Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Broadcom

Advies
kopen

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de inkoop van eigen aandelen

advertorial
De inkoop van eigen aandelen haalt vaak prominent de financiële media, ervaart Fisher Investments Nederland. De actie wordt vaak weggezet als onproductief, terwijl een handjevol commentatoren het als bullish beschouwt. Hier leest u hoe Fisher Investments Nederland tegen de inkoop van eigen aandelen kijkt, en met welke inzichten beleggers zich kunnen wapenen.De inkoop van eigen aandelen (vaak ook ‘buyback’ genoemd) houdt in dat een beursgenoteerde onderneming uitstaande aandelen terugkoopt en ze daarmee van de markt haalt. Door analyses te onderzoeken ervaart Fisher Investments Nederland dat dergelijke acties gemengde reacties opleveren. Een handjevol is positief (en zien het zo: bedrijven genereren extra contanten, wat een reden is om bullish te zijn). Maar keer op keer zien we negatieve interpretaties (dat wil zeggen dat bedrijven hun aandelen inkopen om de koers kortstondig hoger te stuwen, in plaats van dat ze dat kapitaal herinvesteren in de onderneming of hun personeel).

Over het algemeen zijn buybacks bullish, vinden we. Omdat ze de uitstaande hoeveelheid aandelen beperken, stijgt de koers ervan als gevolg van de economische dynamiek tussen de vraag en het aanbod (dat wil zeggen als een lager aanbod samenvalt met een gelijkblijvende of oplopende vraag, stijgen de prijzen). Wanneer bedrijven hun eigen aandelen inkopen, hebben de resterende aandeelhouders een groter aandeel in de winst van dat bedrijf.  Maar we willen beleggers op het hart drukken om het effect hiervan niet te overschatten: buybacks zijn namelijk slechts één drijfveer achter het aanbod. Op het moment dat het ene bedrijf eigen aandelen inkoopt, kan het ook zo zijn dat een ander bedrijf juist nieuwe aandelen uitgeeft om meer geld op te halen op de openbare markten. Per saldo verandert er dan niets op de markt. Ook kan het voorkomen dat een bedrijf naast een buyback tegelijkertijd nieuwe aandelen uitgeeft in het kader van beloningsregelingen voor personeel.

Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met commentaar over buybacks kunnen we opmaken dat critici ervan uitgaan dat bedrijven er meer profijt van zouden hebben als ze hun kapitaal op andere manieren aan het werk zouden zetten, bijvoorbeeld door in de onderneming te investeren en/of meer mensen aan te stellen. Maar wat ons betreft sluit het één het ander niet uit. Bedrijven kunnen hun eigen aandelen inkopen en gewoon blijven investeren. In het Verenigd Koninkrijk worden er sinds 2022 gestaag meer eigen aandelen ingekocht, maar dat stond niet in de weg voor een toename van de bedrijfsinvesteringen tussen 2022 en 2024.[i] In de Verenigde Staten namen de bedrijfsinvesteringen vorig jaar met 3,7% toe, terwijl de ondernemingen uit de S&P 500 in hetzelfde jaar $ 942,5 miljard aan eigen aandelen inkochten: een historisch record![ii]

Uit ons onderzoek blijkt ook dat het opschroeven van de bedrijfsinvesteringen niet per se altijd de betere manier is om beschikbare contanten te gebruiken. Als een bedrijf zich bijvoorbeeld uitbreidt en daarbij volop kapitaal investeert, bestaat het risico dat het te veel hooi op de vork neemt en uit zijn voegen raakt. Dat kan in de toekomst grotere problemen gaan opleveren als het economische klimaat achteruitgaat.

In onze ogen hebben beleggers er baat bij als ze buybacks zien als een alternatieve manier voor ondernemingen om contanten terug te leiden naar hun aandeelhouders. Bedrijven doen dit zodat aandeelhouders naar eigen idee kunnen herbeleggen. Daarmee is het niet logisch om te stellen dat de inkoop van eigen aandelen voorkomt dat er in de economie wordt geïnvesteerd, gelooft Fisher Investments Nederland. Neem een bedrijf dat dividenden uitkeert. Dat wordt over het algemeen niet als negatief bestempeld. Bedrijven keren dividenden uit als ze een winstoverschot hebben. Doorgaans gaat het om waardegerichte ondernemingen, dus ondernemingen die voor hun winst erg afhankelijk zijn van economische trends en die meer groei behalen uit economische groei dan uit investeringen in nieuwe productlijnen en bedrijfstakken. Juist die gevoeligheid voor economische ontwikkelingen is een reden dat dividenduitkerende ondernemingen doorgaans minder investeren in initiatieven met een lange adem en meer winst aan hun aandeelhouders uitkeren. Dat is namelijk een manier om toegevoegde waarde te bieden ten opzichte van groeigerichte bedrijven (die vaak grote delen van hun winst in het bedrijf herinvesteren vanwege hun focus op innovatie en technologische trends over de lange termijn). Fisher Investments Nederland ervaart dat financieel commentatoren dit niet als onzinnig bestempelen: ze zien in dat het contanten vrijmaakt die ergens anders in kunnen worden belegd.

De inkoop van eigen aandelen is simpelweg een ander middel voor hetzelfde doel. Eén reden dat bedrijven liever van buybacks gebruikmaken, is dat deze in sommige gevallen fiscaal gunstiger zijn dan dividend uitkeren, omdat de tarieven voor vermogenswinstbelasting in veel landen gunstiger zijn dan de dividendbelastingen, zo blijkt uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met belastingstelsels over de hele wereld. Aandeelhouders kunnen dat kapitaal vervolgens op allerlei productieve manieren inzetten. Ze kunnen hun winsten beleggen in andere bedrijven of een schuld aflossen. Ze kunnen het geld op een spaarrekening stallen, waarmee de bank nieuwe leningen en dus investeringen financiert, of juist een leuke discretionaire aankoop doen. En natuurlijk kan een aandeelhouder ook besluiten om dat geld meteen in hetzelfde bedrijf te beleggen. Wij zien geen enkel breder economische nadeel van ondernemingen die beleggers zelf laten kiezen hoe ze met hun geld omgaan.

Leest u een analyse van een inkoop van eigen aandelen, plaats die dan altijd in context. Wat ons betreft zijn buybacks op zich nog geen reden om bullish of bearish te zijn.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

 

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document

[i] ‘Earnings, Dividends and Buybacks All Give UK Equities a Lift, but Tariff Test Now Awaits’, Russ Mould, AJ Bell, 1-4-2025, en Office for National Statistics, per 15-05-2025. Jaarlijkse verandering in de bedrijfsinvesteringen, 2022 t/m 2024.

[ii] Bron: Bureau of Economic Analysis, per 15-5-2025, en ‘S&P 500 Q4 2024 Buybacks Increase 7.4% and 2024 Expenditure Sets New Record by Increasing 18.5%’, redactie, S&P Global, 19-03-2025.