Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 19 apr 2017 11:17

Spitsuur voor dividendbeleggers

0 0 Leestijd ongeveer

De komende weken gaat een groot deel van de Nederlandse aandelen traditiegetrouw weer ex-dividend. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen op dividendgebied voor dit jaar op een rijtje.

De komende weken zijn zeer belangrijk voor Nederlandse beleggers aangezien het grootste deel van de in Amsterdam genoteerde aandelen in april en mei ex-dividend zal gaan. Nog altijd wordt er in de meeste gevallen slechts één of maximaal twee keer per jaar uitgekeerd. Dat levert een enorme dividendpiek op in mei en juni, aangezien het dividend (verschillend per aandeel) normaal gesproken binnen enkele dagen tot ongeveer een maand na de ex-dividenddatum wordt uitgekeerd. Dat gegeven is niet alleen van groot belang voor beleggers die van het dividend afhankelijk zijn als aanvulling op hun inkomen, maar vooral ook wanneer het dividend wordt herbelegd, precies zoals met de dividendportefeuille gebeurt. Vooral bij herbeleggen is het moment van uitkeren erg belangrijk, omdat de koers van dat moment bepalend is voor het aantal nieuwe aandelen dat kan worden aangeschaft.

Anders dan in Nederland en Europa is een kwartaaldividend in de Verenigde Staten juist de standaard en wordt niet alleen het jaarlijkse dividendinkomen maar natuurlijk ook het herbeleggingsmoment veel beter door het jaar heen gespreid. Juist nu de beurzen tegen recordniveaus noteren, zal herbeleggen dus ook tegen relatief hoge koersen in één keer moeten plaatsvinden, in plaats van netjes verdeeld over vier kwartalen zoals in de VS. In Nederland zijn er momenteel vier aandelen die een kwartaaldividend uitkeren: Unilever, Royal Dutch Shell, Aperam en Wereldhave. Unilever, dat sinds de start in 2011 een vaste waarde is in de dividendportefeuille, keert pas sinds 2010 op kwartaalbasis dividend uit. Shell doet dat al sinds 2005. Aperam startte vorig jaar weer met het uitkeren van dividend (net als Shell in dollars) nadat de uitkering eind 2012 werd gestaakt. Wereldhave tot slot begon ook in 2016 met een kwartaaldividend. Het vastgoedbedrijf keerde tot 2014 nog jaarlijks uit en koos in 2015 als tussenstap nog voor een halfjaarlijkse uitkering.

Van groot naar klein
Van alle (25) AEX-aandelen keren er momenteel 22 een dividend uit, ofwel 88%. Naast Unilever en Shell gaat het in negen gevallen om een jaarlijks dividend en zijn er elf hoofdfondsen die een halfjaarlijks dividend uitkeren. Binnen de AMX-index keert 83,3% een dividend uit, waarvan verreweg het grootste deel (veertien aandelen, ofwel 70%) slechts één keer per jaar uitkeert. Het percentage dividendbetalende smallcaps (AScX) zakt nog verder terug tot in totaal 72%. Van deze achttien aandelen betalen er tien een jaarlijks dividend, aangevuld met acht halfjaarlijkse uitkeringen. Met name de laatste jaren kozen steeds meer bedrijven voor een halfjaarlijks dividend, met daarbij een belangrijke rol voor de nieuwkomers zoals Flow Traders, Intertrust, Lucas Bols, ABN Amro, ING Groep en NN Group, die stuk voor stuk na de beursgang direct begonnen met elk jaar een interim- en een slotdividend. Andere nieuwkomers als ASR Nederland, SIF Holding, ForFarmers en Philips Lighting startten met een jaarlijks dividend.

Positieve uitschieters
Misschien wel het meest in het oog springende aandeel in 2017 op dividendgebied is BE Semiconductor Industries. Besi verhoogt het reguliere dividend dit jaar met 39% tot €1,39 en keert daarnaast ook een speciaal dividend van €0,35 per aandeel uit (vorig jaar €0,20). Aandeelhouders krijgen op 8 mei (pay date) in totaal €1,74 aan dividend uitgekeerd, tegen €1,20 vorig jaar. Ondanks een koerssprong van 30% dit jaar biedt Besi dankzij de royale uitkering nog altijd een dividendrendement van ruim 4%. Met een schuldvrije balans en een ijzersterke cashflow is dit dividend geen enkel probleem voor Besi, dat normaal gesproken ook de komende jaren zijn aandeelhouders niet zal teleurstellen.

Nog zo’n uitschieter in 2017 is Corbion, dat het reguliere dividend met 30% verhoogt en net als Besi een speciaal dividend uitkeert. Voor Corbion komt het totale dividend over 2016 daardoor uit op €1,10 wat zich vertaalt in een mooi dividendrendement van 4,3%. Zowel Corbion (in totaal vier keer) als Besi (drie keer) keerden sinds 2013 regelmatig een extra dividend uit. Andere kwalitatief sterkere aandelen die hun dividend dit jaar met dubbele cijfers verhogen zijn IMCD Group (+25%), KPN (+25%), Hunter Douglas (+17%), Acomo (+15%), ASML (+14%), Randstad (+12,5%), Refresco Group (+12%), Aalberts (+11,5%) en GrandVision (+11%).

De grootste dividendverhoging dit jaar kwam echter van BAM, dat zijn uitkering met 350% opschroeft van €0,02 naar €0,09. Ondanks het indrukwekkende percentage keert BAM, dat zijn uitkering twee jaar geleden passeerde, echter nog steeds een fractie (een tiende) uit van het recorddividend van €0,90 per aandeel uit 2008. Ook Neways (+209%), DPA Group (+200%), Snowworld (+67%) en ICT Group (+37,5%) stelden hun aandeelhouders dit jaar allerminst teleur, met zeer forse dividendverhogingen.

Negatieve uitschieters
Tegenover vooral veel positieve uitschieters waren er in 2017 tot dusverre ook enkele grote teleurstellingen op dividendgebied, ook al waren die vaak niet geheel onverwacht. Zo kondigde het kwakkelende Arcadis na een lange serie van verhogingen aan het dividend dit jaar met bijna een derde te verlagen tot €0,43 per aandeel. Het is daarmee voor Arcadis de eerste dividendverlaging sinds 1999. Het aandeel halveerde de afgelopen twee jaar al op de beurs in aanloop naar de dividendverlaging die in februari werd aangekondigd.

Enigszins vergelijkbaar is Boskalis, dat ook bekend stond om zijn uitstekende dividendhistorie. Boskalis verhoogde het dividend tussen 2006 en 2016 geleidelijk van €0,25 naar €1,60, maar voert dit jaar een forse verlaging van 37,5% tot €1 door. Ook Boskalis noteert op €33 ver onder de hoogste koers van bijna €50 die twee jaar geleden in april 2015 (toen het dividend voor het laatst werd verhoogd met 29% tot €1,60) werd aangetikt.

Een derde serieuze tegenvaller dit jaar kwam van Brunel International, dat zich de voorbije jaren juist had gemanifesteerd als een zeer royale dividendbetaler. Vorig jaar keerde Brunel in totaal €1,50 uit, verdeeld over een regulier dividend van €0,74 en een speciaal dividend van €0,76. Dit jaar keert Brunel, dat zijn omzet over 2016 met liefst 28% zag dalen door de blootstelling aan de krimpende olie- en gasmarkt, slechts €0,40 uit, ofwel 47% minder dan vorig jaar. Ook Beter Bed (-15%) en BinckBank (-41%) keren dit jaar fors minder dividend uit.

Hoog dividend of groei
Wie in eerste instantie op zoek is naar een zo hoog mogelijk dividendrendement komt uit bij bekende namen als Wereldhave (7,1%), Shell (6,9%), NSI (6,9%), KAS Bank (6,7%), Vastned Retail (5,7%), Aegon (5,7%) en NN Group (5,3%). Een hoog dividendrendement heeft meestal een duidelijke oorzaak en gaat in de praktijk vaak gepaard met een zwakke performance op de beurs. Typische ‘hoogdividendsectoren’ zijn Telecom, Nuts, Energy en Financials. Voor veel van deze aandelen is het lastig om het toekomstige dividend goed in te schatten. Minstens zo belangrijk is dan ook de duurzaamheid van een dividend, ofwel, is het bedrijf in staat om het dividend de komende jaren minimaal te handhaven en, liever nog, te verhogen. Dat laatste staat centraal bij de dividendportefeuille, die bestaat uit aandelen met een voor het oog relatief laag dividendrendement (gemiddeld nu 2,5%). Een sterke dividendhistorie is daarbij belangrijk maar absoluut geen garantie voor de toekomst.

Arcadis, dat het dividend dit jaar na 21 jaar voor het eerst verlaagde, is daar een helder voorbeeld van. Toch zijn er genoeg fraaie dividendaandelen in Nederland waar je met het oog op de lange termijn met een gerust hart in kunt beleggen. Twee daarvan zitten er in de dividendportefeuille: Unilever (sinds 2011) en AkzoNobel (sinds halverwege 2016). Andere dividendtoppers van eigen bodem die hun uitkering normaal gesproken ook de komende jaren verder zullen verhogen zijn onder meer Wolters Kluwer, DSM, ASML, Aalberts, Unibail-Rodamco, RELX en Ahold Delhaize. Wolters Kluwer verhoogt het dividend inmiddels al elf jaar op rij en is daarmee de absolute koploper in Nederland. ASML is de grote uitblinker als we kijken naar de gemiddelde (structurele) dividendgroei over de laatste jaren. Sinds 2011 werd het dividend met liefst 500% verhoogd van €0,20 naar €1,20 dit jaar. Daarmee moet ASML alleen sectorgenoot Besi, dat het dividend van €0,20 in 2011 naar €1,39 dit jaar verhoogde, voor zich laten. Wel dient daarbij opgemerkt te worden dat Besi vorig jaar het dividend nog verlaagde.

Unilever: DRIP in plaats van stockdividend
Een keuzedividend komt nog veel voor. Stockdividend is fiscaal gezien interessant voor de aandeelhouder, die het dividend jaarlijks kan herbeleggen. Het gevolg is wel dat het aantal uitstaande aandelen steeds verder groeit. Een veel beter alternatief is een Dividend Reinvestment Program (DRIP), dat onder meer door Unilever wordt aangeboden. Het dividend wordt gewoon cash uitgekeerd en kan tegen zeer lage kosten (0,5%) automatisch worden herbelegd.
Shell zit in een zeer lastig parket
Shell betaalt op jaarbasis omgerekend momenteel zo’n €14 mrd aan dividend, een absoluut record en meer dan de Amerikaanse recordbetalers Apple en Exxon. Omdat de uitkering in (dure) dollars wordt vastgesteld en omdat Shell jaarlijks een groot deel van het dividend met nieuwe aandelen betaalt, loopt de totale dividendsom steeds verder op terwijl het dividend per aandeel voor aandeelhouders per saldo onveranderd blijft. Zo keert Shell al drie jaar op rij $1,88 uit, wat omgerekend naar euro’s bij een huidige koers een fors dividendrendement van bijna 7% oplevert. Mede dankzij beleggers die voor stockdividend kiezen, kan Shell dit hoge dividend nog volhouden. Op lange termijn is dit normaliter een onhoudbare situatie.

 

Lees ook: Amsterdamse beurs telt weinig echte uitblinkers


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!