vol obstakels en hindernissen. Momenteel is het voor beleggers vooral belangrijk om niet toe te geven aan hebzucht en geen enorme risico’s te nemen in de hoop op forse rendementen. Streven naar een marktgemiddeld rendement mag dan misschien niet zo ambitieus zijn, maar onze ervaring leert dat het een duurzamer pad is naar een respectabel langetermijnrendement.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, per 11/03/2021. Gebaseerd op het jaarrendement van de MSCI World Index met netto-dividenden, van 31/12/1999 tot en met 31/12/2020 in euro en van 31/12/1970 tot en met 31/12/1998 in gulden.
[ii] Ibid. Jaarrendement van de MSCI World Index met netto-dividenden, van 31/12/1999 tot en met 31/12/2020 in euro en van 31/12/1970 tot en met 31/12/1998 in gulden.
[iii] Ibid. Gebaseerd op het jaarrendement van de MSCI World Index met netto-dividenden in euro, 1970-2020.
[iv] Ibid. Gebaseerd op het jaarrendement van de MSCI World Index met netto-dividenden in euro, 2011 en 2018.
[v] Ibid. Rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden in euro, 31/12/2018 – 31/12/2019.
[vi] Ibid. Sectorale samenstelling van de MSCI World Index en de MSCI Economic and Monetary Union Index, per 16/03/2021.
[vii] Ibid. Gebaseerd op de componenten van de MSCI Denmark en de MSCI Belgium, per 11/03/2021.
[viii] Ibid. Rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden en bruto-rendement van de BEL 20 Index, 31/12/2011 – 31/12/2012. Weergegeven in euro om het effect van wisselkoersschommelingen uit te sluiten. Schommelingen in de wisselkoers tussen de euro en de dollar kunnen tot hogere of lagere beleggingsrendementen leiden.
[ix] Ibid. Rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden en bruto-rendement van de OMX Copenhagen 20 Index, 31/12/2019 – 31/12/2020. Weergegeven in DKK om het effect van wisselkoersschommelingen uit te sluiten. Schommelingen in de wisselkoers tussen de DKK en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.
[x] Bron: Yahoo! Finance, per 17/03/2021. Componenten van de “OMX Copenhagen 20”. https://finance.yahoo.com/quote/%5EOMXC20/components?p=%5EOMXC20
[xi] Bron: FactSet, per 16/03/2021.
[xii] Ibid. Gebaseerd op het rendement met netto-dividenden, in euro, van de MSCI World Index, de MSCI EMU Index, de MSCI World Growth Index en de MSCI World Value Index, 31/12/2019 – 31/12/2020.
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de gezondheidszorg
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de kracht van metalen als economische indicator
- Fisher Investments Nederland overschat de impact van bijzondere gebeurtenissen niet
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom demografie geen doodsvonnis is voor de markten
- Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt hoe de politiek de aandelenkoersen beïnvloedt
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met beleggers die zwichten voor kortzichtige risicoaversie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: wat u moet weten voordat u Bitcoin koopt
- Fisher Investments Nederland gaat na of de huidige bullmarkt in 2024 kan aanhouden zonder renteverlagingen.
- De kloof tussen bevlieging en werkelijkheid: lees hier de ervaringen van Fisher Investments Nederland met groene energie
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland: waarom aandelen niet afhankelijk zijn van een lage rente
- Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland kunnen langetermijnbeleggers lessen trekken uit 2023
- Fisher Investments Nederland legt aan de hand van zijn ervaringen uit wat we wijzer worden als we het sentiment meten
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hebben aandelen een sterke bbp-groei nodig?
- De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de techsector
- Fisher Investments Nederland bespreekt het opveringseffect
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op de markthistorie
- Fisher Investments Nederland beargumenteert waarom de olieprijzen geen invloed hebben op aandelen
- Fisher Investments Nederland werpt zijn licht op een veelvoorkomende valkuil bij het beleggen: het actualiteitsdenken
- Fisher Investments Nederland schijnt licht op de sector basisconsumptiegoederen
- Fisher Investments Nederland gaat in op de vrees voor een wereldwijde recessie
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de prestaties van de duurzame consumptiesector
- Fisher Investments Nederland legt uit wat u moet afwegen voordat u in vastgoed belegt
- Fisher Investments Nederland geeft kijk op de markten: slecht nieuws is niet per definitie slecht voor aandelen
- Fisher Investments Nederland over beleggingshypes: het snelle geld of pure oplichting?
- Volgens Fisher Investments Nederland speelt politiek geen rol in uw beleggingsstrategie
- Fisher Investments Nederland geeft zijn perspectief op goud als vermeend afdekkingsinstrument in de beleggingsportefeuille
- Fisher Investments Nederland neemt de inflatie onder de loep
- Fisher Investments Nederland bespreekt wat het strijden tegen de laatste oorlog inhoudt
- Fisher Investments Nederland over de beperkingen van kapitaalbehoud
- Seizoensgebonden beurswijsheden in perspectief gezet
- Wat de arbeidsstatistieken volgens Fisher Investments Nederland voor aandelen betekenen
- De impact van de bedrijfswinsten op de aandelenmarkten volgens Fisher Investments Nederland
- Groei of waarde: welke beleggingsstijl is beter voor uw portefeuille?
- Wat de rentecurve volgens Fisher Investments Nederland kan betekenen voor beleggers
- Vijf zaken die potentiële bitcoinbeleggers volgens Fisher Investments Nederland in overweging moeten nemen
- Het beleggerssentiment is getemperd en dat kan een goede zaak zijn
- De visie van Fisher Investments Nederland over de hoge energieprijzen en de ontwikkeling van de economie
- Fisher Investments Nederland: beleggers zouden de afbouw van de monetaire verruiming moeten toejuichen
- Waarom beleggers verder zouden moeten kijken dan schommelingen op korte termijn
- Wat is er gebeurd met de “waarde-rally” van 2021?
- Dit denkt Fisher Investments Nederland van de geruchten over toenemende inkopen van eigen aandelen
- De kijk van Fisher Investments Nederland op negatieve volatiliteit
- Dit kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland opmaken uit de sterk schommelende olieprijzen
- Hoe u het hoofd koel houdt in stijgende markten – Fisher Investments Nederland
- Fisher Investments Nederland legt uit hoe een negatieve rente nadelige gevolgen voor u kan hebben
- Is COVID-19 van invloed op uw beslissingen?
- Fisher Investments Nederland over de zogenaamd overgewaardeerde aandelen
- Het gevaar van recency bias, volgens Fisher Investments Nederland
- Beleggen in passieve producten maakt u nog geen passieve belegger
- Waarom deflatie in de eurozone volgens Fisher Investments Nederland niet in het verschiet ligt – en ook niet gevaarlijk is
- Verminder uw financiële stress met een noodfonds
- Een leidraad voor het interpreteren van economische cijfers
- Fisher Investments Nederland: Overheidsuitgaven in het kader van COVID-19 geen gevaar voor aandelenkoersen
- Valt uw aandelenrisico hoger uit door een uitgesproken voorkeur voor uw eigen land?
- De voordelen en grenzen van fiscale stimulering
- Werkt het negatieve-rentebeleid van centrale banken wel?
- Waarom beleggen ook zinvol is in perioden waarin dit onaantrekkelijk lijkt
- ESG-beleggen: een inleiding
- Geopolitieke risico’s op de markten
- De economische vooruitzichten van China: Welke impact hebben ze op Europa?
- Discipline in tijden van hoge volatiliteit
- Klimaatverandering evalueren – risico’s en mogelijkheden
- Staatsschuld in perspectief
- Inleiding in rentecurves: wat zijn het en welke invloed hebben ze op uw beleggingen?
- De opsplitsing van de wereld door de bril van een belegger
- Beknopte handleiding over waarderingen
- Vallen de Europese verkiezingen ten prooi aan populisme?
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Vrees voor recessie in eurozone lijkt ongegrond
- Eindejaarsherinnering: rendement uit het verleden is niet te koop
- Economisch nieuws van ruis scheiden
- Onopvallende positieve ontwikkelingen op handelsgebied
- Waarom het herbeleggingsrisico van belang is voor obligatiebeleggers
- Vertrouwdheid leidt niet tot een lager risico
- Voor aandelen is een oplossing voor de existentiële langetermijnproblemen van de eurozone niet van wezenlijk belang
- Hoe wereldwijd beleggen kan helpen bij het verlagen van het single-stock risico
- Maakt verkopen in mei blij?
- Wat te doen als de volatiliteit toeneemt
- Correct denken over correcties
- Protectionisme: Vrees versus realiteit
- Europese aandelen trotseren terrorisme
- De toekomst van de euro
- Vermogensbeheerder van het jaar
- V&A met Aaron Anderson van Fisher Investments
- De berg en de klap
- Ken Fisher geeft een beursoutlook voor de tweede jaarhelft
- Bekijk valutaschommelingen op lange termijn
- De Italiaanse verkiezingen: de onderschatte impact van de afnemende onzekerheid
- Fisher Investments Nederland