Diverse analisten | Taxatiebijstellingen AkzoNobel
De tweedekwartaalcijfers van AzkoNobel hebben geleid tot vooral neerwaartse, maar ook opwaartse taxatiebijstellingen.
AkzoNobel is een fabrikant van verven, lakken en specialistische chemicaliën. Het concern is in 1994 ontstaan uit de fusie van het Nederlandse Akzo met het Zweedse Nobel Industries. De eerste voorloper van de combinatie werd echter al in 1646 opgericht als Bofors forge.
De omzet is tegenwoordig vrij gelijk verdeeld over drie divisies: Performance Coatings, Specialty Chemicals en Decorative Paints. In dat laatstgenoemde segment zijn Flexa, Sikkens en Dulux bekende merknamen. Het concern is wereldwijd actief, maar het zwaartepunt van de inkomsten ligt op de Europese thuismarkt, waar bijna de helft van de omzet wordt geboekt. De regio’s Azië en Noord- en Zuid-Amerika zijn beide goed voor ongeveer een kwart van de omzet.
Voor de periode 2016-2018 streeft AkzoNobel naar een ebit van 9 tot 11% van de omzet en een return on investment van 13 tot 16,5%. Daarnaast wil het bedrijf sneller groeien dan het marktgemiddelde, zonder daar een concreet groeidoel aan te koppelen aangezien de eindmarkten traditioneel erg gevoelig zijn voor fluctuaties in het economische klimaat. Dat cyclische karakter blijkt uit het feit dat sinds 2000 de nettowinst ongeveer even vaak steeg als daalde.
De tweedekwartaalcijfers van AzkoNobel hebben geleid tot vooral neerwaartse, maar ook opwaartse taxatiebijstellingen.
Na de winstwaarschuwing van half juni komen de matige kwartaalcijfers van AkzoNobel niet als een verrassing. Uit de resultaten komt echter wel naar voren dat het nog heel lastig gaat worden om de doelstellingen voor 2023 te halen.
AkzoNobel maakte woensdag bekend dat het Lankwitzer Lackfabrik heeft overgenomen. Met deze Duitse aankoop vult AkzoNobel de strategie van groei door kleine overnames verder in.